Loading...
ingyen-szallitunk2
Grandopet
Blog
Lehet-e egy kutya vegetáriánus?
2022.01.12
08:14
Lehet-e egy kutya vegetáriánus?

Ha nemrégiben fogadtál örökbe egy kutyust és igazi szerető gazdija szeretnél lenni, akkor el kell döntened, mivel etesd kedvencedet. Ha vegetáriánus étrendet követsz, és szeretnéd, ha kutyusod is ezeket az irányelveket követné, akkor ez a cikk neked szól. Tisztázzuk: a vegetáriánus étrend megfelelő-e a kutyádnak?

Tudod, mit esznek a kutyák a természetben?

A kutya őse a farkas, ragadozó állat. Természetes környezetében leginkább zsákmányállatokkal táplálkozott, azaz hússal, más néven állati eredetű fehérjével és zsírral. Persze megette a zsákmányállat bélcsatornájában található magokat, növényi részeket is, melyek többnyire szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint mikro- és makroelemeket tartalmaznak. Ha a természetben ez a táplálékuk, akkor miért etetnél vele mást, mint ami kielégíti az evolució során kialakult igényeit?

Ha megnézed kedvenced fogait, észreveheted, hogy őrlő és tépőfelületek vannak jelen. Ez az egyik jele annak, hogy a kutyák mindenevők. Ez azt jelenti, hogy a kutyák biológiailag hús- és növényevők. A természettől való eltérés nehéz feladat lehet, de nem biztos, hogy lehetetlen.

Az ember táplálkozása nem hasonlítható össze a kutyáéval!

Bármennyire is a család tagja négylábú kedvenced, hosszútávon nem lesz kielégítő számára az, ha maradékkal eteted őt. Ráadásul jó, ha tudod, hogy egyes élelmiszerek, mint például a csokoládé, mérgező hatással bír a kis kedvenced számára.

A kutya nem ínyenc

Míg mi emberek, időnként igényeljük, hogy kellemes környezetben, egy finom ital mellett, szépen megterített asztalon különleges gourmet falatokat fogyasszunk, és minden nap más ételeket együnk, addig a kutyák azért várják eledelüket táljuk mellett, mert éhesek és alapvető létszükségletüket szeretnék kielégíteni.

Lehetséges, hogy kizárólag vegetáriánus ételekkel etessem a kutyámat?

Lehetséges, de ez a fajta étrend egyáltalán nem ajánlott a kutyák számára. Kedvenced étrendjének kiegyensúlyozottnak és táplálónak kell lennie ahhoz, hogy támogassa a jó egészséget és az optimális testműködést. A teljesen vegetáriánus életmód tökéletes lehet számodra, de a kutya számára nehéz megvalósítani.

Az egészséges táplálkozásnak lehetővé kell tennie, hogy kedvenced gyarapodjon, nem pedig egyszerűen csak túléljen. A vegetáriánus kutyatáplálás kedvenced egészségi állapotának romlásához vezethet. A kutya szervezetének nagy mennyiségű fehérjére van szüksége, amelyet gyakran állati szövetek és csontok, valamint a jó minőségű kutyatáp biztosít számára.

Ne feledkezzünk meg a fehérjéket alkotó aminosavakról sem! Ezek szintén kulcsfontosságúak egy kutya egészségéhez.  A 22 aminosavból csak 12-t képes előállítani a kutya szervezete. A másik 10 esszenciális aminosavat - amelyeket a szervezet nem, vagy csak minimális mértékben tud előállítani -,  a kutya étrendjén keresztül kell biztosítani neki. A vegetáriánus kutyatáplálék nehezen elégíti ki a minimum követelményeket ahhoz, hogy négylábú barátod ilyen körülmények között is jól érezze magát.

Mindent összevetve, a vegetáriánus kutyatáplálkozás úgyszólván a természet ellen való, és nem ajánlott kutyák számára. Egy kutya étrendjének kiegyensúlyozottnak és táplálónak kell lennie, hogy szőrös barátodnak az alapvető tápanyagokat és aminosavakat biztosítsd. Kedvenced etetésével kapcsolatos döntések meghozatalakor mindig tartsd szem előtt, hogy mint minden felelős gazdi, te is a legjobbat szeretnéd kutyusodnak. Akkor miért ne adnád meg számára az az eledelt, amitől boldog, energikus és egészséges lesz egész veled töltött életében?

Ha esetleg mégis vegetáriánus étrendet alakítasz ki kedvencednek, mindenképpen konzultálj az állatorvosoddal, hogy milyen állatoknak szánt táplálékkiegészítővel kell az étrend beltartalmi értékeit kibővítened.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)