Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Macska hasmenés: minden, amit tudnod kell!
2022.09.21
11:01
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Macska hasmenés: minden, amit tudnod kell!

Macska hasmenés: minden, amit tudnod kell

A macska hasmenés gyakran annak a jele, hogy a bél mikrobiomja nincs egyensúlyban. Ez azt jelenti, hogy valami gond van a cicád bélflórájával. Ebben a cikkben arról olvashatsz, mi lehet ennek az oka, mikor kell azonnal állatorvoshoz fordulni és mit tehetsz kedvencedért, ha hasmenése van.

Az állatok olykor lágyabb székletet ürítenek, ami teljesen normális jelenség, ám ha a széklete 1-nél többször vízszerű, laza és gyakori, akkor hasmenésről beszélhetünk. A tünetek olykor hasfájással, bágyadtsággal, hányással, lázzal és étvágytalansággal párosulnak.

Mi lehet a macska hasmenésének az oka?

Ahogy az embernél, úgy az állatoknál is többféle oka lehet annak, ha hasmenésük van. A macskák esetében a legjellemzőbb ok a fertőző betegségek, de okozhatja tápváltás, tehéntej ivás, vagy féregfertőzöttség jele is lehet.

Elterjedt tévhit, ahogy a macskákat tejjel kell itatni

Sajnos azonban a szomorú igazság az, hogy a macskák laktózérzékenyek. A cicák szervezetében a laktáz enzim termelődése 8 hetes korban elkezd csökkenni, 12 hetes korban pedig teljesen megszűnik. Ettől kezdve már nem tudják feldolgozni a laktóz (tejcukor) tartalmú tápanyagokat, így a tehéntejet sem. Nem ajánlott neki kecsketejet sem adni, de nem elhanyagolható tény, hogy a tehéntejnek van a legmagasabb tejcukor tartalma. Erre megoldást jelenthet a laktózmentes-, vagy cica tej, amit kifejezetten a macskák számára lehet vásárolni az állateledel üzletekben és webáruházakban.

Igaz, hogy a régi időkben tejet adtak a macskáknak eledelül, ám a jó minőségű tejet sosem adták oda nekik. Mindig savanyított vagy megsavanyodott tejet adtak nekik, amiben a mikroorganizmus már lebontotta a tejcukrot.

Tápváltás

Bár a macskák nem kedvelik a takarmány váltást, egy-egy élethelyzet mégis indokolhatja ennek szükségességét. Ha így alakult az életetek, ne lepődj meg, hogy némi kellemetlenséggel járhat az új fajta táp etetése, ugyanis olykor a takarmányváltás is okozhat hasmenés. Ez azért van, mert a bélben élő mikroorganizmusok hozzá szoktak a táphoz. Váltás során az új táp pedig megbonthatja a bélflóra egyensúlyát, ami hasmenéshez vezethet.
Fontos, hogy ha új eledelre szeretnéd szoktatni kedvenced, akkor legalább egy héten keresztül folyamatosan keverd bele az új takarmányt a régibe. Egyszerűen úgy, hogy fokozatosan növeled az új és régi takarmány arányát. Különösen hasznos lehet ilyen esetben a pro- és prebiotikumok használata.

Macskatáp váltás

Féregfertőzöttség

Noha a vadászó macskák körében gyakoribb betegség a féregfertőzöttség, egy lakásban tartott cica is könnyen megfertőződhet. A lakásba lépve akár cipőnkkel is behordjuk az utcáról a kórokozókat, amit a cicák könnyen felnyalhatnak a saját szőrzetükről. Emiatt különösen fontos, hogy legyen cicád akár kijárós, vagy tisztán lakásban tartott, mindig gondoskodj féreghajtásáról, ugyanis a hasmenés a féregfertőzöttség egyik jele lehet.

A féreghajtást a készítménytől függően legfeljebb havonta kell ismételni. Kijáró cicák esetében ajánlott negyedévente szélesspektrumú féreghajtót adni. (cestal cat, drontal cat)

Hogyan lehet kezelni?

A legfontosabb, hogy felismerjük: mi hibáztunk, vagy valami más állhat a dolog hátterében? Ha mi rontottunk el valamit, akkor bizonyára könnyen rájövünk, hogy nem kellett volna tejet itatni kedvencünkkel, vagy a megszokottól teljesen eltérő táppal etetni. Ha azonban semmi ilyen nem áll a háttérben, javasolt mielőbb állatorvoshoz vinni kedvenced.

A legjobb, hogy ha nem kezded el saját kútfőből kezelgetni, hanem rögtön szakember segítségét kéred. A háttérben akár komoly betegség is meghúzódhat, aminek a kezelése gyógyszert igényelhet.
A diagnózist követően, ha gyógyszeres kezelésre nincs szükség, előfordulhat, hogy az orvos valamilyen diétát ír elő, valamint pre- és probiotikum adását javasolja. A pre- és probiotikum regenerálja a bélflórát, így segít az egészség helyreállításában.

Hasmenés és hányás együtt, mit tegyek?

A hasmenés gyakran hányással párosul. Fontos, hogy megfigyeld kedvenced, ugyanis itt is érvényes, hogy egy-egy hányás nem jelent különösebben nagy gondot. Ha azonban ez gyakori, vízszerű és mellé ráadásul bágyadt is kedvenced, egészen biztos, hogy orvosi segítségre van szüksége.

Bágyadt macska

Vér van a székletben, mi az oka, mit tegyek?

Ha cicád székletében vért találnál, ne habozz! Vidd őt azonnal állatorvoshoz, mert ez akár bélfertőzöttségre, vagy idegen testre is utalhat a bélrendszerben. Akárhogy is, minden esetben súlyos dolog. Vedd komolyan, mert ezt nem szabad otthon kezelni!

Széntabletta alkalmazása, mire figyeljek?

Logikus lenne, hogy széntablettát adj kedvencednek, ha mene a hasa, de sajnos az az igazság, hogy ezt nagyon nehéz beadni neki. Jobb, ha inkább nem kínzod meg szegényt, hanem inkább kifejezetten neki fejlesztett készítménnyel gyógyítod.  Vannak célirányosan cicáknak szánt készítmények, melyek a cicák hasmenésére használhatók. Ilyen például a Biogenicpet Digestion paszta. Ez a hasmenéses kezelések kiegészítésére szolgál. Hatóanyagai a növényi alkotórészek több 10 ezer éves bomlási folyamataiban keletkezett huminsavak és ásványi anyagok, melyek vegyületet képeznek az ásványi anyagokkal, és hatékonyabbá teszik azok felszívódását.

Hasmenés esetén kiemelten fontos, hogy a cica friss, tiszta ivóvízhez jusson, elkerülve a kiszáradás lehetőségét.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.