Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Minden, amit a hörcsög tartásáról tudni kell
2023.08.17
11:56
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Minden, amit a hörcsög tartásáról tudni kell

Minden, amit a hörcsög tartásáról tudni kell

A hörcsögök a kisállatok között egyre népszerűbbek házi kedvencekként. De mit tudunk róluk valójában? Hogyan érdemes őket gondozni, hogy boldog és egészséges életet éljenek? Ebben a cikkben mindent elmondok Neked a hörcsögök gondozásáról!

Természetes élőhelyük és az otthoni környezetük kialakítása

A hörcsögök főként az ázsiai és európai sztyeppék, pusztaföldek és sivatagok lakói. Ezen területeken a hidegebb és melegebb időszakok váltakoznak. Az alagutakban, amelyeket ásnak, védekeznek a hőmérséklet ingadozás és a ragadozók ellen is. Éjszakai állatok, így a nap nagy részében alagútjaikban pihennek, éjszaka pedig előbújnak, hogy táplálékot keressenek. Természetes élőhelyükön növényi alapú táplálékot, magokat és rovarokat fogyasztanak.

Hogyan teremthetünk neki hasonló környezetet az otthonunkban?

Válassz egy tágas méretű ketrecet, vagy akár több egybe építettet. Ma már lehet kapni több szintes, alagutakkal egybe épített ketreceket is

A ketrec aljára helyezz vastag rétegű almot, ami lehet fa-, papír-, vagy egyéb forgács, amibe alagutakat tud fúrni magának. Ezután helyezz el benne különböző rejtekhelyeket, például kis házikót vagy műanyag alagutat (ha nem egy készre rendezettet vásároltál). 

Bár otthon nehéz a természetes klímát tökéletesen utánozni, mégis próbálj meg egy stabil hőmérsékletet biztosítani kedvencednek. Kerüld a huzatot és a közvetlen napsütést. A hörcsögök 20-23°C közötti hőmérsékleten érzik magukat a legkényelmesebben.

Fontos figyelembe venni, hogy a hörcsögök természetüktől fogva gyűjtögető életmódot folytatnak. Amikor táplálékhoz jutnak, akkor azt a pofazacskójukba gyűjtve egy általuk kiválasztott rejtekhelyre szállítják. Nem kell megijednünk tehát, hogy nem ott esznek, ahová mi adtuk az élelmet. A ketrec tisztántartása éppen ezért kulcsfontosságú. Az elrejtett eledelek, amiket adott esetben nem biztos, hogy maradéktalanul elfogyasztanak, könnyen megromlanak, megpenészednek. Ez különösen igaz a zöldségekre és gyümölcsökre. A hörcsög ketrecet gyakran, legalább hetente egyszer, alaposan meg kell tisztítani. Közben fontos az almot is cserélni, és az ételmaradékokat, valamint a nem fogyasztott táplálékot eltávolítani az egészséges higiénia fenntartásának érdekében.

Hörcsög tartás

A hörcsögök táplálkozása

A hörcsögök nem csak cuki kisállatok, hanem bonyolult táplálkozási igényekkel is rendelkeznek. Ha te is szeretnéd, hogy kedvenced a lehető legjobb egészségi állapotban maradjon, tudnod kell, milyen táplálékra van szükségük. A megfelelő étrend nem csak a hörcsögöd fizikai egészségét befolyásolja, hanem a mentális jólétét is. Az elégtelen vagy rossz minőségű táplálék könnyen vezethet betegségekhez, viszont a helyes étrenddel aktívvá és életteli kis baráttá válhat.A hörcsögök természetes táplálékát elsősorban magok, gyümölcsök és zöldségek alkotják. Ezért fontos, hogy otthoni étrendjük is tartalmazzon ezekből bőséggel. Természetes élőhelyükön időnként rovarokat is fogyasztanak. Ez a fehérjeforrás kiemelten fontos a fiatal, növekedésben lévő hörcsögök számára. 

