Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani
2022.04.11
14:29
Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani

Erre figyelj, ha nyuszit szeretnél tartani


A húsvét közeledtével sokan ajándékoznak élő nyuszit a gyereknek annak ellenére, hogy viszonylag kevésbé ismertek tartásának mikéntjei. Cikkünkkel segíteni szeretnénk neked abban, hogy reálisan tudj döntést hozni. Biztosan bevállaljátok-e ezt a kedves házikedvencet, vagy inkább mégis a jelképes örökbefogadásnál, vagy a csokinyuszinál teszed le a voksod?


Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz?


A nyúlnak valójában nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csupán a tavasz megérkezését, a természet újjászületését jelképezi. A nyuszit, mint jelképet Németországban kapcsolták össze először a húsvéttal a XII-XIII. században. A XVI. század környékén már hagyománya volt a húsvéti fészek készítésének, melybe húsvét reggelén a nyúl tojást és ajándékokat tojik. Az első húsvéti nyusziról szóló történet 1680-ban jelent meg, ami szerint a húsvéti nyúl színes tojásokat tojt, és húsvét reggelén fészkekbe rejtette a kertekben.
Hazánkba ez a kapcsolódás és szokás a XIX. században lezajló polgárosodással érkezett német behatások útján.


A nyuszi nem játékszer!


A nyuszik nem plüss állatok, nem játékszerek. A legtöbb nyúl nem szereti, ha puszilgatják, gyömöszölik, vagy ölelgetik őt. Érzékeny állatok, térre van szükségük és a tartásuk komoly felelősségtudatot igényel. Kevesen tudják, hogy a nyuszik akár 10 évig is élhetnek. A törpe nyulak átlagosan 6-10, míg az óriás rokonaik 5-8 évig is kitarthatnak gazdijuk mellett. Annak ellenére, hogy például az Egyesült Királyságban a nyuszik a harmadik legnépszerűbb háziállatok, ők a leginkább bántalmazottak és elhanyagoltak is. Számtalan nyúl tölt nyomorúságos életet egyedül egy ketrecbe zárva, kevés vagy semmilyen mozgástérrel, mert a gazdik nem ismerik fel, hogy mivel jár a tartásuk. 


Mielőtt nyulat vásárolnál háziállatnak, mindenképp járj utána, mivel és hogyan biztosíthatsz számára teljesértékű életet. A nyuszik nem kommunikálnak úgy, mint egy kutya, vagy macska, de nekik is szükségük van megfelelő minőségű táplálásra, környezetre, gondoskodásra és állatorvosi ellátásra is. 

nyuszik


A nyuszik gondozása nagy elkötelezettséget jelent


Gyönyörű, kíváncsi állatok, akik megérdemlik, hogy teljes és gazdag életet éljenek. Öröm nézni, ahogyan természetes viselkedésüket mutatják: futnak, ugrálnak, ásnak és táplálékot keresnek, vagy egyszerűen csak ápolják társukat. Természetes viselkedésükhöz hozzá tartozik, hogy lehetőségük szerint mindent megrágnak, éjszaka zörögnek, és zajonganak. 


Íme, néhány aranyszabály tartásukhoz röviden: 

  • legalább kettőt kell tartanod. A nyulak társas lények, ezért érdemes őket párban tartani. Fontos, hogy csak nyúllal tartsuk együtt, ugyanis az csupán mítosz, hogy együtt lehet tartani a tengerimalacokkal. Más a táplálkozási igényük, és a tengerimalacot könnyen megsebesítheti egy nagyobb nyúl. A nyulak együtt tartásának óriási előnye a kölcsönös ápolás – ez azonban a tengerimalacokkal nem történik meg. 
  • ivartalanítani kell őket. A fiút legalábbis minden esetben, hiszen az állandó párzási hajlama miatt az esetlegesen ivartalan lányt az őrületbe kergeti, ez a párosítás lehetetlen emiatt. Ha azonban mindkét fél ivartalanítva van, egy fiú és lány nyuszi szuper társállat páros lehet a család számára.
  • meg kell óvni őket a balesetektől. A nyuszik mindent megrágnak. Ha lakásban tervezed tartani őket, olyan környezetet kell biztosítanod számukra, amely lehetővé teszi a természetes viselkedésük kibontakoztatását. 
    A törpenyuszit általában ketrecben tartják, pedig, ha csak a mozgásigényükre gondolunk, feltűnhet, hogy igénylik a kényelmes, tágas tereket. Egy átlagos, 1-3 kg-os törpenyúlnak legalább 100×100 cm-es ketrecre van szüksége, míg egy házinyúlnak a 120×100 cm-es ketrec a legkisebb, amit ajánlani tudunk. Ettől még nem szabad elfelejteni, hogy mozgásigényes állat, időnként ki kell őt engedned a ketrecből.
  • tedd biztonságossá a lakást számára: Ne legyen 30 cm-s magasság alatt semmi, amit megrághat és kárt tehet magában (pl. kábelek, macskaeledel, tisztítószerek, műanyag zacskók, gyógyszerek, cipők stb.). Biztosíts számára néhány kartondobozt, amit kedvére rombolhat.
  • naponta ellenőrizni és takarítani kell lakhelyüket, hogy ezzel is támogasd egészségének megőrzését. A nyúl alapvetően tiszta állat. Párban tartva sok időt töltenek társuk tisztogatásával. 
  • évente legalább egyszer állatorvoshoz kell vinni őket oltásra és ellenőrzésre. A nyulak tartása során fontos az RHD (Nyulak vérzéses betegsége - Rabbit haemorrhagic disease) elleni védekezés, mely egy olyan életveszélyes vírusos megbetegedés, ami 90-100%-os halálozási aránnyal bír, ám védőoltással megelőzhető.  
  • korlátlanul jó minőségű széna és friss zöldség a fő tápláléka. Szinte egész nap esznek, többször keveset, ezért fontos, hogy mindig korlátlanul álljon a rendelkezésükre friss széna. 

nyúllal az állatorvosnál


Mielőtt tehát beruháznál egy nyuszira, vedd fontolóra, hogy tudnál-e számára megfelelő életet biztosítani. Ha gyermeked kívánságát teljesítenéd vele, akkor ne feledd: a nyuszik 8-10 évig élhetnek. Adj hozzá 6-8 évet a gyermeked életkorához, ha azt mondja, hogy szeretne egy nyulat, és megígéri, hogy minden nap gondoskodik róla. A törvény szerint felelősséggel tartozol az állatért. Ha gyermekedet 5 év múlva már nem érdekli ez a mókás négylábú, nem szabad elfelejtened, hogy neked kell majd róla gondoskodnod!


Ha még így is a nyúltartás mellett döntöttél, netán már vannak is otthon nyulaid, nézz körül az áruházunkban és rendeld házhoz eledeleit, eszközeit és játékait!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében