Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutyabetegség: Mi az a kennelköhögés és mit tehetek ellene?
2022.01.06
13:27
Demkó Kata
Kutyabetegség: Mi az a kennelköhögés és mit tehetek ellene?

Az időjárás lehűlésével nem csak nekünk, embereknek, de kedvenceinknek is számolniuk kell a vírusok terjedésével. A kennelköhögés erősen fertőző légúti betegség, amit a kutyák általában olyan helyeken kaphatnak el, ahol nagyszámú kutya gyűlik össze. Ilyen például a kutyapanzió és napközi otthon, kutyapark, kiképzőcsoport, vagy akár egy kutyakiállítás. Cikkünkben most arról olvashatsz, hogy mit tehetsz ellene és hogyan kezelheted, ha már felütötte fejét a baj.

A kennelköhögés kialakulása és lefolyása

A kutyák a levegőben terjedő cseppek, közvetlen érintkezés (pl. orr érintése) vagy szennyezett felületek (beleértve a vizes/eleséges tálakat) révén terjeszthetik egymás között a kennelköhögést. A legtöbb kutyánál jól kezelhető, de hat hónaposnál fiatalabb kölyökkutyáknál és immunhiányos egyedeknél ez súlyosabb lefolyású is lehet.

A betegségre hajlamosító tényező lehet a nem megfelelő tartási körülmény, az extrém párásság, vagy a levegő túlzott szárazsága, a túl hideg, de akár a túl meleg is. Az ilyen helyeken tartott kutya fogékonyabb a légúti vírusos fertőzésekre.

Hasznos tudni, hogy a kennelköhögés tünetei a megjelenésétől számított 5. napon a legsúlyosabbak. Ezt követően fokozatosan enyhülnek, de teljesen csak nagyjából 10-20 nap alatt szűnik meg. A betegség hosszúságát befolyásolhatja a stressz vagy bármilyen hajlamosító tényező, de megfelelő tartási körülmények között a betegség önkorlátozó.

Mely kutyák vannak leginkább kitéve a kennel köhögés veszélyének?

Általában a stresszes, gyenge immunrendszerű, fiatal kutyákat érinti a kennelköhögés, közülük a kis helyen, akár többedmagukkal összezárt kutyák a legveszélyeztetettebbek.

Az erős immunrendszerű kutyák sokszor akkor sem fertőződnek meg, ha éppen bakteriális vagy vírusos részecskéket lélegeznek be, mivel légzőszerveik egészséges védőrétege megóvja őket.

A kennelköhögés tünetei:

A kennelköhögésben szenvedő kutyánál feltűnő

  • a száraz köhögés
  • öklendezés
  • krákogás
  • láz
  • levertség
  • orrfolyás
  • másodlagos légúti fertőződés esetén akár hurutos köhögés is
  • súlyvesztés
  • nehéz légzés.

Ha ezeket tapasztalod négylábú kedvenceden, feltétlenül vidd el őt állatorvoshoz, aki a diagnózis felállítása után megfelelő kezelést ajánl majd.

A kennelköhögés kezelése otthon

Az orvos által javasolt kezelés mellett fontos, hogy kedvenced jó minőségű táplálékot kapjon, és ha vannak, akkor a fentebb említett hajlamosító tényezőket mielőbb szüntesd meg.

A kezelést kiegészítheted helyi kezeléssel, például inhalátorral, vagy invazív módszerekkel. Nagyon elhúzódó, krónikus esetben légúti váladék tenyésztése is szükséges lehet, hogy a megfelelő antimikrobiális készítményt ki lehessen választani.

A vitaminok nélkülözhetetlenek, mint minden más betegség esetében, a kennelköhögés kezelésében is hasznosak. Többek között az alábbiak segíthetnek még a kennelköhögés felszámolásában:

  • C- és E-vitamin: A C-vitamin felveszi a harcot a vírusokkal szemben, az E- vitamin pedig támogatja kutyád immunrendszerét. A C-vitamin legtermészetesebb és legjobban hasznosuló forrása kutyád számára a csipkebogyó, míg remek E-Vitamin forrás a kendermagolaj.
  • Illóolajok: segíthetnek a kutya lenyugtatásában és a légzés könnyítésében. Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságaik miatt a bio levendula, bio niaouli- és bio eukaliptuszolaj jó szolgálatot tehet.
  • Probiotikumok: erősítik a kutya gyomor- és bélrendszerét, ráadásul a jobb immunitású kutyák könnyebben gyűrik le a fertőzéseket.

Előzd meg a kennelköhögést védőoltással!

Bizonyára már te is találkoztál olyan kutyapanziókal, ahová kedvenced csakis akkor mehet, ha kapott kennelköhögés elleni oltást. A kennelköhögést kialakító vírusok ellen ugyanis védelmet nyújt az úgynevezett „kombinált” típusú oltóanyag, melyet állatorvosodtól kérhetsz.  

Az oltás nem kötelező, de ajánlott azon kutyák számára, akik valamilyen kutyaközösségbe járnak. Bátran kérj bővebb tájékoztatást kedvenced orvosától, hiszen, mint minden betegség esetén, a kennelköhögésnél is fontos a megelőzés.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.