A kisállatboltokban különféle hörcsög tápok kaphatók, amelyek összetétele megfelel az ő természetes étrendjüknek. Ezek az ételek tartalmazzák azokat az esszenciális tápanyagokat, amelyekre szükségük van. Emellett időnként jutalmazd meg kedvenced friss zöldséggel vagy gyümölccsel, de mindig tájékozódj előtte, hogy melyek biztonságosak a hörcsög számára!

A ma kapható jó minőségű hörcsögeledelek már tartalmaznak rovarfehérjét, vagy valamilyen szárított rovart. Mindig ilyet válasszunk, így biztosítva kis kedvencünknek a megfelelő táplálást.

Figyelem! Mindig olvasd el a kiszemelt hörcsög eledel címkéjét, és válassz olyan terméket, amelyben nincsenek mesterséges adalékanyagok.

Friss zöldségek és gyümölcsök

Adj neki időnként apróra vágott friss zöldségeket és gyümölcsöket, mint például saláta, uborka vagy alma. Fontos tudni azonban, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek, mint például a citrusfélék, nem ajánlottak a hörcsögöknek.

Rovarok és fehérjeforrások

A hörcsögök étrendjébe beilleszthetők apró rovarok is, mint a tücskök, vagy speciális, állati eredetű fehérjével kiegészített tápok.

Mit kerülj el?

  • Csokoládé, koffein, alkohol - ezek mind mérgezőek a hörcsögök számára.

  • Magas cukortartalmú ételek és rágcsálni valók.

  • Csonthéjasok, mint a dió vagy a mogyoró – csak kis mennyiségben és ritkán.

Kell-e vizet adni a hörcsögnek? 

Gyakori kérdés, hogy szüksége van-e a hörcsögöknek plusz folyadék pótlásra a táplálékuk mellett. Mivel a hörcsögök alapvetően sivatagi, félsivatagi környezetből származnak, elegendő számukra az a folyadék mennyiség, amit a friss zöldségekből, gyümölcsökből kinyernek. Ettől függetlenül mindig biztosíts kedvenced számára egy kis önitatóban biztosítani friss tiszta ivóvizet, hogy ha ő úgy érzi, legyen lehetősége folyadékpótlásra.

Hörcsög

A hörcsögök egészségügyi gondozása

Ahogy minden kisállatnál, úgy a hörcsögnél is előfordulhatnak egészségügyi problémák. A megfelelő gondozással és a problémák korai felismerésével azonban sok mindent megelőzhetsz vagy sikeresen kezelhetsz. A hörcsögök gyakran szenvednek emésztési problémáktól, különösen, ha nem megfelelő táplálékot kapnak. Ezért fontos, hogy mindig kiegyensúlyozott étrendet biztosíts számukra.

  1. Foguk folyamatosan nő, ezért, ha nem kapnak megfelelő rágcsálni valót, a túlzottan megnőtt fogak okozhatnak étkezési és más egészségügyi problémákat.
  2. A poros alom vagy a huzatos környezet könnyen légzőszervi betegségekhez vezethet.
  3. Paraziták, gombás fertőzések is előfordulhatnak.

Hogyan előzheted meg ezeket a problémákat?

Mint már említettük, a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen a hörcsögök számára. Kerüld a magas cukortartalmú ételeket és a nem hörcsögök számára készült snackeket. Adj neki kemény rágcsálni valókat, mint például speciális hörcsög falatkákat vagy faágakat, amelyek segítenek a fogak természetes kopásában. Gondoskodj róla, hogy a ketrec rendszeresen legyen tisztítva, és kerüld a poros alom használatát. A huzatmentes hely is fontos!

Rendszeresen vizsgáld meg hörcsögöd: nézd meg a bőrét, fogait és viselkedését. Ha bármi furcsaságot észlelsz, keresd fel az állatorvost.

Hogyan szórakoztassuk kedvencünket?

A hörcsögök imádnak futkározni és felfedezni a környezetüket. Energikus lények, képesek órákig szaladgálni és játszani. De tudtad-e, hogy a megfelelő játékok és tevékenységek nemcsak szórakoztatóak számukra, hanem az egészségüket is elősegítik?

A hörcsögök természetesen aktív és kíváncsi lények. Akkor érzik magukat igazán jól, ha mindig biztosítasz számukra megfelelő stimulációt és tevékenységet.

