Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Macska ivartalanítás vagy sterilizálás?
2022.12.02
13:51
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Macska ivartalanítás vagy sterilizálás?

Macska ivartalanítás vagy sterilizálás:

Mi a különbség közöttük? Miért szükséges, mire figyelj? Mi fog megváltozni, mennyibe kerül? Van-e esetleg hátránya az ivartalanításnak?

Miért kell ivartalanítani a macskát?

Az állatvédők szerint hazánkban nagyjából 2-3 millió macska él, ami valószínűleg egy alábecsült szám. Sokan közülük már eleve kóbornak születnek, de sok az otthonról kidobott és elszökött cica is. Ennek az oka egyrészt az, hogy a macskák nagyon gyorsan szaporodnak, másrészt pedig a gazdik még napjainkban sem veszik elég komolyan az ivartalanítás szükségességét. 

A macskák körülbelül 2 hónapig hordják a pocakjukban kiscicáikat, és az ellés után heteken belül újra termékenyek lesznek. Nehezítő körülmény, hogy ha a tüzelés nem járt sikerrel, a mama cica újra és újra tüzelni kezd. Ezáltal egy macska évente akár 2-3, áltagosan 4-5 cicából álló almot is képes a világra hozni. 

Az ivartalanítás szükségessége ennek megakadályozásában rejlik. A sok kiscicáról gondoskodni kell, és ha nem vagyunk elővigyázatosak, akkor egyre több és több macskánk lesz. Ha nem tudunk róluk gondoskodni, akkor rengeteg kóbor macskával „halmozzuk fel” a környezetünket, akik tovább és tovább szaporodnak majd. Azok az állatok, akik kóbor életre kényszerülnek, különösen sanyarú és sokszor rövid életet élnek. 

Aki igazán szereti a macskákat, és szeretne kedvencének megfelelő életminőséget biztosítani, annak talán nem is kérdés, hogy ivartalaníttassa kedvencét.

Mi a különbség az ivartalanítás és a sterilizálás között?

A válasz igen egyszerű:

  • az ivartalanítással egy műtét során eltávolítják a hormontermelő szerveket,
  • a sterilizálással csupán elkötik a pete- vagy ondóvezetékeket, hogy megakadályozzák a szaporodást.

Minkettőnek van előnye és hátránya is, ugyanakkor fontos tudni, hogy hazánkban az ivartalanítás az elterjedtebb gyakorlat a cicák nemkívánt túlszaporodása ellen.

A beavatkozás lefolyása és előnyei. Mire figyelj?

A kandúr cicáknak mondhatni némi "szerencséjük" van, hiszen egy apró vágással könnyedén kimetszik a heréket. Velük ellentétben a nőstény cicák már nagyobb hasi metszést kapnak, melyen keresztül eltávolítják a petefészkeket és a méhet is.

Ahogy a kutyák, a macskák esetében is általános szokás, hogy a műtétet megelőző estén már nem szabad vacsorát adni. Ez eltérő lehet egy beteg macska esetében, ezért minden esetben fontos, hogy a műtét menetéről és teendőidről egyeztess a műtétet végző állatorvossal.

Mi fog megváltozni, ha ivartalaníttatod a macskát?

A cicáknál az ivarzáshoz kapcsolódó viselkedés, főleg a benti macskák esetében igen zavaró lehet. A tüzelés meghatározott időszakonként megismétlődhet, és ha nem lesznek kiscicái, akkor ez újra és újra bekövetkezik.

Ivartalanítás után a cica nyugodtabbá válik, csökken a kóborlási vágya és aranyos, kedves szőrmókod egy sor betegséget is meg fog úszni. A sterilizálással ez nem történik meg, hiszen a szervek a helyükön maradnak. Bár nem lesz termékeny kedvenced, az ivarzással járó hangoskodás és szökési kedv megmarad.

Macska ivartalanítás mikor szükséges:

Mikor ivartalanítsunk?

Ha szeretnénk megelőzni a kellemetlen viselkedést és a túlszaporodást, érdemes az ivarérés előtt, lehetőség szerint minél hamarabb ivartalaníttatni. A macskák nagyjából 5-6 hónapos korban ivaréretté válnak.

Mennyibe kerül az ivartalanítás?

A cikk írásának időpontjában, egy általunk megkérdezett állatkórházban egy nőstény cica ivartalanítása 30.000-33.900 Ft, míg a kandúr macskáé 22.900-28.000 Ft-ba kerül. Az ár kedvenced súlyától függ. Ebben az állatkórházban az általános gyakorlat szerint a műtét utáni 3. napon kontrollvizsgálat következik, melynek ára 5.000 Ft. Komplikáció esetén (gennyes, felülfertőződött seb) az utókezelési díj 12.000 Ft.

Ez az ár állatorvosonként, állatkórházanként változhat.

Hol érdemes elvégeztetni a műtétet?

A kóbor macskák ivartalanításával sok állatvédő szervezet, és olykor maga az állam is foglalkozik ivartalanítási kampányok szervezésével.

Ma Magyarországon az egyik legnagyobb civil szervezet a MAVED - Magyar Macskavédő Alapítvány. Az ország 23 pontján alakított ki partnerséget állatorvosokkal a cicák ivartalanítására. Elsődleges céljuk a kóbor szaporulat megelőzése. Elmondásuk szerint évente több, mint 1200 cicát ivartalanítanak.

Hasznos figyelni a helyi híreket, melyből tájékozódhatunk az aktuális ivartalanítási kampányokról. Saját cicád ivartalanítása kapcsán persze nem érdemes túl sokat várni. Ahogy fentebb is írtuk, az ivartalanítást érdemes még az ivarérettség előtt megtenni. Hasznos tudni, hogy ennek fontossága a fajtatiszta cicákat is érinti. Sokszor őket is már eleve ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel adják házikedvencnek.

Amennyiben nem vagy macskatenyésztő, a legjobb, amit kedvenced egészségéért és a kóbor cicák elszaporodásának csökkentéséért tehetsz az az, ha ivartalaníttatod kedvenced még idejében.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.