Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!
2023.06.22
14:19
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!

Kutya allergia: Minden, amit tudnod kell

Tudtad, hogy a kutyád is szenvedhet allergiától, ami befolyásolhatja az egészségét és boldogságát? Ismerd meg a jeleket, hogy időben felismerd a betegséget és így könnyebben segíthess a kedvencednek!

Ahogyan te is, a kutyád is megérdemli a legjobb gondoskodást - légy proaktív, hogy a legboldogabb és legegészségesebb életet biztosíthasd számára.Tudtad, hogy a kutyád is szenvedhet allergiától, ami befolyásolhatja az egészségét és boldogságát? Ismerd meg a jeleket, hogy időben felismerd a betegséget és így könnyebben segíthess a kedvencednek! Ahogyan te is, a kutyád is megérdemli a legjobb gondoskodást - légy proaktív, hogy a legboldogabb és legegészségesebb életet biztosíthasd számára.

A kutya allergia témájában sok tévhit kering a gazdik körében, egyúttal nagyon sokakat foglalkoztat. Cikkünkben igyekszünk minden kérdésre választ adni, ami egy gazdiban csak felmerülhet.

Definíció: Mi az allergia és hogyan értendő kutyáknál?

Allergia - ez egy olyan szó, amit gyakran hallhatsz, de vajon pontosan tudod, mit is jelent?

Az allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amik általában ártalmatlanok. Igen, ez kutyáknál is előfordulhat! Gondolj csak bele: a kutyád is ugyanolyan érzékeny lehet a környezetében található allergénekre, mint az emberek egy része. Ez lehet bármi, a pollenektől kezdve az élelmiszerekig, és mindezek hatással lehetnek a kutyád jólétére. Az allergia felismerése és kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátod egészséges és boldog életet élhessen.

A kutyák immunrendszerének reakciója: Hogyan reagál a kutya szervezete az allergénekre?

Ahogy azt fentebb is írtuk, az allergia a szervezet védekező rendszerének túlzott reakciója bizonyos anyagokra. Ezeket az anyagokat allergéneknek hívjuk. A kutyáknál ez a reakció nem sokban különbözik az emberi immunrendszer válaszától, viszont a tünetek és a kezelés igen. Most pedig nézzük, mire kell figyelned!

Allergiás kutya vakaródzik

Hogyan ismerhető fel a kutya allergia tünetei?

Ezekre a tünetekre kell figyelned, ha kutyádnál allergiára gyanakszol:

  • viszketés,
  • piros, gyulladt bőr,
  • fokozott vakaródzás,
  • tüsszögés,
  • túlzott szőrhullás,
  • szőrhullatás foltokban,
  • emésztési problémák,
  • hasmenés,
  • könnyezés,
  • vörös szemek,
  • orrfolyás.

A kutyád füle is jelezheti a bajt, ha gyakran vakarja, vagy ha a fülében több fülzsír képződik a szokásosnál. 

Különbség a normális és az allergiás reakció között: Mi a normális viselkedés és mi utal allergiára?

Ha a kutyád sokat vakaródzik, nyalogatja vagy rágja a bőrét, vagy ha a szemei és orra folyik, esetleg hasmenése van, akkor ezek mind allergia jelei lehetnek. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a kutyád egészsége a tét!

A kutya allergia típusai

Élelmiszer- (azaz takarmány) allergia

Gyakori élelmiszer-allergének a kutyáknál. Speciális diéták és milyen ételeket kell elkerülni.

Az egyik leggyakoribb allergia típus a kutyáknál a takarmány-allergia. Az allergiás reaciót a takarmány valamely fehérje összetevője okozza. Általános tévhit, hogy a kutyák a csirkére allergiásak, a marha-, búza- vagy szójafehérje is lehet problémás egy arra érzékeny kutya esetében. 

Ha gyanítod, hogy a kedvencednek ételallergiája van, érdemes lehet speciális, eliminációs diétát bevezetni, természetesen az állatorvos segítségével!
Az eliminációs diéta lényege, hogy a leggyakrabban allergiás tüneteket okozó összetevőket kiiktatjuk az állat étrendjéből legalább 2 hónapra. Ha ezzel sikeresen eljut kedvenced a teljes tünetmentességig, kezdd el apránként ismét beiktatni az étrendjébe a gyanús ételeket. Ezt hívják az úgynevezett provokációs szakasznak, vagy táplálék terhelésnek. Fontos, hogy egy táplálkozási naplóba jegyezd fel, hogy mikor jelentkeznek újra az allergiás tünetek. Légy óvatos! A korábban megszokott táplálási szokásokhoz való visszatérés legyen fokozatos, mert az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakciót okozhat. Az eliminációs diéta során könnyen fény derül az allergiát okozó tápanyagra, így könnyűszerrel kizárhatod azt kedvenced étrendjéből. 

Érdekesség, hogy a hidrolizált fehérje, mely a legtöbb kutyatáp összetevői között szerepel, egy olyan fehérje, amiben a fehérjék nagyon apró részekre vannak “darabolva”. Ezt az immunrendszer nem érzékeli, így, ha kedvenced táplálékallergiás, ez az összetevő valószínűleg nem okoz neki problémát.

