Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
A boldog kutya egészséges
2022.02.10
10:21
Demkó Kata
A boldog kutya egészséges

A boldog kutya egészséges – így ápold őt megfelelően

Aki kutyát tart, az biztosan egyetért azzal, hogy egy gazdi számára a kedvence családtag, és mint gondos gazdi, tisztában van azzal a felelősséggel, ami az egészsége és boldogsága megőrzésével jár. A legtöbb alapvető rutint, amit háziállat egészségével kapcsolatban követni érdemes, könnyű megjegyezni – mint például a megfelelő étrend betartása –, de a kutyák ápolásának és rutinszerű gondozásának más fontos szempontjait talán nem mindenki tartja szem előtt. Cikkükben most olyan ápolási teendőket sorakoztatunk fel, melyek rendszeres betartásával nem csak ápoltabbnak tűnik majd kedvenced, de hosszútávon is minőségi és egészséges életet élhet.

Optimális kutyás ápolási feladatok

Az állatok nem tudják elmondani, ha gondozásra szorulnak, vagy problémájuk van, ezért rajtunk, gondos gazdikon múlik, hogy odafigyelünk-e a viselkedésükre, és megfigyeljünk-e a jeleket, amiket közöl velünk kis kedvencünk. A „wellness-rutin” és annak betartása segít megelőzni a komolyabb problémákat, és az egyik legjobb módja annak, hogy a kutyád boldog és egészséges maradjon.

A legfontosabb egészségügyi és wellness rutinok közé tartoznak az alábbiak:

Wellness állatorvosi vizsgálatok

Gyakoriság: évente (az idősödő kedvenceket inkább évente kétszer javasolt megvizsgálni).

Amit tudnod kell: ha konkrét kérdésed van, ne félj felkeresni állatorvosod. Ha konkrét kérdéseid vannak, vagy úgy gondolod, hogy kedvenced egészségi állapota megváltozott, mindenképpen keresd fel őt. Az állatorvos rendszeres látogatása segíthet megelőzni bizonyos betegségeket és egyes problémák korai felismerését is. Emellett naprakészen tartja kutyádat a védőoltásokkal és megelőző gyógyszerekkel. A rutinszerű állatorvosi látogatások betartásával pénzt is megtakaríthatsz, hiszen az időben felismert betegségeket egyszerűbb kezelni és szinten tartani, míg a régóta fennálló, kezeletlen betegségek könnyen költségessé válhatnak, ráadásul nehezebben is gyógyíthatók.

Rutin állatorvosi vizsgálat

Védőoltások

Gyakoriság: kölyökkorban és azt követően évente, vagy fél évente.

Amit tudnod kell: Kedvenceknek kortól és életmódtól függően különböző védőoltásokra és ezek emlékeztető oltásaira szüksége lesz, különösen az élete első néhány hónapjában.

Konzultálj állatorvosoddal, ütemezzétek be az oltásokat, és ha van bármilyen kérdésed ezekkel kapcsolatban (hiedelmek, tévhitek, allergiás reakciók, stb...), tedd fel neki bátran.

Javasolt indító vakcina protokoll Magyarországon:

  1. 7-9 hetes korban Parvo vírus ellen (ezt akár meg is lehet ismételni, akkor tolódnak a további oltások – Állatorvos válogatja)
  2. 9-12 hetes korban kombinált oltás (Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Parvo vírus és Leptospira ellen)
  3. 12-16 hetes korban kombinált oltás ismétlése
  4. fél éves koron belül, de az utolsó kombinált oltás után legalább 2 héttel első veszettség elleni oltás
  5. fél évvel később a veszettség elleni vakcina ismétlése
  6. két héttel később pedig a kombinált oltás ismétlése.

Emlékeztető, ismétlő oltások Magyarországon:

  1. a magyar törvények megkövetelik az évenként ismételt veszettség elleni oltást
  2. Kedvenced jólléte szempontjából ajánlott a kombinált oltás ismétlése is, szintén évente.

További ajánlott vakcinák:

  • kennel köhögés elleni vakcina (javasolt oltási sor kiegészíthető vele). Fel évente kell ismételni.

Oltással kapcsolatos további információk:

  • veszettség elleni vakcinát csak chippel ellátott kutyák kaphatnak. Mivel a veszettség elleni oltás kötelező, így a chip behelyezése is az
  • oltások között 2-2 hetet kell várni, mivel ebben az időszakban alakítja ki az immunrendszer a védelmet, nem célszerű „ráoltani” egyiket a másik után
  • 8 hetes kor előtt nem szükséges beoltani a kis jövevényt, mivel maternális ellenanyagai védik a szervezetét, így nem lesz hatása a vakcinának
  • az évenkénti ismétlő veszettség és kombinált oltás már van úgynevezett „nagy-kombiban” is, amely csökkentheti az oltások számát
  • oltásokkal együtt célszerű bolha-kullancs-szúnyog elleni védelemmel kapcsolatban is érdeklődni, továbbá féreghajtást alkalmazni.

Állatorvosi fogászati vizsgálatok

Kutya fogmosás

Gyakoriság: évente

Amit tudnod kell: kutyád otthoni foghigiéniájának megfelelő gondozásának része az általános szájápolásnak, de az állatorvosnál történő ellenőrzés is fontos. A fogászati vizsgálat a teljes körű állatorvosi vizsgálat standard része, és évente legalább egyszer el kell végezni a háziállat egész életében. A közhiedelemmel ellentétben a fiatal kutyáknak is szükségük van állatorvosi fogászati vizsgálatra, még mielőtt elveszítenék kölyökfogaikat, ugyanis a fogászati problémák már fiatalon elkezdődhetnek visszamaradt tejfogakkal, fogtöréssel stb.

