Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Hírek
Őssejtek beültetésével megműtötték Igort
2019.10.18
14:15
Őssejtek beültetésével megműtötték Igort

Néhány hónappal ezelőtt őssejtek beültetésével megműtötték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét. Ilyen nagyragadozónál ez volt a világon az első ilyen jellegű beavatkozás.

 A szibériai tigrisen végzett őssejt-beültetés híre bejárta a világot, hiszen nagytestű ragadozón ez volt az első ilyen jellegű műtét.

Milyen okok vezettek a szibériai tigris, Igor műtétjéhez?

A sajtó megírta, hogy a 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött.

A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel – gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval kezelni, de nem értek el jó eredményt. A vizsgálatok a csípő ízület arthrosisát mutatták ki.

Dr. Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos elmondta, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt:

  • Altatásban csupán 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le.
  • Ebből egy szabadalmaztatott módszerrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amelyek a gyógyuláshoz szükségesek, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

A szakember közölte, hogy kisállatokon közel harminc ilyen műtétet végzett már, szibériai tigrisnél azonban a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad.

Hogyan alakult Igor állapota a beavatkozás után?

A műtét jól sikerült és magam sem gondoltam, hogy ekkora visszhangja lesz, hogy nemcsak a magyar hírportálokat és tv és rádiókat érdekelte, hanem bejárta az esemény az egész világot Kínától, Európán át az USA-ig. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy olyan dolgot érjek el, amivel több lehetek és maradandót alkothatok – ez a forradalmilag új őssejt kezelés, amit állatokon egyedül én végzek Közép-Kelet Európában, no meg egy ilyen nem mindennapos esemény koronázta meg az egészet.
A módszer humán területen már régóta bizonyítottan jól működik, és az állatgyógyászatban is igen komoly, tudományosan is megalapozott eredmények vannak. Meggyőződésem, hogy a jövő orvoslásában meghatározó dolog lehet az őssejt kezelés és óriási alternatívák vannak még benne!

Visszatérve a kérdésedre, a változás első jeleit a műtét után öt nappal már látni lehetett. A gondozók jelzései szerint sokat javult Igor mozgása, láthatóan csökkentek a fájdalmai. Most, három héttel a beavatkozás után az állatnak már egyáltalán nincsen szüksége fájdalomcsillapítóra, amit hatalmas dolognak tartok.
Az egyéb húsevőkön szerzett tapasztalataim szerint körülbelül négy hónap elteltével alakul ki az ilyen műtétek végső eredménye – én optimistán tekintek a jövőbe a pácienssel kapcsolatban.


Egy dolgot még szeretnék mindenképp elmondani: dr. Szőke István Szegedi vadasparki kollégám, akinek az igen korrekt és hozzáértő munkája nélkül nem tudtam volna elvégezni ezt a műtétet. Ő készítette elő és monitorozta végig Igort, aki így biztonsággal vészelte át ezt a beavatkozást. Ezúton is szeretném megköszönni segítő munkáját!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)
Blog
Kutya
Macska
Minden más