Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mitől félhet a kutya? Okok és miértek
2022.01.17
14:59
Demkó Kata
Mitől félhet a kutya? Okok és miértek

Kutyagazdiként biztosan te is észrevetted már, hogy a kutyák olykor olyan egyszerű dolgoktól is félnek, melyekről nem is gondolnánk, hogy ez riasztó lehet számukra. Egy felelős állattartó jól tudja, hogy kedvence végtelenül függ tőle, ezért hát a segítséget is csak gazdájától kaphatja meg egy családtagként szeretett kutya. Ebben a cikkben bemutatjuk, miktől félhetnek a kutyák, és hogyan tudsz segíteni kedvencednek, ha azt vennéd észre, hogy oktalanul retteg valamitől.

Mitől félhet egy kutya?

A kutyák zömében a hirtelen fellépő zajoktól és fényvillanásoktól félnek, ami nem is csoda, hiszen egy-egy váratlan zajtól vagy villanástól mi emberek is simán megijedünk. Félhetnek azonban akár az idegenektől, a gyerekektől, vagy akár az egyedülléttől is.

Fontos figyelembe venni, hogy a kutyák ösztönlények, és ha kicsit is úgy érzik, hogy veszélyben vannak, menekülőre fogják a helyzetet. A hirtelen fellépő zajok és fények, amikről ő nem tudja, hogy számára ártalmatlanok, harci vagy menekülési reakciót válthatnak ki belőlük, ezért, ha kutyád rémülten ugat a zajokra, vagy megpróbál elfutni és elrejtőzni, az teljesen normális reakció. Emellett a szorongás egyéb jeleit is mutathatja kedvenced, lehet például nyugtalan, nyáladzhat, ide-oda járkálhat, de akár még nyafoghat, nyüszíthet is.

Ünnepek közeledtével gazdiként különös figyelmet kell fordítanod az ünnepi hangoskodás, petárdák és tűzijátékok zajára is, hiszen ezek az év egyes szakaszaiban érvről évre visszatérő szorongást okoznak a kedvencekben.

A tűzijátékok a kutya számára kiszámíthatatlanok és túl hangosak

A kutyáknak fejlettebb és élesebb a hallásuk, mint nekünk embereknek, ezért ezek a hangos zajok sokkal riasztóbbak számukra. Ezek a dörrenések nekik figyelmeztetés nélkül érkeznek hirtelen villogó fények kíséretében, ráadásul minden egyes alkalommal máshogy szólnak és néznek ki. A kutyák nem tudnak ehhez hozzászokni.

Ezeket teheted, ha csak alkalmaként, hirtelen fellépő zajoktól és hangoktól fél a kutyád

Engedd be a házba akkor is, ha idejének nagy részét az udvaron tölti. Biztosíts számára egy pokrócot, vagy egy csöndesebb zugot, ahol meghúzhatja magát, amíg el nem múlik a „veszély”. Sokat segíthet, ha beviszed neki az ágyát, takaróit és játékait is, hogy kényelmesebben érezhesse magát. Ezzel megakadályozhatod, hogy az ijedtség következtében elmeneküljön és veszélybe kerüljön.

Kis gyakorlással akár csökkentheted is az érzékenységét, kevésbé lesz érzékeny, ha a tűzijáték hangjait alacsony szinten lejátszod neki, miközben kutyusoddal játszol, és jutalom falatot adsz neki. Idővel lassan növeld a tűzijáték hangját ezen a lejátszón, hogy végül kutyád a tűzijáték hangját a boldog és szórakoztató pillanatokhoz társítsa.

Szeparációs szorongás, azaz az egyedülléttől való félelem

Egyes kutyák jól viselik az egyedüllétet, ám sokukban frusztrációt okoz, ha akár csak átmenetileg is magára hagyják őket. Ennek a félelemnek az alapja a szétválasztási, más néven szeparációs szorongás. Azok a kutyák, akik nem bírják az egyedüllétet, destruktív magatartásra képesek, amint gazdijuk kiteszi a lábát az ajtón. Ilyenkor végtelen és szívszorítóan szomorú ugatásba, nyüszítésbe kezdhetnek, de az is lehet, hogy simán csak felfordítják az otthonukat tehetetlenségükben.

Ez enyhíthető némi neveléssel, gyakorlással, épp úgy, mint a kisbabáknál is. Leszoktathatod félelméről, ha már kölyökkorban bebizonyítod neki, hogy mindig visszatérsz hozzá, időt és energiát nem kímélve gyakorlod vele, hogy csupán rövid időre hagyod el a házat, majd visszatérsz, rövidesen rájön, hogy megbízhat benned és ügyesen viseli majd a napi elválásokat. Érdemes ehhez némi jutalmat is adnod neki.

Idegenektől és gyerekektől való félelem

A kutyák az ismeretlenség és a bizalmatlanság miatt félhetnek az idegen emberektől. Ez nem csupán megérzés a részükről, hogy valaki jó, vagy rossz szándékkal közeledik feléjük, hanem egészen egyszerűen csak félénkség. Talán erről a legnehezebb a leszoktatásuk, hiszen lehetetlen küldetés minden idegennel megismertetni őket is elfogadtatni velük, hogy a világon sok ismeretlen ember létezik, akik nem jelentenek számukra veszélyt. Fontos, hogy az idegenekkel való ismerkedést ne erőltessük, mert az agressziót válthat ki belőle, de ha lehetőség van rá, akkor biztonságos keretek közt hagyd őket ismerkedni, hadd tapasztalják meg, hogy nem minden idegen ember ellenség is egyben.

A kutyák gyermekektől való félelme kicsit bonyolultabb. Több okból is félhetnek az embercsemetéktől, de általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban azért félnek, mert nem volt még idejük megismerkedni és szocializálódni. A megoldást az jelentheti, hogy már csecsemőkorban hozzászoktatjuk a kutyát a kis jövevényhez, ám a legjobb, ha a baba mellé egy „korban hozzá illő” kölyökkutyát hozunk a családba. Ha együtt nőnek, elválaszthatatlan barátokká válhatnak.

Ezeket teheted kedvenced nyugalmáért

Persze, ez még nem minden, hiszen a kutyák sok más okból is félhetnek a gyermekektől és az idegenektől is. Ezt okozhatja korábbi rossz tapasztalat, ami miatt az ember közeledését fenyegetésként élheti meg és védekezési reakcióba lép. Ilyen esetben hasznos konzultálni egy kutyatrénerrel, vagy akár egy erre szakosodott állatorvossal, aki segíthet feloldani a berögzült félelmeket.

A fenti megoldásokon felül segíthetsz neki a szorongás oldásában állatorvosoknál, vagy kisállatfelszerelés üzletekben kapható szorongás elleni, természetes összetevőjű készítményekkel is.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.