Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Vadászgörény tartása: minden, amit tudnod kell
2023.09.08
13:23
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Vadászgörény tartása: minden, amit tudnod kell

Vadászgörény tartása: minden, amit tudnod kell

Ismerd meg a vadászgörény tartásának alapjait! Hogyan alakítsd ki a tökéletes otthoni környezetet a vadászgörényed számára? Praktikus tanácsok és ötletek.

A görény rendkívül érdekes és mókás kisállat, ami az utóbbi években egyre népszerűbb házikedvenc. 

Mi az a vadászgörény, és milyen fajták léteznek?

A vadászgörény eredetileg vadon élő állat, amelyet kifejezetten a rágcsálók vadászatára háziasítottak. Alapvetően hosszú, karcsú testű és rövid lábú, így a legkisebb résekbe is könnyen beférkőzik. Kedvenc időtöltése a játék és a felfedezés, de időnként elbújik, és egy kis pihenőre tér.

A vadászgörények mérete jelentősen változhat a nemtől és az egyedi genetikai tényezőktől függően, de átlagosan az alábbi méretekkel rendelkeznek:

  • Hím:
    Súly: 0,9–2,5 kg között.
    Hossz: 40–65 cm, farok nélkül.
    A farok hossza további 10–20 cm.

  • Nőstény:
    Súly: 0,4–1,0 kg között. Ritkán vannak ennél nehezebbek is.
    Hossz: 30–50 cm, farok nélkül.
    A farok további 7–15 cm-t tehet ki.

Egyes egyedek között lehetnek jelentős különbségek is. A táplálkozás, az egészségi állapot, a genetika és a környezeti tényezők mind befolyásolják a görények méretét és súlyát. 

Ha valaki házi görény beszerzését tervezi, érdemes tájékozódni a konkrét fajta vagy tenyészet jellemzőiről. A méretek a különböző fajtákon és tenyészvonalakon belül is eltérhetnek. Ez pedig meghatározza majd a lakhelyéül szolgáló ketrec méretét is. 

Számos különböző fajta és alfaj létezik. A legnépszerűbbek a sable, az albino és a silver mitt, de az ezüst és a csíkos változatok is igen közkedveltek. Mindegyiküknek egyedi szőrszíne és mintázata van. 

Nem elhanyagolható tény, hogy a vadászgörényeknek természetes testillatuk van, amit sokan kifejezetten jellegzetesnek és erősnek ítélnek meg. A vadászgörény szaga a bőrében lévő mirigyek miatt van, amelyek különböző váladékokat termelnek. Az ezen mirigyek által termelt szekréció kifejezetten erős és jellegzetes szagú, különösen, ha az állat izgatott vagy stresszes. Sokszor ivartalanítják őket, részben azért, hogy csökkentsék ezt az erős szagot, ez ugyanis mérsékelheti a szekréció mennyiségét és intenzitását. Ezen kívül ketrecének rendszeres tisztítása, és lakókörnyezetének higiénikusan tartása is segíthet a szag csökkentésében. Fontos azonban, hogy a vadászgörény természetes szaga nem távolítható el teljesen. 

Játékos vadászgörény

Milyen a természetük és viselkedésük?

A vadászgörények természetükből adódóan rendkívül kíváncsiak, energikusak és felfedező kedvűek. Az ébren töltött idejük nagy részét játékkal töltik, ugyanakkor napi 14-18 órát alszanak.

Kommunikációjuk egyedülálló és sokrétű. Pici nyikorgó, csivitelő hangokat adnak ki, amikor izgatottak vagy játékos kedvűek. Ezek a hangok segítenek megérteni, hogy éppen milyen állapotban vannak. Az emberekkel kialakított kapcsolatuk általában rendkívül szoros. Gyorsan megszokják az új környezetet és azokat is, akik gondoskodnak róluk. A játékos interakcióval és a kölcsönös bizalom kialakításával mély és tartós köteléket alakítanak ki gazdájukkal.

A vadászgörények ragadozó állatok, így, ha más kiskedvenced is van (pl. hörcsög, vagy tengerimalac), akkor tudnod kell, hogy bizonyos kisállatokkal (főleg rágcsálókkal) óvatosnak kell lenned, amikor egymás közelébe engeded őket. A nagyobb állatokkal, mint a kutya vagy macska, megfelelő bemutatkozás és szoktatás után kialakulhat „barátság”, de sose hagyjuk őket felügyelet nélkül. Minden esetben fontos, hogy szem előtt tartsd a vadászgörény természetes ösztöneit és viselkedését. Lehetnek bármilyen jóbarátok, előfordulhat, hogy egy-egy hevesebb játék során sérülést okoz a másik kedvencednek.

