Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Tengerimalac tartása
2022.05.10
15:44
Demkó Kata
Tengerimalac tartása

Tengerimalac tartása és etetése

A tengerimalacok minden korosztály számára nagyszerű háziállatok. Szelídek, kíváncsiak, játékosak és könnyen gondozhatók, amíg gazdájuk hajlandó kielégíteni igényeiket. Kellemes temperamentumuk és szelíd természetük miatt a tengerimalacokat gyakran tekintik a gyermekek háziállatainak. Nem igényelnek nagy gondozást, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha háziállatként tartod őket, hogy boldog és egészséges életet élhessenek.

A tengerimalac gondozása magában foglalja a megfelelő étrendet, a megfelelő kellékeket és a kis kedvenc utáni takarításhoz szükséges eszközöket is. Ebben a cikkben igyekszünk bemutatni mindazt, amire biztosan szükséged lesz, ha tengerimalac tartása mellett döntesz.

Remek választás, ha egy olyan kisállatot szeretnél, akivel lehet játszani, akiről lehet gondoskodni és valamilyen szinten kommunikál veled. Jelzi, ha éhes, vagy örül, hogy végre hazaértél, és azt is észre fogod venni, ha valami gondja van. Kicsi, törékeny termet, de ha jól figyelsz rá, biztos lehetsz benne, hogy csodás társra találsz.

Fontos tudni, hogy a tengerimalacok élettartama általában 4-6 év, de akár 8 évig is élhetnek. Tehát ennyi idő elköteleződést jelent, ha szeretnéd örökbe fogadni. Ez az élettartam nagyban függ a környezetüktől és a táplálkozásuktól. Ha tiszta, kényelmes környezetben, jó étrend mellett tartod, egészségesebb lesz, és jellemzően hosszabb élettartamot ér el.

Tengerimalac tartása

Milyen fajtái vannak a tengerimalacnak?

A tengerimalacok népszerű háziállatok, és sokféle fajta közül lehet választani. A leggyakoribb fajták közé tartozik az amerikai, a perui és az angol tengerimalac. Mindegyik fajtának megvannak a maga egyedi jellemzői, amelyek megkülönböztetik a többitől. Például az amerikai tengerimalacok jellemzően nagyobb méretűek, mint a többi fajta, míg a peruiak jellemzően dúsabb szőrzettel rendelkeznek.

Megkülönböztetünk rövid és hosszú szőrűeket, egy- és többszínű változatokat, de létezik szőrtelen (Skinny és Baldwin) tengerimalac is.

Jó, ha tudod: a tengerimalac társas lény!

A tengerimalacokban erős igény van a fajtársainak jelenlétére, ezért e kedves kisállatok egyedül tartása nem ajánlott. Ha szeretnéd, hogy kedvenced jól érezze magát és egészséges, kiegyensúlyozott életet éljen, be kell szerezni mellé legalább egy társat. Nem mindegy azonban, hogy milyen társat kap! Főszabály, hogy egy tengerimalac mellé sose helyezz más állatot (nyulat, hörcsögöt stb.), mert nekik teljesen mások az igényeik és szükségleteik.

Terngerimalac társas lény

Ha a legjobbat szeretnéd kedvencednek, így válassz mellé társat:

A legjobb párosítás, ha egy ivartalanított hím tengerimalac mellé párosítasz egy, vagy több nőstényt. Ez áll ugyanis a legközelebb a természetbeni viszonyokhoz.

Bár a természetben egy ivaros hím több nősténnyel él együtt, amennyiben nem szeretnéd őket szaporítani ez nem ajánlott. Jó, ha tudod, hogy a tengerimalacok 4 hetes korukra ivarérettekké válnak, így ebben az esetben sok utódra számíthatsz és a nőstény egészségét, vagy akár az életét is veszélyeztetheted.

Sose tarts két vagy több hímet egy nőstény mellett, még akkor se, ha a hím tengerimalacaid ivartalanítottak. A hímek ugyanis a nőstények jelenlétében vetélytársakká válnak és verekedni fognak.

Egy felnőtt és egy kölyök hím tengerimalac párosítás is remek választás, hiszen hamar összebarátkoznak. Két felnőtt hím is jó lehet, ám nekik nagyobb élettérre lesz szükségük. Azonos korú hímek párosítása viszont nem túl szerencsés, mert köztük komoly konfliktusok alakulhatnak ki!

