Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani
2022.04.11
14:29
Demkó Kata
Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani

Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani


A húsvét közeledtével sokan ajándékoznak élő nyuszit a gyereknek annak ellenére, hogy viszonylag kevésbé ismertek tartásának mikéntjei. Cikkünkkel segíteni szeretnénk neked abban, hogy reálisan tudj döntést hozni. Biztosan bevállaljátok-e ezt a kedves házikedvencet, vagy inkább mégis a jelképes örökbefogadásnál, vagy a csokinyuszinál teszed le a voksod?

Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz?

A nyúlnak valójában nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csupán a tavasz megérkezését, a természet újjászületését jelképezi. A nyuszit, mint jelképet Németországban kapcsolták össze először a húsvéttal a XII-XIII. században. A XVI. század környékén már hagyománya volt a húsvéti fészek készítésének, melybe húsvét reggelén a nyúl tojást és ajándékokat tojik. Az első húsvéti nyusziról szóló történet 1680-ban jelent meg, ami szerint a húsvéti nyúl színes tojásokat tojt, és húsvét reggelén fészkekbe rejtette a kertekben. Hazánkba ez a kapcsolódás és szokás a XIX. században lezajló polgárosodással érkezett német behatások útján.

A nyuszi nem játékszer!

A nyuszik nem plüss állatok, nem játékszerek. A legtöbb nyúl nem szereti, ha puszilgatják, gyömöszölik, vagy ölelgetik őt. Érzékeny állatok, térre van szükségük és a tartásuk komoly felelősségtudatot igényel. Kevesen tudják, hogy a nyuszik akár 10 évig is élhetnek. A törpe nyulak átlagosan 6-10, míg az óriás rokonaik 5-8 évig is kitarthatnak gazdijuk mellett. Annak ellenére, hogy például az Egyesült Királyságban a nyuszik a harmadik legnépszerűbb háziállatok, ők a leginkább bántalmazottak és elhanyagoltak is. Számtalan nyúl tölt nyomorúságos életet egyedül egy ketrecbe zárva, kevés vagy semmilyen mozgástérrel, mert a gazdik nem ismerik fel, hogy mivel jár a tartásuk. 

Mielőtt nyulat vásárolnál háziállatnak, mindenképp járj utána, mivel és hogyan biztosíthatsz számára teljesértékű életet. A nyuszik nem kommunikálnak úgy, mint egy kutya, vagy macska, de nekik is szükségük van megfelelő minőségű táplálásra, környezetre, gondoskodásra és állatorvosi ellátásra is. 

nyuszik


A nyuszik gondozása nagy elkötelezettséget jelent

Gyönyörű, kíváncsi állatok, akik megérdemlik, hogy teljes és gazdag életet éljenek. Öröm nézni, ahogyan természetes viselkedésüket mutatják: futnak, ugrálnak, ásnak és táplálékot keresnek, vagy egyszerűen csak ápolják társukat. Természetes viselkedésükhöz hozzá tartozik, hogy lehetőségük szerint mindent megrágnak, éjszaka zörögnek, és zajonganak. 

Íme, néhány aranyszabály tartásukhoz röviden: 

  • legalább kettőt kell tartanod. A nyulak társas lények, ezért érdemes őket párban tartani. Fontos, hogy csak nyúllal tartsuk együtt, ugyanis az csupán mítosz, hogy együtt lehet tartani a tengerimalacokkal. Más a táplálkozási igényük, és a tengerimalacot könnyen megsebesítheti egy nagyobb nyúl. A nyulak együtt tartásának óriási előnye a kölcsönös ápolás – ez azonban a tengerimalacokkal nem történik meg. 

  • ivartalanítani kell őket. A fiút legalábbis minden esetben, hiszen az állandó párzási hajlama miatt az esetlegesen ivartalan lányt az őrületbe kergeti, ez a párosítás lehetetlen emiatt. Ha azonban mindkét fél ivartalanítva van, egy fiú és lány nyuszi szuper társállat páros lehet a család számára.

  • meg kell óvni őket a balesetektől. A nyuszik mindent megrágnak. Ha lakásban tervezed tartani őket, olyan környezetet kell biztosítanod számukra, amely lehetővé teszi a természetes viselkedésük kibontakoztatását. A nyulak foga folyamatosan nő és a rágással koptatják a felszínét. A sok rágás idővel rágási nehézséget és fájdalmat okozhat nekik. Érdemes fogait rendszeresen ellenőriztetni állatorvossal.

  • A törpenyuszit általában ketrecben tartják, pedig, ha csak a mozgásigényükre gondolunk, feltűnhet, hogy igénylik a kényelmes, tágas tereket. Egy átlagos, 1-3 kg-os törpenyúlnak legalább 100×100 cm-es ketrecre van szüksége, míg egy házinyúlnak a 120×100 cm-es ketrec a legkisebb, amit ajánlani tudunk. Ettől még nem szabad elfelejteni, hogy mozgásigényes állat, időnként ki kell őt engedned a ketrecből.

  • tedd biztonságossá a lakást számára: ne legyen 30 cm-s magasság alatt semmi, amit megrághat és kárt tehet magában (pl. kábelek, macskaeledel, tisztítószerek, műanyag zacskók, gyógyszerek, cipők stb.). Biztosíts számára néhány kartondobozt, amit kedvére rombolhat.

  • naponta ellenőrizni és takarítani kell lakhelyüket, hogy ezzel is támogasd egészségének megőrzését. A nyúl alapvetően tiszta állat. Párban tartva sok időt töltenek társuk tisztogatásával. 

  • évente legalább egyszer állatorvoshoz kell vinni őket oltásra és ellenőrzésre. A nyulak tartása során fontos az RHD (Nyulak vérzéses betegsége - Rabbit haemorrhagic disease) és a myxomatosis elleni védekezés.Mindkettő életveszélyes megbetegedés, ami 90-100%-os halálozási aránnyal bír, ám védőoltással megelőzhető. 

Ha nyuszit tartasz, már 6 hetes korában kérheted számára az első oltást, amit 2-3 hét múlva meg kell ismételni. Az oltás a vérzéses betegség ellen egy éves védettséget biztosít, míg a myxomatosis ellen csak fél évet. 

Az oltás mellett fontos, hogy a nyulakat is féregteleníteni kell és megóvni a külső-és belső parazitáktól.

  • korlátlanul jó minőségű széna és friss zöldség a fő tápláléka. Szinte egész nap esznek, többször keveset, ezért fontos, hogy mindig korlátlanul álljon a rendelkezésükre friss széna. 

nyúllal az állatorvosnál


Mielőtt tehát beruháznál egy nyuszira, vedd fontolóra, hogy tudnál-e számára megfelelő életet biztosítani. Ha gyermeked kívánságát teljesítenéd vele, akkor ne feledd: a nyuszik 8-10 évig élhetnek. Adj hozzá 6-8 évet a gyermeked életkorához, ha azt mondja, hogy szeretne egy nyulat, és megígéri, hogy minden nap gondoskodik róla. A törvény szerint felelősséggel tartozol az állatért. Ha gyermekedet 5 év múlva már nem érdekli ez a mókás négylábú, nem szabad elfelejtened, hogy neked kell majd róla gondoskodnod!

Ha még így is a nyúltartás mellett döntöttél, netán már vannak is otthon nyulaid, nézz körül az áruházunkban és rendeld házhoz eledeleit, eszközeit és játékait!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.