Milyen környezetben élnek természetes körülmények között?

A vadászgörény (Mustela putorius furo) Európából származik, a menyét és a hermelin rokona. Háziasított változata a görénynek, ami eredetileg Európa széles területein élt, a Brit-szigetektől kezdve Közép-Ázsiáig. Főként a rágcsálók elleni védekezés és a vadászatban való használatra háziasították. Az idők során a szelektív tenyésztésnek köszönhetően számos különböző színváltozata és fajtája alakult ki. Mivel hosszú ideje vannak emberi közelségben, a vadászgörények könnyen alkalmazkodnak a házi környezethez.

Természetes élőhelyükön föld alatti járatokban és üregekben húzzák meg magukat, melyek megóvják őket a ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól. Ezek nyújtanak nekik biztonságos menedéket a hideg téli hónapokban is.

Főként rágcsálókra vadásznak és éjszakai életmódot folytatnak. A rövid lábuknak, hosszú testűek, éles karmaiknak köszönhetően a járatokban gyorsan és hatékonyan mozognak. Képesek gyorsan reagálni és kitűnő hallásuk révén pontosan behatárolni a zsákmány pontos helyét. Éles érzékeik és az ösztönös viselkedésük is hozzájárul, hogy kiváló vadászok legyenek.

Vadászgörények tartása

Milyen körülményekre van szükségük a vadászgörényeknek otthon?

Mielőtt vadászgörényt viszel haza, fontos, hogy jól tájékozódj a szükségleteiről, hogy tudd, mi mindenre lesz szüksége. 

A görények társas lények, általánosságban ajánlott, hogy legalább kettőt tarts egyszerre.  Persze, lehet egyedül is tartani, ha elég figyelmet és időt szentelsz neki, de ha nem így van, boldogtalanná válik. Ha egyedül tartasz egy házi görényt, lényeges, hogy napi több órát játssz vele, hogy kielégítsd társas igényeit és megakadályozd az unalmat vagy a depressziót.

Ezekre lesz szüksége a boldog élethez:

  1. Ketrec
    Szerezz be számára egy megfelelő méretű ketrecet. Ennek mérete kritikus fontosságú. Mivel aktív és kíváncsi állatról van szó, elegendő teret kell biztosítani neki arra, hogy mozoghasson, játszhasson és pihenhessen. 

    Az ideális vadászgörény ketrec mérete egy görény számára legalább 90 cm hosszú, 60 cm széles és 70 cm magas. Két vadászgörény együtt tartásához egy ketrecnek legalább 120 cm hosszú, 75 cm széles és 100 cm magasnak kell lennie. Sokan ajánlják az emeletes ketreceket, mert ezek a vertikális térrel további mozgásteret és felfedezési lehetőséget biztosítanak. Természetesen a legjobb, ha a vadászgörény testhossza adja a fő szempontot a megfelelő méretű ketrec megvásárlásához. 

    Ezen kívül fontos, hogy naponta elég időt töltsön kint a ketrecből, hogy felfedezhesse környezetét és további testmozgást végezhessen. Minél nagyobb a ketrec, annál kényelmesebben és boldogabban élhetnek benne a vadászgörényeid, de a ketrecen kívüli aktív időt sem szabad alábecsülni!
    A ketrec alját kényelmes és tiszta anyaggal kell bélelni (pl. széna, forgács vagy speciális alom).

    A ketrecet hetente többször is tisztítani kell, hogy a vadászgörényed egészséges és kényelmes környezetben élhessen.

  2. Búvóhelyek, mászókák
    Biztosíts neki rejtett alvóhelyeket, mivel a vadászgörények szeretnek sötét, meleg helyeken pihenni. A játékok és a mászókák szintén nélkülözhetetlenek a megfelelő stimuláció és az aktív életmód biztosításához.

  3. Etető, itató
    Ebben a kis birodalomban lesz az ételtálja és itatója is, hogy mindig megfelelő táplálékhoz juthasson.

  4. Játékok
    A görények rendkívül játékos és aktív állatok, így szükségük van játékokra és kihívásokra, amelyekkel lefoglalhatják magukat. A játék közben fejlesztik agyukat és fizikai képességeiket, ráadásul a játék segít kiegyensúlyozottan és boldogan tartani őket.