Hörcsög felszerelés

Milyen játékokat szeretnek a hörcsögök?

Futókerék

Ez az egyik legnépszerűbb és legfontosabb eszköz a hörcsögök számára. A futókerék lehetővé teszi számukra, hogy kiéljék mozgásigényüket, és segít megelőzni az elhízást.

Labda

A hörcsög labda kiváló eszköz, amely lehetővé teszi a hörcsög számára, hogy biztonságosan fedezze fel a környezetét a ketrecen kívül. A Trixie snack labda remek játék és rágcsa is egyben. 

Rágcsálni való játékok

Fajáték, kukoricacsutka vagy más természetes anyagokból készült játékok nemcsak a szórakozást, hanem a fogak egészségének megőrzését is szolgálják.

Alagutak és rejtekhelyek

Az alagutak és rejtekhelyek imitálják a hörcsögök természetes élőhelyét, és lehetővé teszik számukra, hogy úgy érezzék, biztonságban vannak.

Milyen tevékenységek segíthetnek a hörcsögök egészségének megőrzésében?

Rendszeres kitakarítás

A tiszta környezet nemcsak az egészségüket védi, hanem újra felfedezhetik és átrendezhetik a területet, ami szintén stimulálja őket.

Interakció veled

Beszélj hozzájuk, simogasd őket és engedd ki őket rendszeresen a kezedben. Ez erősíti a köztetek lévő köteléket és csökkenti a stresszt.

Tanulás és tréning

Igen, a hörcsögöket is lehet tréningezni! Próbáld meg tanítani őket egyszerű trükkökre vagy vezetni őket egy kis pályán.

A hörcsög fajták bemutatása

Ha hörcsögtartáson gondolkozol, akkor a legfontosabb kérdés, hogy melyik fajta illik leginkább az életstílusodhoz. Mivel a hörcsögök viselkedése és igényei nagyban függhetnek a fajtájuktól, érdemes jól megfontolni a döntésedet. Fontos tudnod azt is, hogy a hörcsögök átlagosan csak 2-3 évig élnek, így ezt is mérlegelni kell.

Ezek a legnépszerűbb hörcsög fajták:

Fajta neve

Méret Élettartam  Főbb tulajdonságok  Miért válaszd?  Kinek ajánljuk? 
Aranyhörcsög  Nagyobb méretűek (akár 15-18 cm hosszúak is lehetnek) 2-3 év

Képes egyedül is boldogulni, feltéve, ha megfelelő körülményeket és figyelmet biztosítasz számára.

Általában magányosan élnek. 

Ha kevésbé vagy aktív, esetleg nincs sok szabadidőd és nem szeretnél több állattal foglalkozni, az aranyhörcsög tökéletes választás.

Az egyedülállók és csendes életmódúak társa.
Törpehörcsög Kisebbek (kb. 5-10 cm közötti hosszúság).  1-1,5 év

Társaságkedvelők, jó, ha együtt vannak társaikkal. Ha több hörcsögöt szeretnél együtt tartani, fontos tudnod, hogy általában csak az egy alomból származók jönnek ki jól egymással.

Hasznos, ha egyneműeket választasz együtt tartásra, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy a nem kívánt szaporulattól megóvd kedvenceidet és családodat is. 

Ha családdal élsz vagy több állatot szeretnél tartani együtt, a törpehörcsög ideális választás.

Gyermekbarát és könnyen kezelhető, de fontos, hogy egyszerre többet tarts belőlük, hogy társaságra leljenek.A roborovszki hörcsög – az aktívaknak és kalandvágyóknakNagyon kicsik (3-5 cm hosszúság).
Élettartamuk 1-1,5 év.

Rendkívül gyorsak és aktívak.

a családosoknak és a társaságot kedvelőknek
Roborovszki hörcsög

Nagyon kicsik (3-5 cm hosszúság).

1-1,5 év  

Rendkívül gyorsak és aktívak.

Ha szereted a kihívásokat és az aktív állatokat, akkor a roborovszki hörcsög neked való!

Figyelmeztetünk, hogy gyorsak és néha nehezen kezelhetők, de a velük töltött idő kárpótol mindenért.

