Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
Őssejtek beültetésével megműtötték Igort

Néhány hónappal ezelőtt őssejtek beültetésével megműtötték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét. Ilyen nagyragadozónál ez volt a világon az első ilyen jellegű beavatkozás.


De hogyan alakult a beteg állapota azután?

A sajtó megírta: a 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött. A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel – gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval kezelni, de nem értek el jó eredményt. A vizsgálatok a csípő ízület arthrosisát mutatták ki.
Dr. Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos elmondta, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt. Altatásban csupán 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le. Ebből egy szabadalmaztatott módszerrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amelyek a gyógyuláshoz szükségesek, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.


A szakember közölte, hogy kisállatokon közel harminc ilyen műtétet végzett már, szibériai tigrisnél azonban a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad.


És mi történt azóta?

A műtét jól sikerült és magam sem gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz, hogy nemcsak a magyar hírportálokat és tv és rádiókat érdekelte, hanem bejárta az esemény az egész világot Kínától, Európán át az USA-ig. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy olyan dolgot érjek el, amivel több lehetek és maradandót alkothatok – ez a forradalmilag új őssejt kezelés, amit állatokon egyedül én végzek Közép-Kelet Európában, no meg egy ilyen nem mindennapos esemény koronázta meg az egészet.
A módszer humán területen már régóta bizonyítottan jól működik, és az állatgyógyászatban is igen komoly, tudományosan is megalapozott eredmények vannak. Meggyőződésem, hogy a jövő orvoslásában meghatározó dolog lehet az őssejt kezelés és óriási alternatívák vannak még benne!

Visszatérve a kérdésedre, a változás első jeleit a műtét után öt nappal már látni lehetett. A gondozók jelzései szerint sokat javult Igor mozgása, láthatóan csökkentek a fájdalmai. Most, három héttel a beavatkozás után az állatnak már egyáltalán nincsen szüksége fájdalomcsillapítóra, amit hatalmas dolognak tartok.
Az egyéb húsevőkön szerzett tapasztalataim szerint körülbelül négy hónap elteltével alakul ki az ilyen műtétek végső eredménye – én optimistán tekintek a jövőbe a pácienssel kapcsolatban.


Egy dolgot még szeretnék mindenképp elmondani: dr. Szőke István Szegedi vadasparki kollégám, akinek az igen korrekt és hozzáértő munkája nélkül nem tudtam volna elvégezni ezt a műtétet. Ő készítette elő és monitorozta végig Igort, aki így biztonsággal vészelte át ezt a beavatkozást. Ezúton is szeretném megköszönni segítő munkáját!