  5. Biztonságos szabad tér
    A megfelelő környezet kialakítása érdekében fontos, hogy legyen lehetősége a szabad mozgásra is. Naponta több órán keresztül szüksége van arra, hogy kijöhessen a ketrecéből, felfedezhesse a környezetét és játszhasson. Az otthonodban lévő kábelek, kisebb tárgyak vagy növények veszélyt jelenthetnek rá, így mindig figyelj oda, amikor szabadon engeded. Sose hagyd kedvenced felügyelet nélkül szabadon kószálni a lakásban!

Milyen típusú táplálékot esznek, és milyen gyakran?

A vadászgörények ragadozó állatok, étrendjük elsősorban állati eredetű fehérjére épül. Természetes étrendjük kisemlősökből áll, ezért a kereskedelmi forgalomban kapható, kifejezetten vadászgörények számára készült tápok is magas fehérje- és zsírtartalmúak.

Mivel gyors emésztésük van, javasolt naponta többször etetni őket. Fontos, hogy mindig biztosíts nekik elegendő tiszta ivóvizet is. Előfordulhat, hogy kíváncsiságukból megkóstolnak más ételeket is, de légy óvatos! Néhány étel, mint például a csokoládé vagy a magas rosttartalmú ételek károsak lehetnek számukra.

Hogyan lehet őket biztonságban tartani otthon és kint a szabadban?

Többek között a biztonság is alapvető fontosságú egy vadászgörény életében. Otthon, az egyik legfontosabb dolog, hogy „görény-biztossá” tedd a lakást. Vigyázz a kis résekre és lyukakra! A vadászgörények képesek bejutni akár a legkisebb helyekre is. Az elektromos vezetékeket, mérgező növényeket és kis tárgyakat mindig tartsd távol tőlük, mivel ezek veszélyt jelenthetnek számukra.

Amikor a szabadba viszed őket, mindig használj megfelelő hámot és pórázt. Imádnak felfedezni, gyorsak és kíváncsiak, így könnyen bajba kerülhetnek. Soha ne hagyd őket felügyelet nélkül a szabadban sem! Ha kirándulásra viszed őket, mindig tartsd szem előtt, hogy egyes vadon élő állatok veszélyt jelenthetnek rájuk. Ilyenek például a ragadozó madarak vagy nagyobb emlősök (pl. kutyák). 

Vadászgörénnyel az állatorvosnál

Milyen betegségekre hajlamosak a vadászgörények?

A vadászgörények, mint bármely háziállat, bizonyos betegségekre hajlamosak. Sok betegségük összefügg az étrendjükkel vagy a genetikai tényezőkkel. Gyakori betegségeik közé tartozik az inzulinóma, ami a hasnyálmirigy túlműködése, vagy a mellékvese megbetegedése. Emellett előfordulhat náluk szív- és emésztőrendszeri betegség is.

A legjobb védekezés ezek ellen az, ha rendszeres állatorvosi vizsgálatokra viszed őket. Az állatorvos tud ajánlani egy kiegyensúlyozott étrendet és felismerheti a betegség korai jeleit. Ezenkívül az oltások és a parazitamentesítés is létfontosságú, hogy megelőzd azokat a betegségeket, amelyek könnyen terjednek.

Rendkívül fontos, hogy figyelj a vadászgörényed viselkedésére és étvágyára, mert a változások jelezhetik az egészségügyi problémák kezdetét. 

Milyen oltásokra és egészségügyi vizsgálatokra van szükségük?

A veszettség elleni oltás nem csak ajánlott, bizonyos esetekben (pl. külföldre történő utazásnál) kötelező is. Ezen kívül fontos az ún. "distemper" (kutyák fertőző szopornyica elleni) oltás is, amely megvédi őket egy súlyos és gyakran halálos betegségtől.

Az állatorvosi vizsgálatok során a legfontosabb a fizikai vizsgálat, amellyel a legtöbb betegség idejében kiszűrhető. Érdemes évente legalább egyszer állatorvosi vizsgálatra vinni őket. Ezen kívül hasznos az állatorvosnál időnként széklet- és vértesztet végeztetni, hogy kizárj bármilyen belső parazitát vagy fertőzést.

Milyen gyakran kell őket állatorvoshoz vinni?