Hasznos tudni, hogy sok hipoallergén kutyatáp rovarfehérjét tartalmaz. Ettől nem kell megijedni, hiszen a rovarok tápértéke is igen magas, mindemellett a rovarfehérje alacsony allergiás potenciállal rendelkezik. Így az ebből készült kutyatáp is hipoallergén.

Kutya allargia

Környezeti allergiák

Milyen anyagok okozhatnak allergiás reakciót a kutyákban? Milyen lépéseket tehetünk a környezeti allergének minimalizálása érdekében?

Tévhit, hogy a kutyák allergiáját mindig a takarmány okozza. Az allergiás esetek kevesebb, mint 10%-át okozza a takarmány valamely összetevője.

Meglepő tény, hogy milyen sok mindentől lehet allergiás a kutyád. Gyakoriak az olyan környezeti allergiák, mint a

  • pollenek,
  • penészspórák,
  • atkák,
  • szappanokban vagy tisztítószerekben található anyagok.

Ahogy az emberek allergiásak lehetnek a kutya- és macskaszőrre, úgy a kutyák és macskák is allergiásak lehetnek az ember bőr és szőr maradványaira. Ha már minden mást kizártunk, és kedvencünk allergiás tünetei továbbra is fennállnak, akkor bizony erre is gondolni kell. 

A fentiek mindegyike okozhatja a kutyád allergiás reakcióját. Itt már nehezebb a megelőzés, hiszen nem tudjuk teljesen kizárni ezeket a tényezőket az élettérből, de megfelelő tisztaság és gondozás mellett minimalizálhatjuk a kockázatot. Rendszeres takarítással, portörléssel és porszívózással csökkentheted az otthonodban lévő atkák és por jelenlétét. Ha azonban a pollenek a ludasok, akkor próbáld meg úgy időzíteni a sétákat, hogy kevesebb pollen legyen a levegőben, például kora reggel vagy késő este.

A Kutya allergia diagnosztizálása

Mikor forduljunk állatorvoshoz? Hogyan diagnosztizálható a kutyaallergia? Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Az allergia jelei nem mindig egyértelműek, de ha a kutyádon a fent említett tüneteket észleled, mindenképpen fordulj állatorvoshoz! Az allergia sokféle módon jelentkezhet, és a tünetek komoly egészségi problémákra is utalhatnak. 

Az állatorvos tudja a legpontosabban diagnosztizálni a kutyaallergiát, ami speciális vizsgálatokkal jár. Általában bőrteszttel diagnosztizálja a kutyaallergiát, amely során különböző potenciális allergéneket visznek fel a kutyád bőrére, hogy lássák, melyikre reagál. Egy másik módszer a vérvizsgálat, amellyel az allergénre adott immunválaszt mérhetik. A takarmány eredetű allergiák esetében a leg célravezetőbb a fent említett eliminációs diéta, természetesen szigorú állatorvosi felügyelet mellett. 

Kutya allergia vizsgálat

A Kutyaallergia kezelése, gyógyszerek

Milyen gyógyszerek és kezelések állnak rendelkezésre a kutyaallergia enyhítésére? Az allergiás reakciók kezelésének fontossága.

Az allergia kezelése függ a tünetek súlyosságától és az allergia típusától. Szerencsére számos kezelés áll rendelkezésre. Az antihisztaminok gyakran segítenek az allergiás tünetek enyhítésében, mint a viszketés és a tüsszögés. A szteroid tartalmú gyógyszerek gyulladáscsökkentőként működnek, amelyek segíthetnek a súlyosabb esetekben. Szerencsére ma már léteznek olyan nem szteroid tartalmú gyógyszerek is, melyek szintén kiválóan enyhítik a kutyák viszketését, és csökkentik a vakaródzást. 

Megelőzés és gondozás

Hogyan lehet megelőzni az allergiát a kutyáknál? Milyen szerepe van az étrendnek és a gondozásnak az allergia kezelésében?

Egy arra hajlamos kutyánál megelőzni nagyon nehéz, de odafigyeléssel a tünetek súlyosságát könnyen enyhítheted. Környezetedben minimalizáld az allergéneket rendszeres takarítással, a kutyád étrendjének megfelelő összeállításával. 

Az étrend kulcsfontosságú szerepet játszik az allergia kezelésében. Ha a kutyád allergiás egy adott élelmiszerre, akkor természetesen az allergén összetevőt el kell kerülni. Bizonyos kutyatápok hipoallergén összetevőket tartalmaznak, ami segíthet az allergiás reakciók csökkentésében.

A gondozás szintén fontos. Rendszeres fürdetéssel és bőrápolással minimalizálhatod az allergének mennyiségét a kutyád szőrén és bőrén, és segíthetsz megelőzni a bőrproblémák kialakulását. 

Végül, de nem utolsósorban, ne felejtsd el a kutyád életvitelét: a stressz csökkentése és az egészséges életmód fenntartása hozzájárulhat a kutyád jóllétéhez. A kutyaallergia komoly probléma lehet, de a megfelelő ismeretekkel és állatorvosi segítséggel jól kezelhető. Fontos, hogy figyeld a kutyád viselkedését, tüneteit, és ha bármi gyanúsat veszel észre, azonnal fordulj szakemberhez!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.