Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Macskaalom útmutató: minden, amit tudod kell!
2023.05.12
11:39
Macskaalom útmutató: minden, amit tudod kell!

Macskaalom kisokos, minden, amit tudni érdemes - útmutató cica gazdiknak

Macskaalom kisokos: hogy a cicád boldog és egészséges legyen! Hogyan válassz macskaalmot, hogyan helyezd el az alomtálcát, hogyan kezeld a szagokat, és még sok más!

A macskaalom nélkülözhetetlen a macska tulajdonosok életében. A helyes alom kiválasztása és használata kulcsfontosságú a macskánk komfortja és egészsége szempontjából, valamint a mi otthonunk tisztasága érdekében. Ebben a cikkben átfogó információkat nyújtunk a macskaalmokról, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában és a problémák megelőzésében.

A macskaalom elsődleges célja az, hogy hatékonyan elnyelje a vizeletet és megkösse az ürülék nedvességét. A jó minőségű macskaalom képes semlegesíteni a vizelet és ürülék kellemetlen szagát. Lássuk, miért is van szüksége erre kedvencednek és hogyan válaszd ki neki a legjobbat!

Miért kell a macskának alom?

A macskák természetüktől fogva tiszta állatok és ösztöneikből fakadóan igénylik a tisztaságot. Aki már tartott macskát, annak nem újdonság, hogy ezek az aranyos szőrmókok nem csak saját maguk, de környezetükre is igényesek. Egészen egyszerűen szeretik, ha tisztaság van körülöttük.

Ha megfigyelünk egy kijáró cicát, akkor azt láthatjuk, hogy ösztönösen keres magának egy puha talajú (többnyire löszös, homokos) területet, ahol gödröt ás, elvégzi a dolgát, majd ezután eltemeti ürülékét. A lakásban tartott cicák ugyanezt teszik a számukra biztosított macskaalomban.

Macska wc-zik a szabadnak

A tiszta környezetük egyik alapfeltétele, hogy megfelelő helyet biztosítsunk számukra például az olyan szükségleteik kielégítésére is, mint az ürítés.

A macska alomra szoktatása

Szerencsére a macskákat különösebben nem kell szoktatni az alomra, mert természetüktől fogva szeretnek egy általuk megjelölt helyen üríteni. Ha előkészítettük nekik a megfelelő helyet, ahol nyugodt körülmények között végezhetik dolgukat, könnyen rávehetők annak használatára.

Amikor egy macska még kölyök korú, előfordulhat, hogy elsőre nem az alomtálcába fog üríteni. Ekkor a legjobb módja, hogy megtanítsd neki, hová szabad piszkítania, ha egy alomkiszedő lapát segítségével az alomba helyezed saját piszkát és megmutatod neki. Így érezni fogja ott a szagát és hamar megtanulja, hogy annak ott a helye.

Alomtálca vásárlás előtt az alábbi fontos szempontokat érdemes figyelembe venned:

Gondold végig, hogy hol fog lakni a cica. Egy 60 négyzetméteres lakásban, vagy egy kétszintes házban? Csak a lakásban él majd, esetleg kinti-benti macskád lesz? Egy kisebb panellakásba elég cicánként 1 alomtálca, de egy kétszintes házba már hasznos, ha emeletenként van egy alomtálcád macskánként.

Az alomtálca a lakás egy nyugalmas pontján, a cicának elérhető helyen legyen és lehetőleg ne helyezd folyton máshová. A macskák nem szeretik a változásokat.

A macska alomra szoktatása

Az alom számára is legyen elfogadható, mert egyes macskák válogatósak lehetnek az alom típusát és illatát illetően. A macskák nem szeretik a változást az alom típusában sem. Így ha már hozzászoktattuk egy bizonyos típushoz, nem érdemes ezen változtatni.

Az alomtálca mérete akkora legyen, ami kedvencednek is megfelelő. Legyen benne elég helye megfordulni.

Milyen alomtálcát válasszunk?

Az alomtálca kiválasztásánál a méret, anyag és forma fontos szempontok. Ideális esetben a tálca mérete lehetővé teszi a macskának, hogy kényelmesen elférjen benne és könnyen megfordulhasson. A tálcát leggyakrabban műanyagból készítik, mert az praktikus és könnyen tisztítható. A zárt vagy fedett macskavécék megvédhetik a macskát a külső ingerektől. Emellett nyitott tálcák is használhatóak, ha a macska számára ez kényelmesebb. A macska szokása különösen fontos, hiszen vannak, akik kifejezetten nem szeretik ilyen kis, zárt helyen végezni a dolgukat, és olyanok is, akik egyenesen félnek a zárt alomtálca lengő ajtajától.

