Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
Táplálással az öregedés ellen?

Kedvenceink hozzánk hasonlóan öregszenek – a szövetek megújulását biztosító őssejtek lassan elfogynak, ezért az idős kutyák szőrzete elveszti korábbi fényét és tömöttségét.

Hasonló folyamatok zajlanak le az ízületekben is:

a porcok csak az ízületi váladékból tudják felvenni a szükséges tápanyagokat, és ennek mennyisége csökken. A 7 évesnél idősebb kutyák többségét már mozgásszervi és bőr-szőr problémák miatt viszik állatorvoshoz.

Mi ilyenkor egy felelős állattartó feladata?

Első lépés a megelőzés, ezen a téren is elsősorban az állat megfelelő táplálása. Ezzel kapcsolatban él néhány tévhit:

  1. A kutyák a konyhai maradékon is jól elélnek, ha évezredeken keresztül elvoltak így, minek költsek a drága tápokra?Tény, hogy életben maradnak – egy darabig. Találkoztam olyan erdélyi juhásszal, akinek a kutyái tejsavóba szórt korpán és kenyérhéjon éltek, és nekiugrottak a medvének, ha kellett. Volt, amelyik a hat évet is megérte… Ez egy szélsőséges példa, az viszont elgondolkoztató, hogy az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszer engedélyezési hatósága (FDA) tavaly úgy találta, hogy a konyhai koszttal etetett kutyák között sokkal gyakoribb a szívelégtelenség, mint a táppal etetett állatok körében.
  2. 2. Nyers hússal való etetés – hiszen a farkasok is nyersen fogyasztják a zsákmányukat! De ne felejtsük el, hogy ők valóban szőröstül, bőröstül elfogyasztják az állatot, amely így teljes értékű táplálékforrás – nem azonos a csontozott marhahússal. Az utóbbira a jómódú gazdák körében van példa, akik azután értékes, nagytestű kutyáikkal jelennek meg a rendelőben, mert már 6-8 hónapos korban jelentkeznek a kalciumhiány miatt kialakuló mozgásszervi zavarok.

Az állateledel boltokban kapható nyers hús forrása pedig teljesen bizonytalan – egy friss közlemény szerint ilyen módon fertőződött meg gümőkorral öt macska. Angliában! És végül, de elsősorban a tápok. Minden összehasonlítás azt mutatja, hogy ezzel tesszük a legjobbat a kedvenceinknek.

Már egy középkategóriás tápot is úgy állítanak össze, hogy megfelelő arányban legyen benne fehérje, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, sőt, még a bélflórát egyensúlyban tartó prebiotikumok is. Ez azonban nem érvényes a filléres termékekre. Néhányszáz forintos kilónkénti árért leginkább kukoricát és rizst kapunk a kutyának, ennyibe sem a megfelelő hústartalom, sem pedig a vitaminpótlás nem fér bele.

Ökölszabályként elmondható, hogy – ha erre oda szeretnénk figyelni – akkor nagy kiszerelés esetén is a 800 Ft/kg feletti árú tápokat érdemes megvenni.Az ízületi fájdalom csak a jéghegy csúcsa, a folyamatok évekkel korábban kezdődnek. Szerencsére egy jó táppal tudunk ellene tenni, biztosítsuk kedvenceinknek a fájdalommentes időskort!

Dr. Tilly Péter