 

az aktívaknak és kalandvágyóknak

Hörcsög szállítása

Hogyan szállítsd a kedvencedet?

A hörcsögök apró, de nagyon érzékeny állatok, ezért kulcsfontosságú a biztonságos és stresszmentes szállításuk, legyen szó egy rövid útról vagy egy állatorvosi látogatásról. 

Milyen szállítóeszközt válassz?

1. Szilárd falú szállítótáska

Előnyei: erős, védi a hörcsögöt a külső sérülésektől. Jól szellőzik, és könnyen tisztítható.

Mire figyelj: legyen elegendő szellőzőnyílás és a mérete megfelelő a hörcsögöd számára.

2. Műanyag szállítóbox

Előnyei: könnyű, átlátszó, így könnyen nyomon követheted kedvenced mozgását.

Mire figyelj: a szellőzőnyílások mérete ne legyen túl nagy, nehogy a hörcsög kibújjon rajta.

Mit tegyél a szállítóeszközbe?

Alom

Kis mennyiségű, megszokott alom segít abban, hogy a hörcsög kényelmesen érezze magát és melegen legyen tartva az út során.

Étel és víz

Rövid út esetén nem szükséges, de ha hosszabb az utazás, akkor biztosíts friss vizet és ételt kedvenced számára.

Menedék

Egy kis házikó vagy más rejtőzködési lehetőség segíthet csökkenteni a stresszt az út során.

Hogyan csökkentsd a stresszt?

Kerüld a hirtelen mozgásokat és a zajos környezetet. Ha lehetséges, tartsd a szállítóeszközt a térdeden vagy az öledben az út során. Beszélj halkan és nyugtatóan a hörcsögödhöz.

A hörcsögök viselkedése

Egy kisállat tartása nem csak felelősség, hanem egyfajta kihívás is. A hörcsögök, mint az apró rágcsálók, különösen érzékenyek, és néha nem olyan egyértelmű jeleket adnak egészségi állapotukról, mint mondjuk a kutyák, vagy macskák. Hogyan észleled időben, ha valami nincs rendben? Lássuk, milyen jeleket kell figyelned!

Alapesetben, ha a hörcsög aktív, kíváncsi és rendszeresen eszik, akkor valószínűleg jól érzi magát. Ha azonban visszahúzódó vagy étvágytalan, akkor lehet, hogy stresszes vagy beteg.

Tünet

Miért fontos ez?

Mi az oka?

Aktivitás csökkenése

A csökkent aktivitás jelezheti az öregséget, de betegség jele is lehet.

A hörcsögök természetüknél fogva aktív állatok. Ha észreveszed, hogy kisállatod sokkal kevésbé mozog vagy többet alszik a szokásosnál, ez lehet egy figyelmeztető jel.

Étkezési szokások változása

Ha a hörcsög nem eszik annyit, mint korábban, az aggodalomra ad okot.

A stressz, a fájdalom vagy a betegség mind hatással lehetnek az étvágyára.

A bunda állapota

A rendezetlen, piszkos vagy kopaszodó szőrzet a hörcsögök betegségének egyik leggyakoribb jele.

Egy egészséges hörcsög gondoskodik a bundájáról. A rendezetlen szőrzet a kényelmetlenség vagy az egészségügyi problémák jele lehet.

Fura hangok

A hörcsögök adnak ki hangokat, például amikor izgatottak vagy félnek. Azonban, ha különösen hangosak vagy furcsa hangokat adnak ki, ez aggodalomra adhat okot.

Fájdalmat, szorongást vagy egyéb egészségügyi problémákat jelezhet.

Összességében elmondható, hogy egy kis hörcsög tartása is ugyanolyan felelősséggel jár, mint bármilyen más kisállaté. Ha megfelelő figyelemmel kíséred életét, egy ilyen aranyos kis szőrgombóccal is csodás időket élhettek meg közösen. 

Ha bármiben elbizonytalanodnál, ne habozz felkeresni a hozzád legközelebb eső állatorvost, aki készséggel válaszol minden kérdésedre.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Vissza a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.