Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Hírek
Őssejtek beültetésével megműtötték Igort
2019.10.18
14:15
Őssejtek beültetésével megműtötték Igort

Néhány hónappal ezelőtt őssejtek beültetésével megműtötték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét. Ilyen nagyragadozónál ez volt a világon az első ilyen jellegű beavatkozás.

 A szibériai tigrisen végzett őssejt-beültetés híre bejárta a világot, hiszen nagytestű ragadozón ez volt az első ilyen jellegű műtét.

Milyen okok vezettek a szibériai tigris, Igor műtétjéhez?

A sajtó megírta, hogy a 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött.

A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel – gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval kezelni, de nem értek el jó eredményt. A vizsgálatok a csípő ízület arthrosisát mutatták ki.

Dr. Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos elmondta, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt:

  • Altatásban csupán 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le.
  • Ebből egy szabadalmaztatott módszerrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amelyek a gyógyuláshoz szükségesek, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

A szakember közölte, hogy kisállatokon közel harminc ilyen műtétet végzett már, szibériai tigrisnél azonban a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad.

Hogyan alakult Igor állapota a beavatkozás után?

A műtét jól sikerült és magam sem gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz, hogy nemcsak a magyar hírportálokat és tv és rádiókat érdekelte, hanem bejárta az esemény az egész világot Kínától, Európán át az USA-ig. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy olyan dolgot érjek el, amivel több lehetek és maradandót alkothatok – ez a forradalmilag új őssejt kezelés, amit állatokon egyedül én végzek Közép-Kelet Európában, no meg egy ilyen nem mindennapos esemény koronázta meg az egészet.
A módszer humán területen már régóta bizonyítottan jól működik, és az állatgyógyászatban is igen komoly, tudományosan is megalapozott eredmények vannak. Meggyőződésem, hogy a jövő orvoslásában meghatározó dolog lehet az őssejt kezelés és óriási alternatívák vannak még benne!

Visszatérve a kérdésedre, a változás első jeleit a műtét után öt nappal már látni lehetett. A gondozók jelzései szerint sokat javult Igor mozgása, láthatóan csökkentek a fájdalmai. Most, három héttel a beavatkozás után az állatnak már egyáltalán nincsen szüksége fájdalomcsillapítóra, amit hatalmas dolognak tartok.
Az egyéb húsevőkön szerzett tapasztalataim szerint körülbelül négy hónap elteltével alakul ki az ilyen műtétek végső eredménye – én optimistán tekintek a jövőbe a pácienssel kapcsolatban.


Egy dolgot még szeretnék mindenképp elmondani: dr. Szőke István Szegedi vadasparki kollégám, akinek az igen korrekt és hozzáértő munkája nélkül nem tudtam volna elvégezni ezt a műtétet. Ő készítette elő és monitorozta végig Igort, aki így biztonsággal vészelte át ezt a beavatkozást. Ezúton is szeretném megköszönni segítő munkáját!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)
Blog
Kutya
Macska
Minden más

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.