Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Milyen kutya illik hozzám?
2022.02.01
09:19
Demkó Kata
Milyen kutya illik hozzám?

Milyen kutya illik hozzám?

Kutyaválasztásnál ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

A kutyák a világ egyik legnépszerűbb háziállatai, emberek milliói tartanak kutyát háziállatként. A kutyaválasztás azonban nagy elkötelezettséget jelent, ezért fontos tudnod, hogy nem vihetsz haza akármilyen kutyát magaddal! A kutyák is egyéniségek és nem minden kutyus lesz megfelelő életmódodhoz.

Tisztázzuk: honnan fogod tudni, hogy milyen kutya illik hozzád?

A válasz erre sokféle lehet. Függhet a kutya személyiségjegyeitől, az életmódjától, de még az otthonod típusától is.

Olyan kutyát válassz, amelyik a legjobban megfelel neked. Erről nem könnyű feladat döntést hozni, de próbáld meg felsorolni, hogy mik azok a dolgok, amelyek azok a fontos tulajdonságok, melyeket mindenképpen szeretnél fellelni leendő kutyádban.

Át kell gondolnod, hogy milyen viselkedésű társat szeretnél, szükséged-van-e házőrzőre, vagy inkább csak társasági kutyára vágysz.

A legnépszerűbb kutyafajták

Az Amerikai Kennel Klub 2020-as felmérése szerint a legnépszerűbb kutyafajták közé tartozik a labrador retriever, a német juhászkutya, a golden retriever, a francia bulldog, az angol bulldog, az uszkár, a beagle, a rottweiler, a rövidszőrű német vizsla, a pembroke welsh corgi, a tacskó és a yorkshire terrier.

Kutyafajtákból bőven van választék, és sajnos manapság a menhelyek is dugig vannak gazdira váró kutyusokkal.

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe kutyaválasztáskor

Ahhoz, hogy ez az életre szóló elköteleződés a legjobban süljön el, az alábbi kérdésekre kell tudnod a választ:

  • Hol fog élni: lakásban, vagy az udvaron, kennelben?
  • Mennyire tanítható?
  • Szeretnéd-e/ tudod-e mindenfelé magaddal vinni, vagy jobb volna, ha inkább otthon várna rád, amíg hazaérsz este a munkából?
  • Mennyi időd lesz rá? Képes leszel minden nap ápolni a szőrzetét, hogy mindig szép maradjon, vagy örülsz, ha heti egy alkalommal át tudod simogatni majd?
  • Élnek majd körülötte gyermekek, vagy idősek? Esetleg már van otthon egy cicád és néhány más háztáji állat?

Ezek mind nagyon fontos kérdések, melyekre csak te tudhatod a választ.

Kutya-gazdi kapcsolat

Ezeket a hibákat kerüld el

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen életkörülmények közé szeretnél kutyát vinni, ezért az alábbi hibákat mindenképpen kerüld el:

1) A kiskutya megvásárlása/ örökbefogadása anélkül, hogy figyelembe vennéd, mennyi időt kell vele tölteni

Alaposan fontold meg, mennyi időt tudsz a kiskutyával tölteni. Ha minden nap hosszú órákat dolgozol, ráadásul munkahelyed nem kutyabarát hely és nem viheted magaddal, vagy nincs a családban senki, aki ebben segítségedre lehet, akkor valószínűleg nem a legjobb ötlet egy kiskutya örökbefogadása. Gondold ezt át, mielőtt bármilyen kötelezettséget vállalnál.

2) Nem tartod tiszteletben a kutya határait és helyigényét

Mindig tiszteletben kell tartani a kutya helyigényét és azt, hogy inkább kültéri, vagy beltéri életforma ajánlott a számára. Egy kutya kínzásként élheti meg, ha fázós típus, és minden évszakban egy fűtetlen kennelben kell élnie. Ráadásul ez akár az életébe is kerülhet, hiszen könnyen megfázhat és megbetegedhet. Ha azonban olyan kutyát választasz, amelyik inkább a szabadban érzi jól magát, komoly károkat okozhat a lakásban, ha bezárod.

3) Nem biztosítod számára a megfelelő szellemi és fizikai foglalkozást

Ha egy kutyus különösen igényli a foglalkozást minden téren, de nem kapja meg gazdájától, nem csinál belőle ügyet. Feltalálja magát és keres szórakozást, de abban számodra nem lesz köszönet. Könnyen neveletlenné válhat és a fejedre nő. Ne hagyd neki, hogy ő legyen a falkavezér az otthonodban. inkább válasz olyan kutyust, akinek biztosan képes leszel biztosítani a számára elegendő játékot, tanulást és mozgást is.

Ez természetesen fordítva is igaz: például egy kisebb mozgásigényű mopsz valószínűleg nem lesz boldog, ha minden hétvégén 30-50 km-es túrákra viszed sétálni.

