Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Hírek
Szívférgesség gyakorisága Magyarországon: 4,6 % vagy 50%? Interjú dr. Farkas Róbert professzorral
2019.05.21
10:23
Szívférgesség gyakorisága Magyarországon: 4,6 % vagy 50%? Interjú dr. Farkas Róbert professzorral

A szívférgesség évről-évre jobban terjed hazánkban, és a megjelent közlemények között ellenmondások is találhatók. Egy 2016-os akadémiai beszámoló szerint a NÉBIH-be 2001-2015 között boncolásra beküldött 2622 kutyahullában 4,6% gyakoriságot találtak, mások ugyanakkor ennél jóval nagyobb fertőzöttségről beszélnek.

A szívférgességről bővebben, valamint előfordulási helyeivel és gyakoriságával kapcsolatban dr. Farkas Róbert professzort kérdeztük.

A parazitológia tanszék és a doktori iskola irányítójaként számos kutatásban vettél és veszel részt ezen a területen is – pl. Dr. Fok Évával, és dr. Vörös Károllyal – mi az eltérésnek az oka?

A szívférgesség elterjedtsége jelentős regionális eltéréseket mutat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy aki egy endémiás gócba „beletenyerel”, az jelentős fertőzöttségi arányt is találhat.

Tipikusan ilyenek a kutyamenhelyek

Néhány fertőzött egyed elegendő ahhoz, hogy a parazitafaj köztigazdájaként ismert számos igazi szúnyogfaj megfertőzze a többi kutyát. Emiatt igen fontos, hogy a menhelyre kerülő állatokat minden esetben szívférgességre is megvizsgálják.

Az eddigi vizsgálataink szerint az Alföldi régióban a leggyakoribb a Dirofilaria immitis előfordulása, míg Észak-Magyarországon és a Dunántúlon csak szórványos esetekkel találkozunk. Budapest számos része endémiásnak tekinthető, hiszen az ott tartott kutyák vagy vidéken, vagy helyben fertőződtek.

Nagyon sok függ a választott diagnosztikai módszertől is

A rendelőkben alkalmazott ún. „vastagcsepp” vizsgálat vagy Knott teszt csak akkor jelzi a fertőzöttséget, amikor a mikrofilariák kellő számban vannak jelen a vérben, de ilyen esetekben nem lehet tudni, hogy a D. immitis és/vagy a D. repens okozza-e a kutya fertőzöttségét.

Ekkor jön szóba a D. immitis nőstény antigénjének a kimutatása. Többféle gyorsteszt is elérhető, ezek közé tartozik az IDEXX cég SNAP gyorstesztje, amely a laborban végzett ELISA vizsgálathoz hasonló specificitással és szenzitivitással, a gyártó adatai alapján 98% érzékenységgel és 96% specificitással mutatja ki a szívféreg okozta fertőzöttséget.

A tanszékünkön jelenleg számos antigén teszt összehasonlító vizsgálatát végezzük, részben arra keresve választ, hogy van-e ezek specificitása és a szenzitivitása között kimutatható eltérés. Arra is nézzük, hogy a bőrférgességet okozó, hazánkban gyakoribb Dirofilaria repens adhat-e fals keresztreakciót, mint amiről pl. a Spirocerca lupi fertőzöttség esetén beszámoltak. E vizsgálatokban az egyik és/vagy mindkét Dirofilaria-faj okozta fertőzöttséget  PCR vizsgálatokkal is ellenőrizzük.

Az antigén kimutatáson alapuló diagnosztika során nem szabad elfelejtkezni arról – a használt teszt érzékenységétől függetlenül – immunkomplexek jelenlétében a szívférges kutyák fals negatív reakciót adnak. Ezeket az immunkomplexeket a minta melegítésével fel lehet bontani, így már pozitív lesz az eredmény.

Az enyhe szintű fertőzés tünetmentes, ezért a tulajdonosok hajlamosak elbagatellizálni. Ki kell azonban hangsúlyoznunk, hogy ez egy életveszélyes parazitózis, ezért az endémiás területeken komolyan kell vennünk a diagnosztikai vizsgálatok elvégzését és a megelőzést. Ez nemcsak szakmailag indokolt, de jövedelmező is – több olyan praxisról is tudok, amelyiknek az éves árbevétele több millió forinttal nőtt, amióta rutinszerűen szűrnek dirofiláriák okozta fertőzöttségre.

Mindenekelőtt a szúnyogcsípést kell megelőznünk és preventíven kezelni az állatot milbemicin hatóanyagú készítménnyel, így megelőzve az adult férgek kifejlődését. Igaz, hogy a többi avermektin származéknak, így pl. az ivermektinnel  is van Dirofilaria-ellenes hatása, de ennek tartós használata miatt rezisztenssé válhat a szívféreg, mint amit az USA Mississippi államában már megállapítottak. A kifejlett férgekkel szembeni kezelés a thromboembólia kockázata miatt nem ideális megoldás.

Írta: dr. Tilly Péter

Felhasznált források:

  1. Bacsadi és mts. Paraziták terjedése a változó európai környezetben: a szívféreg példája hazánkból. Akadémiai beszámoló, 2016. január 26-28. http://www.mavsz.com/konferencia/20161022/eloadas-2016-10-22-szivfergesseg.pdf
  2. Farkas Róbert és Vörös Károly: A kutyák szívférgessége. Kamarai állatorvos, 2015. 10. (3,) 22-33
Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)
Blog
Kutya
Macska
Minden más