A higiénia és a kellemes levegő fenntartása érdekében fontos a tálca tisztítása és karbantartása. A tálca elé érdemes egy macskaalom alátétet (szőnyeget) helyezni, hogy a környezet tiszta maradjon és kedvenced ne hordja szét a lakásban a tappancsára tapadt almot.

A lakásban olyan helyet válasszunk az alomtálca számára, ahol a macska nyugodt körülmények között végezheti el dolgát. Ideális esetben kerüljük a túl forgalmas, zajos helyeket és az étkező környékét.

Macskaalom tácák, macska wc-k, alomkiszedő kanalak

A megfelelő macskaalom kiválasztása

Az alomtípusok közötti választás nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg variáció létezik. A leggyakoribb alomtípusok az ásványi anyag, szilika, fa, papír és növényi alapú termékek. Ezek közül is megkülönböztetünk csomósodó és nem csomósodó típusokat.

A leggyakoribb típusok az ásványi anyag alapúak (pl. bentonit, zeolit):

Attól függően, hogy milyen ásványi anyagon alapszik az alom, lehet csomósodó (bentonit), vagy nem csomósodó (zeolit). Ez a legelterjedtebb alomtípus, amely jó nedvszívó képességgel és szagtalanító hatással rendelkezik. Az alacsonyabb minőségű ásványi almok hátránya, hogy porolhatnak, ami irritálhatja a macska légútjait. Ezek az almok természetes eredetűek, az alapanyagot bányászás után szitálják és szárítják és csomagolják. Így kerül forgalomba. Mesterséges összetevőket nem tartalmaznak, kivéve, ha illatosított. Hátránya, hogy nehéz, senki nem szeret 5, vagy 10 kg-os zsákokkal cipekedni, főleg, ha a 4. emeletre kell felvinni a lépcsőn.

Fontos különbség, hogy ezekből a típusokból kapható kis és nagy szemcséjű alom. A kisebb szeműek esetében általában jobban összeáll a használt alom, így egy megfelelő alomlapáttal a használt terület könnyen eltávolítható és pótolható tiszta alommal. Ennek előnye, hogy gazdaságos, mert nem kell néhány naponta a teljes almot kidobni.

Nagyon figyeljünk rá, hogy csomósodó almot sose öntsünk wc-be, mert komoly dugulást okozhat!

Macskaalom típusok

Szilika alapú almok:

A szilika alapú alom nagyon jó nedvszívó képességgel bír, kevésbé porol és hosszabb ideig használható. Viszont drágább, mint a bentonit, mert nem természetes anyag, hanem mesterségesen, gyárakban állítják elő, ráadásul sokszor a fél világon át utazik az alom, hogy elérjen hozzánk.

Előnye, hogy könnyű és nagyon nagy a nedvszívó képessége, viszont ez egyben hátránya is. Nem használható emiatt nedves helyiségekben, mint pl. a fürdőszoba, mert a levegő páratartalmát is megköti és így nagyon gyorsan elhasználódik. Ugyanezen ok miatt általában inkább a nyitott alomtálcákba ajánljuk.

Fa, növényi és papír alapú almok:

Ezek az almok valójában a legkörnyezetbarátabb megoldásnak mondhatók, természetes és jó nedvszívó képességgel rendelkeznek. Általában újra felhasznált anyagokból, vagy növényi melléktermékekből készülnek. Hátránya, hogy gyengébb a szagtalanító hatása. Egyes cicák idegenkedhetnek tőle, vagy nehéz őket rászoktatni, de fenntarthatósági szempontból az lenne a legjobb, ha minél többen ezt használnák.

Ezek mind biológiailag lebomló anyagok, komposztálhatóak. Általában a csomagolásuk is papírból készül, így nem szennyezi semmilyen szinten a környezetet.

A higiénikus macskaalom titka

A higiénikus macskaalom titka

A macskaalom helyes használata és karbantartása

Az alomréteg vastagságát úgy állítsuk be, hogy a macska könnyedén el tudja temetni az ürülékét. Általános szabályként 5-7 cm vastag alomréteg elegendő.