+1 tipp) A kutyus táplálásakor semmiképp se hallgass a nagyidra!

A kutya eredendően ragadozó állat és emésztése nem azonos az emberével. Nem szerencsés, ha az asztal maradékával eteted, de az sem, ha a kutyatáp mellé kap kiegészítő nassolni valót a gazdi tányérjából.

Fontos tudnod, hogy egyes élelmiszerek (mint pl. a csokoládé) mérgezőek a kutyák számára, mely még egy ok arra, hogy gondosan válaszd meg, mi kerül a tányérkájába.

A kutya helyes etetése

A kutya nevelése, oktatása

Nagyobb városokban ma már szinte mindenhol találni kutyaiskolát, vagy kutyatrénert. Jó, ha a kutyus kölyökkorától kezdve oktatva van, de még jobb, ha a gazdi (főleg, akinek még sosem volt kutyája) is megtanulja, hogyan kell kezelnie őt.

A kutyasuliban megtanulhatod, hogyan sétáltasd kedvenced az utcán, pórázzal. Megtanulhatjátok a főbb hívószavakat és a kerítésszabályt is. De, ami még fontosabb: megtanulhatod, hogyan légy te a „falkavezér”, akinek a szavára a kutya minden körülmények között hallgat. Ez különösebben fontos, hiszen bármikor történhet olyan esemény, amikor egyetlen hívó-, vagy vezényszó a kutyus épségét, egészségét, esetleg egy ember biztonságát óvhatja meg.

Kutyatartás, nevelés, oktatás

Mennyibe kerül a kutyatartás?

A kutyatartás költsége gyakran olyan téma, amelyre az emberek kíváncsiak, de kényelmetlenül érzik magukat, ha megkérdezik, pedig ez is egy különösebb fontos szempont az örökbefogadás előtt álló gazdik számára.

Aki még sosem tartott kutyát, annak bizonyára újdonságot jelentenek az alábbi kötelezettségek, melyeket biztosítani kell egy kutya számára.

  • A kutya etetése: a kutya eredendően ragadozó állat, ezért a fő tápláléka a hús. Szervezete meghálálja, ha jó minőségű, magas hús és állati eredetű fehérje tartalmú tápot kap.

Tipp: kevesen tudják, hogy az állateledelek készítésére szigorú szabályok vonatkoznak: az első helyen kötelező feltüntetni azt a hozzávalót, amiből a legtöbb van a termékben.

A négylábú kedvencek számára célszerű állati eredetű összetevőkben gazdag tápot választani. Érdemes aszerint kutyatápot választani, hogy mi szerepel az összetétel leírásában az első számú összetevőkét. Ha ez állati eredetű, jó minőségű fehérjéből származik, akkor a táp vélhetően megfelelő lesz kutyádnak.

Tipp: a kutyaválasztás során tájékozódj a kutyaeledelek árairól, és a kutyák kor és súly szerinti ajánlott táplálásáról, hogy képet kapj annak költéségéről is.

  • A kutya egészsége: a kutyát nem csak betegség esetén szükséges állatorvoshoz vinni, hanem biztosítanod kell számára az egészségét megőrző védőoltások felvételét, az ivartalanítást és a kötelező chipeltetését is. Ezen beavatkozások díjai állatorvos rendelőnként változóak, ezért hasznos, ha előre tájékozódsz a kutya szükséges oltásairól, és az általad elérhető állatorvosi rendelők díjazásairól is.
  • Kutyabiztosítás: minden kutya életében bekövetkezhetnek olyan balesetek, vagy betegségek, melyek váratlan állatorvosi beavatkozást igényelnek. Sokszor 1-1 műtét, vagy kezelés borsos összegekbe kerülhetnek. Ezekre az esetekre ma már léteznek kisállatbiztosítások, amelyek mintegy egészségbiztosításként működnek a 7 évnél fiatalabb négylábúak esetében. Nézz szét a különböző biztosítók kínálatai között, hiszen sosem tudhatod, mikor lesz szükségetek erre az anyagi támaszra.

Következtetésképpen elmondható, hogy egy kutya tartása sok munkát jelent, de remek társ, szórakoztató barát és hűséges családtag lehet, aki mérhetetlen szeretet képes adni gazdájának. Mielőtt elköteleznéd magad egy kutya gondozásának felelőssége mellett, gondold át az összes költséget és feladatot, melyre szükségetek lesz egy jól működő, örömökben és sok-sok kalandban gazdag közös élethez.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt számodra, de ha bármi kérdésed felmerülne, keresd szakértőnket itt, vagy kérdezz tőlünk bátran Facebook és Instagram oldalunkon! Ha pedig nem szeretnél lemaradni legfrissebb híreinkről és állattartással kapcsolatos cikkeinkről, iratkozz fel hírleveleinkre még ma!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.