Az első életévben érdemes néhány alkalommal megjelenni az állatorvosi rendelőben, hogy az összes szükséges oltást megkapják. Ezek után a rendszeres egészségügyi ellenőrzés évente egyszer ajánlott. Ha bármilyen változást észlelsz a vadászgörényed viselkedésében, étvágyában vagy testi állapotában (pl. szőrhullás), azonnal keresd fel az állatorvost.

Sürgősségi eseteknél, mint például sérülések, furcsa viselkedés vagy hányás, hasmenés, azonnal vidd el az állatorvoshoz. Az állatok nem tudják elmondani, hogy hol és mi fáj, ezért a legkisebb változás is jelezhet valamilyen problémát. Egy időben észlelt és kezelt betegség megóvhat a komolyabb gondoktól.

Hogyan lehet megtanítani nekik az alapvető parancsokat?

A vadászgörények intelligens és tanulékony állatok, így a kiképzésük akár sikeres is lehet, ám nagy türelem kell hozzá. Egy átlagos vadászgörény kicsit olyan, mint egy hiperaktív gyermek. Nagyon nehéz lekötni a figyelmét, de nem lehetetlen. 

Szeretnéd, ha a görényed reagálna a nevére vagy más alapvető parancsokra? Első lépésként minden alkalommal, amikor megtesz valamit, amit kérsz tőle, jutalmazd valami finom falattal.

A következeteség a vadászgörény nevelésében kulcsfontosságú. Ha ma ezt, holnap azt engeded meg neki, akkor nem fogja megérteni, mit vársz el tőle. Mindig használd ugyanazokat a parancsszavakat és légy türelmes, hisz minden új trükk tanulása időt vesz igénybe.

Soha ne alkalmazz fizikai büntetést! Ha nem viselkedik megfelelően, kerüld az agressziót és inkább próbálj meg nyugodtan, de határozottan korrigálni. A pozitív megerősítés hosszú távon sokkal hatékonyabb. 

Milyen játékokkal és tevékenységekkel lehet őket elfoglalni?

A vadászgörények természetüknél fogva rendkívül kíváncsi és játékos állatok. Éppen ezért fontos, hogy izgalmas és változatos tevékenységekkel foglaljuk le őket. 

Próbáld ki az alábbi játékötleteket:

  1. Labdák és csörgők: sok vadászgörény imádja a kis labdákat, főleg, ha azok csörgő hangot adnak ki. Dobj egy-egy labdát a játszóterületre, és nézd, ahogy üldözi őket!
  2. Alagutak: készíts otthon alagutakat kartondobozokból vagy speciális kisállat alagutakból. Görényed imádni fog bujkálni bennük és keresztülfutkosni rajtuk.
  3. Rejtett jutalom: egy zacskó vagy doboz, amibe finom falatokat rejtettél, igazi kihívást jelenthet a kis „szimatológus” számára. Figyeld meg, mennyi idő alatt talál rá!
  4. Interaktív játékok: kaphatók különféle "agytornász" játékok kisállatoknak, amelyek felfedezést és logikai gondolkodást igényelnek a jutalom megtalálásához.
  5. Kötélhúzás: egy erős zsinórral vagy kötéllel is remekül lehet foglalni őket, persze csak akkor, ha biztosan nem eszik belőle.

A legjobb játék a közös játék! Szánj rájuk minél több időt minden nap, és élvezzétek együtt a minőségi, vidám perceket!

Vadászgörény játék közben

Hogyan reagálnak más állatokra és emberekre?

Minden vadászgörény egyéniség, és mint ilyen, eltérően reagálhatnak különböző helyzetekre. Általánosságban elmondható, hogy a vadászgörények rendkívül társasági lények. Emberekkel való kapcsolatuk során gyakran keresik a figyelmet, szeretik az ölelést, és élvezik, ha foglalkoznak velük. Ugyanakkor, mint minden állat, a görényeknek is van egy komfortzónájuk. Idegenekkel vagy új környezetben előfordulhat, hogy először félénkek vagy óvatosak.

Más állatokkal való interakcióik változatosak. Némelyik vadászgörény könnyen kijön más házi kedvencekkel, mint macskákkal vagy kutyákkal, míg mások lehetnek territoriálisak. A vadászgörények ragadozók, ezért kisebb állatok, mint a rágcsálók esetében különösen óvatosnak kell lenned.