Az alom cseréjének gyakorisága és mennyisége függ az alomtípustól és a macska igényeitől. A csomósodó almokban a macska vizelete könnyen kiszedhető darabokba áll össze, így a használt alom részt egy alomkiszedő lapáttal könnyen eltávolíthatod. Ezt érdemes minden nap megtenned a higiénia és kedvenced érdekében. Így egy adag alom akár 1 hónapig is elegendő lehet kedvenced számára. Természetesen az alom fogyásának mértékében érdemes folyamatosan visszatölteni.

A nem csomósodó almok fajtától függően 4-10 napig is magukba szívják a nedvességet. Ezeket elegendő a csomagoláson feltüntetett időközönként teljes egészében kicserélni.

Bármely típusú almot is választod, fontos, hogy amikor a teljes alom cserélésre kerül, az alomtálcát melegvízzel és valamilyen kisállatbarát tisztítószerrel mosd ki. Tisztára törlése után jöhet bele az új, friss alom.

Hasznos, ha minden nap eltávolítod a szennyezett almot, és pótlod frissel.

Az egészséges macska ürítés után eltemeti ürülékét, majd elhagyja a tálcát. Ha a macska nem használja az almot, és nem volt semmilyen változtatás az alom típusában és annak helyében, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni.

Macskaalom kisokos 2

Gyakori problémák és megoldások

A macska nem használja az almot

Ha a macska nem használja az almot, először ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a tálca mérete, és van-e elegendő alom benne. Ha ezek rendben vannak, próbáljunk meg másik alomtípust vagy tálcát. Ha a probléma továbbra is fennáll és minden az ő szokásainak megfelelően van, akkor konzultáljunk állatorvossal, mert a háttérben egészségügyi probléma is állhat.

Szokatlan viselkedés az alomban

A macska szokatlan viselkedése az alomban például lehet, hogy nem temeti el az ürülékét, vagy az alomtálcát "ásogatja". Ebben az esetben érdemes kipróbálni másik alomtípust, vagy ellenőrizni, hogy nincs-e valami zavaró tényező a tálcát körülvevő környezetben. Ha a probléma továbbra is fennáll, az állatorvos tanácsát kell kérni.

Szagproblémák kezelése

A macskaalom kellemetlen szagának csökkentése érdekében használjunk olyan almot, amely jó szagtalanító hatású, és rendszeresen távolítsuk el a szennyezett almot. Tartsuk tisztán a tálcát, és rendszeresen mossuk ki állatbarát fertőtlenítőszerrel. Kaphatók különböző alomszagtalanító készítmények is, melyekkel kicsit erősítheted az alom hatékonyságát.

Mit tegyek, ha almot szeretnék váltani?

Ha váltanunk kell valamilyen okból macskaalmot kell váltanod, akkor is a fokozatosság elvét kell tartanunk. Legalább két hét szükséges ahhoz, hogy egyik alomról a másikra váltsunk. A hirtelen változás megzavarhatja a macskát és előfordulhat, hogy elkezd máshová üríteni.

Környezetbarát alomhasználat

Környezetbarát macskaalom

Az igazán környezetbarát alomtípusok közé tartoznak a fa, papír és növényi és alapú termékek, amelyek természetesek és biológiailag lebomlók. Az ilyen almok használata csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatást.

Az alom újrahasznosítása és komposztálása egyre népszerűbb megoldás a környezettudatos macska gazdik körében. A fa és papír alapú almok, valamint az ásványi alapú almok nagy része is komposztálhatóak, ami tovább csökkenti a hulladék mennyiségét. Általában a gyártók a komposztálhatóságot és a megmaradt almok felhasználhatóságát a csomagoláson jelölik.

A megfelelő macskaalom kiválasztása és használata kulcsfontosságú a macskánk komfortja és egészsége, valamint az otthonunk tisztasága szempontjából. A választásnál figyelembe kell venni a macska igényeit és preferenciáit, valamint a különböző alomtípusok előnyeit és hátrányait. A macskaalom helyes használata és karbantartása, valamint a gyakori problémák kezelése segít a kellemetlen szagok és viselkedési problémák megelőzésében. A környezetbarát alomtípusok és módszerek alkalmazásával pedig hozzájárulhatunk a környezet védelméhez.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.