Loading...
ingyen-szallitunk2
Grandopet
Hírek
A táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathia kutyákban: mit tudunk róla?
2019.10.22
13:48
A táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathia kutyákban: mit tudunk róla?

Néhány hete Lisa M. Freeman állatorvos négy szerzőtársával érdekes közlemény tett közzé az Amerikai Állatorvok Szövetségének Folyóiratában (JAVMA) a fenti címmel. Ennek összefoglalóját osztom meg a tisztelt Olvasókkal, hiszen kedvenceink Magyarországon is hasonló összetételű tápokkal találkoznak.

A táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathia számos kutyafajtánál előforduló keringési elégtelenséghez vezető állapot.

Mi az a táplálékkal összefüöggő dilatációs cardiomyopathia (DCM)?

A szívelégtelenség egyik formáját, a táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathiát (DCM) macskákban először az 1980-as évek végén, kutyákban pedig az 1990-es évek közepén írták le. A kórkép lényege, hogy szív bal kamrája kitágul, a falát alkotó szívizomzat elvékonyodik, és a szív ezután nem tud megfelelően eleget tenni a pumpafunkciónak. A következmény valamilyen szintű keringési elégtelenség lesz.

Van-e kapcsolat a táplálás és a DCM között?

A táplálék és a DCM közötti kapcsolatról a 2000-es évek eleje óta nem sok adat jelent meg kutyák vonatkozásában, az utóbbi néhány évben azonban növekvő számú esetben hozták összefüggésbe a kutyák DCM-jét a táplálékkal.

E probléma mértéke nem tisztázott, nem minden észlelt esetben sikerült megerősíteni a táplálékkal való összefüggést, és valódi kapcsolat létezését egyelőre nem bizonyították. Amikor azonban e cikk szerzőinek egyike (RF) a közelmúltban felmérést végzett állatorvos-kardiológusok körében az utóbbi két évben általuk megvizsgált kutyák között fellépett, lehetségesen a táplálékkal összefüggő DCM esetekről, több mint 240 esetről kapott tájékoztatást az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Izraelből és Ausztriából (nem közölt adatok).

A kutyák fajtaösszetétele (azokban az esetekben, melyekben a fajta meg volt adva) a következő volt:

  • keverék (n = 134),
  • Golden Retriever (23),
  • Labrador Retriever (9),
  • német juhász (8),
  • Cocker Spániel (7),
  • illetve 25 más fajta volt még képviselve 1 és 5 közötti számú kutyával.

Az esetlegesen a táplálékkal összefüggő DCM a válaszadók által az utóbbi két évben diagnosztizált összes DCM eset 16%-át tette ki.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) közelmúltbeli bejelentése

Felhívta a kutyatulajdonosok és az állatorvosok figyelmét a fő összetevőkként borsót, lencsét, más hüvelyes magvakat vagy burgonyát tartalmazó kisállat-eledeleket fogyasztó kutyákban diagnosztizált DCM esetekre, aggodalmat keltett a kutyatartók körében.

Ezért mi szerettük volna felhívni az állatorvosok figyelmét erre a kérdésre, áttekinteni a bizonyos eleségek/tápok és a DCM között kutyákban fennálló lehetséges összefüggésre vonatkozó jelenlegi ismereteket, és megtárgyalni, hogy az állatorvosok mit tehetnek a háttérben meghúzódó okok azonosítása érdekében.

Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy DCM kialakulására főleg a vegán és gabonamentes tápok, valamint a házi koszt etetése során számolhatunk.

Dr. Tilly Péter állatorvos (Alpha-Vet Kft.)

Forrás: JAVMA 2018. december 1.

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
Blog
Kutya
Macska
Minden más