Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Degu, mint házi kedvenc: minden, amit tudnod kell
2024.02.26
13:44
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Degu, mint házi kedvenc: minden, amit tudnod kell

A Degu: a különleges kedvenc 

Mi az a degu, és honnan származik?

A degu egy – elsősorban - Chile középső részén őshonos kis rágcsáló. Apró termete és aranyos megjelenése miatt egyre népszerűbb házi kedvenc szerte a világon. Alkalmazkodó képességük miatt fogságban is remekül eléldegélnek. Társas lények, így fontos, hogy legalább kettőt tartsunk belőlük, hogy megfelelő társasági életet élhessenek. 

Eredetileg a hegyvidéki területeken és a sztyeppéken, bokros, bozótos területeken élnek. Rágcsálóként az étrendjük nagymértékben növényi alapú, magvakat, gyümölcsöket és leveleket fogyasztanak. Olvasd el cikkünket, hogy megtudj mindent, amit a deguk egészségéről és jóllétükről tudni kell.

A degu külseje

E kisállat jellegzetes megjelenésű, kis termetű, általában 25-31 centiméter hosszú farokkal együtt. Súlya mindössze 170-300 gramm között mozog. Testük kompakt, rövid lábakkal és hosszú, vékony farokkal. Szőrzetük puha és sűrű, általában barnás vagy agouti színű, azaz egyes szőrszálak több színből állnak, ami árnyalatukban változatosságot kölcsönöz. A deguk élénk, nagy szemekkel és hosszú, mozgékony fülekkel rendelkeznek.

A degu viselkedése és természetes szokásai

A deguk társas, aktív nappali életmódot folytató rágcsálók, akik erős szociális kötelékeket alakítanak ki egymással. Vadonban nagy csoportokban élnek, kommunikációjukat különböző hangok és testtartások segítik. Otthoni környezetben is fontos, hogy legalább párban tartsuk őket, hogy eleget tehessünk társas igényeiknek. 

Rendkívül aktívak és játékosak. Jellemző rájuk az építő és gyűjtögető viselkedés. Szeretnek ásni, búvóhelyeket készíteni, valamint különféle táplálékokat gyűjteni. Kommunikációjuk sokrétű, a csipogástól a morgáson át egészen fogak csikorgatásáig. Ezek mindegyike különböző érzelmeket és szándékokat fejez ki. Szeretnek finom porban fürdeni, ami segít megtartani szőrzetük tisztaságát és egészségét. 

Milyen környezetben érzi jól magát?

A deguk jól jól kialakított, stimuláló környezetben érzik jól magukat, amely lehetőséget biztosít nekik az aktív és társas életmódra. Otthonuknak tágasnak kell lennie, elegendő térrel a futáshoz, mászáshoz és ásáshoz. Fontos, hogy biztosítsunk számukra búvóhelyeket, alagutakat és mászókákat, hogy utánozzuk természetes élőhelyüket. A megfelelő hőmérséklet számukra a 18-22°C közötti és kifejezetten kedvelik a 40-60% közötti páratartalmat. A deguk a természetes napfény ciklusát részesítik előnyben, így az otthonukat világos, de közvetlen napfénytől védett helyre kell elhelyezni. Ahogy a csincsilláknak, úgy a deguknak is elengedhetetlen a porfürdő biztosítása a szőrzetük ápolásához. Ehhez remek választás a csincsillahomok.

Hogyan kell gondoskodni a degu egészségéről és jóllétéről?

A degu egészségének és jóllétének biztosítása érdekében fontos az egészséges táplálkozás. Étrendjük javarészt alacsony cukortartalmú, magas rosttartalmú étrendből áll. Kaphatnak különböző fűféléket, mint például a széna, néhány zöldséget és speciálisan a deguk számára kifejlesztett eledelt. A deguknak gyártott táp, éppúgy, ahogy a tengerimalac, vagy csincsilla esetében is, könnyen beszerezhető a kisállatkereskedésekben. 

Kerülni kell a magas cukortartalmú gyümölcsöket és jutalomfalatokat, ugyanis hajlamosak lehetnek a cukorbetegségre. Naponta biztosítani kell számukra a friss, tiszta ivóvizet is.

A napi gondozás magába foglalja a ketrec tisztán tartását, az étel- és víztartályok rendszeres tisztítását, valamint a deguk megfigyelését is. A rendszeres porfürdő biztosítása is szükséges a szőrzet tisztán tartásához. 

Időnként érdemes ellenőrizni a fogak, szemek, fülek és a bőr állapotát. Ha étvágytalannak látjuk, vagy a szőrzetének állapota változott, érdemes őt elvinni egy egzotikus állatokra szakosodott állatorvoshoz, mivel ezek egészségügyi problémákat jelezhetnek.

Degu, a különleges házikedvenc

Milyen játékokat és kiegészítőket érdemes beszerezni?

A deguk igen aktív állatok, fizikai és mentális stimulálásukhoz hasznos játékokat és kiegészítőket biztosítani. Amikor a ketrecet berendezzük, törekedjünk rá, hogy sokféle aktivitási lehetőséget biztosítsunk. A ketrecben lehetnek fából készült rágókák, mászókák és létrák, valamint alagutak és búvóhelyek, amik biztosítják a felfedezés örömét. Egy futókerék is kiváló, de ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami biztonságos a kis lábak számára. Fontos, hogy a játékok természetes anyagból legyenek, amik nem mérgezőek, mivel a deguk hajlamosak megrágcsálni mindent. A változatosság és a rendszeres cserélgetés segít fenntartani érdeklődésüket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a degu tartásánál?

