Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Hírek
Szívférgesség gyakorisága Magyarországon: 4,6 % vagy 50%? Interjú dr. Farkas Róbert professzorral
2019.05.21
10:23
Szívférgesség gyakorisága Magyarországon: 4,6 % vagy 50%? Interjú dr. Farkas Róbert professzorral

A szívférgesség évről-évre jobban terjed hazánkban, és a megjelent közlemények között ellenmondások is találhatók. Egy 2016-os akadémiai beszámoló szerint a NÉBIH-be 2001-2015 között boncolásra beküldött 2622 kutyahullában 4,6% gyakoriságot találtak, mások ugyanakkor ennél jóval nagyobb fertőzöttségről beszélnek.

A szívférgességről bővebben, valamint előfordulási helyeivel és gyakoriságával kapcsolatban dr. Farkas Róbert professzort kérdeztük.

A parazitológia tanszék és a doktori iskola irányítójaként számos kutatásban vettél és veszel részt ezen a területen is – pl. Dr. Fok Évával, és dr. Vörös Károllyal – mi az eltérésnek az oka?

A szívférgesség elterjedtsége jelentős regionális eltéréseket mutat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy aki egy endémiás gócba „beletenyerel”, az jelentős fertőzöttségi arányt is találhat.

Tipikusan ilyenek a kutyamenhelyek

Néhány fertőzött egyed elegendő ahhoz, hogy a parazitafaj köztigazdájaként ismert számos igazi szúnyogfaj megfertőzze a többi kutyát. Emiatt igen fontos, hogy a menhelyre kerülő állatokat minden esetben szívférgességre is megvizsgálják.

Az eddigi vizsgálataink szerint az Alföldi régióban a leggyakoribb a Dirofilaria immitis előfordulása, míg Észak-Magyarországon és a Dunántúlon csak szórványos esetekkel találkozunk. Budapest számos része endémiásnak tekinthető, hiszen az ott tartott kutyák vagy vidéken, vagy helyben fertőződtek.

Nagyon sok függ a választott diagnosztikai módszertől is

A rendelőkben alkalmazott ún. „vastagcsepp” vizsgálat vagy Knott teszt csak akkor jelzi a fertőzöttséget, amikor a mikrofilariák kellő számban vannak jelen a vérben, de ilyen esetekben nem lehet tudni, hogy a D. immitis és/vagy a D. repens okozza-e a kutya fertőzöttségét.

Ekkor jön szóba a D. immitis nőstény antigénjének a kimutatása. Többféle gyorsteszt is elérhető, ezek közé tartozik az IDEXX cég SNAP gyorstesztje, amely a laborban végzett ELISA vizsgálathoz hasonló specificitással és szenzitivitással, a gyártó adatai alapján 98% érzékenységgel és 96% specificitással mutatja ki a szívféreg okozta fertőzöttséget.

A tanszékünkön jelenleg számos antigén teszt összehasonlító vizsgálatát végezzük, részben arra keresve választ, hogy van-e ezek specificitása és a szenzitivitása között kimutatható eltérés. Arra is nézzük, hogy a bőrférgességet okozó, hazánkban gyakoribb Dirofilaria repens adhat-e fals keresztreakciót, mint amiről pl. a Spirocerca lupi fertőzöttség esetén beszámoltak. E vizsgálatokban az egyik és/vagy mindkét Dirofilaria-faj okozta fertőzöttséget  PCR vizsgálatokkal is ellenőrizzük.

Az antigén kimutatáson alapuló diagnosztika során nem szabad elfelejtkezni arról – a használt teszt érzékenységétől függetlenül – immunkomplexek jelenlétében a szívférges kutyák fals negatív reakciót adnak. Ezeket az immunkomplexeket a minta melegítésével fel lehet bontani, így már pozitív lesz az eredmény.

Az enyhe szintű fertőzés tünetmentes, ezért a tulajdonosok hajlamosak elbagatellizálni. Ki kell azonban hangsúlyoznunk, hogy ez egy életveszélyes parazitózis, ezért az endémiás területeken komolyan kell vennünk a diagnosztikai vizsgálatok elvégzését és a megelőzést. Ez nemcsak szakmailag indokolt, de jövedelmező is – több olyan praxisról is tudok, amelyiknek az éves árbevétele több millió forinttal nőtt, amióta rutinszerűen szűrnek dirofiláriák okozta fertőzöttségre.

Mindenekelőtt a szúnyogcsípést kell megelőznünk és preventíven kezelni az állatot milbemicin hatóanyagú készítménnyel, így megelőzve az adult férgek kifejlődését. Igaz, hogy a többi avermektin származéknak, így pl. az ivermektinnel  is van Dirofilaria-ellenes hatása, de ennek tartós használata miatt rezisztenssé válhat a szívféreg, mint amit az USA Mississippi államában már megállapítottak. A kifejlett férgekkel szembeni kezelés a thromboembólia kockázata miatt nem ideális megoldás.

Írta: dr. Tilly Péter

Felhasznált források:

  1. Bacsadi és mts. Paraziták terjedése a változó európai környezetben: a szívféreg példája hazánkból. Akadémiai beszámoló, 2016. január 26-28. http://www.mavsz.com/konferencia/20161022/eloadas-2016-10-22-szivfergesseg.pdf
  2. Farkas Róbert és Vörös Károly: A kutyák szívférgessége. Kamarai állatorvos, 2015. 10. (3,) 22-33
Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)
Blog
Kutya
Macska
Minden más

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.