A nőstény tengerimalacok együtt tartása általában szerencsés. Előfordulhat, hogy egy erősen domináns vagy agresszív egyén verekedést, konfliktust okoz, de alapvetően ritkán utasítják vissza egymás társaságát.

A tengerimalacok táplálása

A tengerimalacok növényevők, étrendjüknek főleg szénából, tengerimalactápból, friss zöldségekből, gyümölcsökből és vízből kell állnia. Adhatsz nekik permetmentes, mosott répát, uborkát, fehérrépát, paprikát, paradicsomot, céklát, tököt, almát és dinnyét is. Hasznos, ha mindig van előtte friss széna, amit a nap folyamán kényelmesen ropogtathat.

Bizonyos ételekre különösen fontos figyelni, hogy véletlenül se kerüljön négylábú kedvencünk szájába. Ilyen például a csokoládé, ami mérgező számukra. A nyers hagymától és a citrusféléktől is tartsd távol, mert gyomorproblémákat okozhatnak nekik. Ezeket jobb, ha nem hagyod elöl ott, ahol malackád esetlegesen megfordulhat. Tiltólistás számukra még a fejes saláta és a „K” betűs zöldségek (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta… stb.), melyek hasmenést és veszélyes haspuffadást okozhatnak.

A tengerimalacoknak, az emberekhez hasonlóan C-vitaminra van szükségük. Sajnos képtelenek ezt előállítani, ezért naponta ki kell egészíteni étrendjüket C-vitaminnal, hogy egészségesek maradjanak.

Tengerimalac

Ezek az ételek remek C-vitamin források lehetnek:

  • leveles zöldségek,
  • brokkoli,
  • kelkáposzta,
  • borsó,
  • paradicsom,
  • narancs,
  • kiwi,
  • gyermekláncfű.

Ezek mellett a tengerimalac tápok is tartalmaznak C-vitamint, de remek étrendkiegészítők is kaphatóak számukra.

Honnan tudom, hogy egészséges-e?

A tengerimalac egészségi állapotát számos különböző tényező megfigyelésével lehet megítélni. Legpontosabb információt az állat viselkedése és megjelenése ad. Az egészséges tengerimalacok általában aktívak, tiszta a bundájuk, és normális táplálkozási és bélműködési szokásokat mutatnak. Ha egy tengerimalac passzív, szőrzete foltos, koszos, vagy kifejezetten étvágytalan és nem ürít rendesen, az egészségügyi problémára utalhat. Ilyenkor mindenképpen állatorvoshoz kell vinni kivizsgálásra.

Milyen felszerelésre van szüksége a tengerimalacnak?

A tengerimalacot ketrecben kell tartani, ahol lehetősége van szükségleteinek kielégítésére. Legyen megfelelő helye az alvásra, evésre, ürítésre és mozgásra is. Kevesen tudják, hogy a tengerimalac igen mozgásigényes állat, ezért nem mindegy, mekkora ketrecet szánsz neki.

Egy tengerimalacoknak legalább 100 cm x 50 cm-es ketrecre van szükségük, de ha teheted két malacnak inkább egy nagyobb, 120 cm x 160 cm-es ketrecet válassz. Ez elegendő hely lehet nekik, ha naponta lehetőséget nyújtasz számukra kifutóban szaladgálni. Ha ez nem így van, akkor malaconként 1 m2 helyet tervezz számukra.

A ketrecbe egy kényelmes élethez szükség lesz önitatóra, ahol kedve szerint ihatnak friss vizet kedvenceid. Ebben lehetőség szerint naponta 1-2 alkalommal cserélj vizet. Legyen könnyen elérhető helyen tál az eleségnek, házikó, ahová bebújhatnak és amire felmászhatnak kedvükre.

Mivel a tengeri malacok területvédők, a közös ketrecben tartott kedvenceknek érdemes külön házat biztosítani és elegendő táplálékkal ellátni.
Előny, ha be tudsz szerezni számukra játékokat (labdát, lépcsőt, rámpát, alagutat, üreget), melyekkel napi mozgásigényüket is fedezhetik.

Ha mind erre kellőképpen odafigyelsz és vigyázol rájuk, kedvenceid hosszú éveken át meghálálják gondoskodásodat szuper cukiságukkal.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Vissza a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.