Kezdésként a megfelelő méretű ketrec vagy terrárium beszerzése elengedhetetlen, ami elegendő térrel rendelkezik a játékokhoz, mászáshoz és a szociális interakcióhoz. Ez jelentheti a legnagyobb kezdeti kiadást. Emellett szükség van alapvető felszerelésekre, mint például etetőtál és itató, porfürdő edény, csincsillahomok, valamint játékok és alom. A folyamatos költségek magukban foglalják az ételt, az almot, a porfürdőt és a játékok cseréjét, valamint az állatorvosi ellátást.

A lakóhely elhelyezése szintén fontos tényező. Egy nyugodt, de családi élettel összhangban lévő helyiségben kell lennie, ahol nincs közvetlen napfény vagy huzat, és az ideális hőmérsékletet (18-22°C) és páratartalmat (40-60%) könnyen fenn tudjuk tartani. Fontos, hogy a deguk otthona távol legyen a zajos tevékenységektől (háztartási gépek, tv), hogy minél kevesebb stressz érje őket.

A degu tartása hosszú távú elkötelezettséget (egyedenként akár 8-10 év) és gondosságot igényel, de megfelelő előkészületekkel és folyamatos gondozással ezek az élénk és társas állatok gazdagítani fogják otthonunkat. Az előzetes tervezés és a költségek ismerete segít fenntartani egy boldog és egészséges környezetet a deguk számára.

Fontos tudni, hogy a deguk a csincsillákhoz hasonlóan törékeny kis állat. Óvatosan kell őket megfogni, mert könnyen megsérül. Ha nem kézhez szokott, ijedős, előfordulhat, hogy a kézhezvételkor elveszíti farkát, vagy a szőrzetének egy részét. A farok elvesztése komoly problémát ugyan nem okoz neki, de a mozgásában korlátozhatja, hiszen ennek segítségével tud mozogni a fákon, gallyakon.  

Ahogy korábban is említettük, érdemes őket párban tartani az elmagányosodás elkerülése végett. Ha azonban nem szeretnél szaporulatot, két hím vagy két nőstény egyed együtt tartását javasoljuk.

A csincsillákról itt olvashatsz bővebben: Csincsilla: A puha bundájú kiskedvenc

Gyakori betegségek

Megelőzés és korai felismerés

A deguk gyakori betegségei közé tartozik

  1. a cukorbetegség, ami alacsony cukortartalmú étrenddel megelőzhető
  2. a fogproblémák, melyek megfelelő táplálkozással és rágcsálnivalókkal kivédhetők
  3. a külső paraziták, amelyek ellen rendszeres tisztasági ellenőrzéssel és megfelelő higiénével védekezhetünk. Paraziták ellen kifejezetten rágcsálók számára gyártott spot-onokkal is védekezhetünk. 

Fontos kedvencünk napi megfigyelése, hogy korai jeleket észrevegyük. Ezek jelentkezhetnek például étvágytalansággal, viselkedésbeli változással vagy csapzott, vagy hiányos szőrzettel. Ha időben észleljük a változást és állatorvoshoz fordulunk, könnyen megelőzhető a komolyabb betegség. 

Hogyan lehet biztosítani a degu számára a megfelelő társaságot?

A deguk kifejezetten társas állatok, így számukra létfontosságú a megfelelő társaság biztosítása a boldogságuk és jóllétük érdekében. Ennek hiánya stresszhez, magatartási problémákhoz és egészségügyi problémákhoz vezethet. A társak kiválasztásakor fontos, hogy hasonló korú és temperamentumú degukat válasszunk. Az összeszoktatás fokozatosan történjen, kezdetben külön ketrecekben tartva őket, hogy szokják a másik jelenlétét, majd rövid közös időtöltésekkel fokozatosan növelve az együtt töltött időt egy semleges területen. Figyelni kell a deguk közötti interakciókra, hogy időben észrevegyük a dominancia vagy agresszió jeleit, és szükség esetén állítsuk le az összeszoktatást. A megfelelő társas környezet kialakításával és az összeszoktatás gondos menedzselésével a deguk kiegyensúlyozottak és boldogok lehetnek, kielégítve társas szükségleteiket.  

Milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárlásakor, illetve örökbefogadásakor?

Degu vásárlása vagy örökbefogadása során fontos figyelembe venni az állatok egészségét, temperamentumát és korát. Ellenőrizzük, hogy az állatok aktívak-e, jó egészségi állapotban vannak-e, szőrzetük tiszta, szemük csillogó. Ahogy fentebb is írtuk, a degut lehetőség szerint legalább párban fogadjunk örökbe, hogy eleget tehessünk szociális szükségleteiknek. Tájékozódjunk az előző tartási körülményekről, az étrendről és minden olyan egészségügyi információról, ami befolyásolhatja a jövőbeli gondozást. A felelősségteljes döntés érdekében válasszunk megbízható forrást, legyen az tenyésztő vagy kisállatkereskedés. 

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.