Ideális, ha már fiatal koruktól kezdve szocializálod őket. Így megtanulják, hogyan viselkedjenek másokkal, és milyen a pozitív interakció. 

Milyen lépéseket kell tenni, hogy a vadászgörények és kutyák békésen éljenek együtt?

A vadászgörények és kutyák együttélése nem mindig egyszerű, de megfelelő hozzáállással és odafigyeléssel harmonikus kapcsolatot alakíthatsz ki közöttük. A kezdeti találkozások rendkívül meghatározóak. Kezdd azzal, hogy mindkét állatot megnyugtatod, és külön-külön, de egymás szagával ismerkednek meg. Például cserélj játékokat vagy alvóhelyeket közöttük.

Amikor az első közvetlen találkozásra kerül sor, tartsd őket pórázon vagy biztonságos környezetben. A nyugodt és békés atmoszféra kulcsfontosságú. Dicsérd meg őket, ha békésen közelítik meg egymást. Az első találkozások rövidek legyenek, és fokozatosan növeld az együtt töltött időt.

Fontos, hogy mindig legyen egy menekülési útvonaluk vagy rejtekhelyük, ahova elvonulhatnak, ha szükségük van rá. A kutyának tudnia kell, hogy a görény nem játékszer, és nem szabad rá vadászni vagy túl erősen játszani vele.

A közös játékok során mindig légy jelen, és figyeld a viselkedésüket. Idővel, ha mindkét állat jól alkalmazkodik, a közös életvitel békés és harmonikus lehet.

Milyen veszélyek állnak fenn, ha kutyával és vadászgörénnyel élünk egy háztartásban?

A kutyák természetes vadászösztönük miatt agresszívak lehetnek egy kisebb állat számára. Ezen kívül a vadászgörényeknek is van védekezőösztönük, ami olykor harapáshoz vezethet.

A játék közben akaratlanul is megsebezhetik egymást. Ezen veszélyek minimalizálása érdekében mindig felügyeld az állatok közötti interakciót. Az állatokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül együtt.

Továbbá, kutyád ételét és játékait helyezd el úgy, hogy a görény ne férhessen hozzájuk, mivel az nem megfelelő számukra és veszélyt is jelenthet. A játszó területnek mindig biztonságosnak kell lennie, és kerülni kell az olyan tárgyakat, amelyekben a vadászgörény beakadhat vagy lenyelhet.

Mennyibe kerül egy vadászgörény, és hol lehet őket beszerezni?

Magyarországon a görény ára változó lehet, attól függően, hogy honnan származik és milyen fajta. Nagyjából 15.000 forint fölött mozog, de különleges fajták vagy színek esetén magasabb árra is számítani lehet. Emellett ne feledkezz meg a kezdeti költségekről sem: oltások, állatorvosi vizsgálatok, ketrec, játékok és egyéb tartozékok, amelyek az árat tovább emelhetik.

Beszerzésük során fontos, hogy megbízható forrásból vásárolj. Ajánlott keresgélni a neten, de különösen azokat a tenyésztőket érdemes előnyben részesíteni, akik pozitív visszajelzéseket kaptak korábbi vásárlóktól. Emellett számos állatmenhelyen és állatvédő szervezetnél is találhatók örökbefogadásra váró vadászgörények. Ha emellett döntesz, nem csak egy új kedvenccel gazdagodhatsz, hanem segíthetsz egy elhagyott állatnak is új otthonra találni.

Ki számára ideális egy vadászgörény, és milyen elkötelezettséget igényel?

A vadászgörény igazán különleges társ lehet, de nem mindenki számára ideális. Akit a játékos, energikus és kíváncsi természete vonz, annak remek választás lehet. Azonban figyelembe kell venni, hogy ez az állat aktív és nagy fokú figyelmet igényel. Nem ajánlott azoknak, akik csak egy "díszállatot" szeretnének, amelyik egész nap csak pihen, vagy nincs idejük naponta több órát játszani velük.

A görények élettartama átlagosan 7-10 év, de megfelelő gondozással és odafigyeléssel akár 12 évig is élhetnek. Ezt a kötelezettséget komolyan kell venni, hiszen egy vadászgörény tartása nem csak egy rövid távú elkötelezettség. Ha eldöntötted, hogy vadászgörényt szeretnél, készülj fel egy hosszú és kalandos közös útra, amely során rengeteg öröm és tanulság vár rád és az új négylábú barátodra.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Vissza a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.