Fogmosás

Gyakoriság: naponta (többé-kevésbé...)

Amit tudnod kell: bár a napi fogmosás ajánlott, a valóságban ezt eléggé nehéz kivitelezni a sok egyéb elfoglaltság mellett. Szerencsére a háziállat szájhigiéniájáról való gondoskodás nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden nap a fogkeféhez kell nyúlnod! Sok egyéb megoldás is van rá, például kutyáknak szánt fogtisztító játékokkal, vagy jutalomfalatokkal is biztosíthatod neki az aznapi fogmosást. Törekedni kell arra, hogy lehetőleg minden nap megmosd kedvenced fogsorát. Ha nem tudod, hogyan láss hozzá, ezügyben is kérhetsz segítséget állatorvosodtól.

Karomvágás

Gyakoriság: havonta-kéthavonta. Kopástól függően.

Amit tudnod kell: az, hogy milyen gyakran szükséges karmot vágni, leginkább a kutya fajtájától és általános aktivitási szintjétől függ. A karmok hosszát folyamatosan figyelni kell, és ez alapján célszerű vágni. A karmok vágása segít megelőzni a talpak talajhoz való helytelen érintkezéséből eredő sérüléseket. Ha ügyes vagy, saját magad is le tudod vágni a karmokat, bár ez kevésbé ajánlott, mivel nagyon könnyen bele vághatsz a karom ereibe, amit vérzéshez vezet és ezt rendkívül nehéz elállítani. Nem csak mindent összevérez, de kellemetlen is Kedvencednek. Ha bizonytalan vagy, kérd kutyakozmetikus, vagy állatorvos segítségét. Tőlük akár meg is tanulhatod, hogyan kell a karmokat helyesen ápolni.

Fürdetés

Kutya fürdetés

Gyakoriság: életmódtól függően, de NEM gyakrabban, mint 4 hetente!

Amit tudnod kell: a körömvágáshoz hasonlóan az is a kutya általános típusától és életmódjától függ, hogy milyen gyakran szükséges megfürdetni őt. Jó kiindulópont a 4-6 hetenkénti fürdetés, kivéve, ha másképp nem szükséges. A kíméletes (illatmentes, „minden mentes”), vagy direkt kutyáknak való samponnal történő fürdetés segít eltávolítani a rendszeresen felhalmozódó szennyeződéseket, zsírokat és koszt. Speciális termékekkel segíthetsz a kedvenced bőrével vagy szőrzetével kapcsolatos problémák megelőzésében vagy enyhítésében. Ilyen például az allergia, allergiás bőrgyulladás, bolhásság, szárazság vagy viszketés stb. A fürdetés jó alkalom arra is, hogy megvizsgáld kedvenced szőrzetét, bőrét és megnézd, nincs-e rajta külső élősködő, harapás vagy sérülésnyom, amely esetleg állatorvosi ellátást igényelhet.

Testmozgás (szellemi és fizikai)

Gyakoriság: naponta (akár többször is)

Amit tudnod kell: a legtöbb gondos gazdi tisztában van azzal, hogy a fizikai testmozgás mennyire fontos a háziállat számára, de gyakran elfelejti, hogy a mentális edzés hasonlóan lényeges. A testmozgás és az agyi játékok nemcsak a kutyád csúcsformában tartásában segíthetnek, hanem abban is, hogy elkerüld az unalomból fakadó problémákat is. Olyanokat előzhetsz meg vele, mint például a folyamatos ugatást, egyedüllét alatti vonyítást vagy a mindent elpusztító, megrongáló rágcsálást. Kutyád napi aktivitási igénye méretétől és fajtájától függően változik, de fontos, hogy minden nap legalább 10-15 percet kint legyen a szabadban, és naponta játssz is vele. A szellemi aktivitás érdekében próbáld meg lefoglalni a kutyádat játékokkal, jutalomfalatokkal vagy hosszú ideig tartó rágókákkal, amelyek segítenek az általános mentális jólétben és adnak neki valamit, amire koncentrálhat, hogy ne unatkozzon.

Kötődésre szánt idő

Kutya kötődés

Gyakoriság: mindig! (Nincs olyan, hogy túl sok!)

Amit tudnod kell: a háziállatod a családod része, ezért fontos, hogy így is bánj vele! Szánj időt minden nap arra, hogy egy kis extra szeretetet adj a kedvencednek a kanapén való összebújással, kirándulásokkal a kutyaparkba, vagy a kedvenc játékával való mulatságra. Valószínűleg változó lesz, hogy naponta mennyi időt tudsz fordítani az aktívan együtt töltött időre – és ez nem is baj –, csak arra ügyelj, hogy naponta szánj egy kis figyelmet Kedvencedre.

Minden kis kedvencnek egyéni igénye van, de minden kutyának szüksége van rutinszerű ápolásra, játékra, mentális és fizikai ingerre az optimális egészség és jóllét fenntartásához. Azzal, ha a kutyád testi és szellemi jóllétét egész évben figyelemmel követed és elvégzed a fent említett feladatokat, biztos lehetsz abban, hogy a legteljesebb életet biztosítod számára!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.