Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Féreghajtás kutyáknál és macskáknál
2022.04.01
10:24
Demkó Kata
Féreghajtás kutyáknál és macskáknál

Féreghajtás kutyáknál és macskáknál: miért van rá szükség?

Vannak a világon kellemesebb témák is, mint a házikedvencek (macskák és kutyák) féregtelenítése. Ennek a potenciálisan veszélyes állapotnak azonban a csírájában való elfojtása elsődleges fontosságú egy felelős gazdi számára. Mi az a féregtelenítés és mit érdemes erről tudni? Olvasd el cikkünket a válaszokért.

Amikor az állatorvos féregtelenítést említ, a "férgek" alatt kifejezetten a bélparazitákat érti. (Nem tévesztendő össze a szívférgességgel, ami egy teljesen másfajta betegség). Ha kedvenced immunrendszere gyengélkedik, a fertőződés esélye megnő, később pedig maga a bélférgesség csökkentheti az általános védekezőképességet.

Férgesség esetén a bélféreg típusától függetlenül ezek a leggyakoribb tünetek:

  • farkasétvágy melletti fogyás,
  • nyákos bélsár,
  • hasmenés,
  • végbélviszketés,
  • bőrviszketés,
  • időnként bélféregürítés a széklettel vagy hányással.

Gazdiként legnagyobb eséllyel orsóférgekkel találkozhatsz, amelyek szürkésfehér színűek, hengeresek, cérnaszerűek, de akár spagetti méretűek is lehetnek. Emellett találkozhatsz még fonal- és galandférgességgel is. A fonalférget szürkésfehér színe és lapos, szalagszerű alakja által azonosíthatsz. A galandféreg uborkamagra hasonlít, sokszor láncszerűen összefűzött alakzatáról ismerhető fel.

Mikor kell féregteleníteni a kutyát és a macskát?

Cicáknál kevésbé jellemző a féregtelenítés. Mivel a férgesség átterjedhet a magzatra, fontos a kiscicák kezelése is. A kiscicákat ajánlatos 2, 4, 6 és 8 hetes korukban féregteleníteni. Minden ennél idősebb macskának a negyedévenkénti rendszerességű ismétlés javasolt.

A kutyakölykök számára szintén 2 hetes korban kell megkezdeni, és az elválasztásig 2 hetente, majd féléves korig 4 hetente javasolt ismételni a féregtelenítést.

Felnőtt kutyák esetében a lakóhely, az eleség és az életmód határozza meg a féregtelenítés javasolt gyakoriságát. Általánosságban a negyedévenkénti kezelés ajánlott.

A féregfertőzés kockázatát növeli, ha a kedvenced a kertben él vagy gyakran kijár a szabadba és előszeretettel kóstol bele tetembe, vagy más állat ürülékébe.

Féreghajtás kutyáknál

Hogyan kell féregteleníteni kedvencemet?

Negyedévenként vagy esetleges fertőzés esetén, miután állatorvosod azonosította kedvenced férgességét, megfelelő kezelési tervvel rendelkezik a diagnosztizált férgek típusának megfelelően. Az orvos féregtelenítő gyógyszert fog adni, vagy felírni, amely lehet egy kis tabletta, folyadék, szuszpenziót.

Miért fontos a kutya és macska féregtelenítése?

Már a gondolat is nyugtalanító, hogy kutyádnak vagy macskádnak férgei lehetnek. Senki sem szeretné, ha bújós szőrös kiskedvencének - aki ott alszik, ahol ő - férges lenne. Tekintve, hogy a bélférgesség átterjedhet a gazdira is (zoonózis), talán nem is kérdés, mennyire fontos a megelőzése. Kiváltképp akkor, ha a háztartásban gyerekek is élnek.

A férgesség a csupán bosszantó tünetektől egészen az életveszélyesig terjedhet. A sérült, nagyon fiatal vagy az idős korú kiskedvencek különösen veszélyeztetettek. Vérszegénységet kaphatnak, lázas állapot állhat fel, gyengült immunrendszerük miatt további betegségeket kaphatnak el, vagy súlyosan kiszáradhatnak a hányástól és hasmenéstől.

Az is előfordulhat, hogy a férgek úgy elszaporodnak kedvenced szervezetében, hogy nem tudnak átjutni a tápcsatornán. Ez bélelzáródást okozhat, ami végzetes állapotot eredményezhet. A fertőzött, féregtelenítés nélkül maradt kölykök növekedését és fejlődését is negatívan befolyásolhatja. Az egészséges felnőtt állatoknak ritkán okoz jelentős egészségügyi problémákat a férgesség. Ettől eltekintve mégis eléggé veszélyeztetettek ahhoz, hogy hangsúlyozzuk a féregtelenítés fontosságát, továbbá terjeszthetik a betegséget is.

Elkaphatom kedvencemtől a férgeket?

Röviden: igen. Bár az alapvető higiénia (elsősorban a kézmosás) gyakorlása esetén ritkán fordul elő. Bizonyos típusú férgeket az ember is elkaphat kedvencétől. Ezért is fontos, hogy megvédd kedvenced és családod egészségét is a bélférgességtől.

gondos-gazdi

Hogyan előzhetem meg, hogy kedvencem férges legyen?

Mint a legtöbb betegség esetében, a bélférgesség kapcsán is a megelőzésre érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A bélférgesség könnyen megelőzhető rendszeres féregtelenítéssel, így egy sor kellemetlenségtől kímélheted meg kedvenced és családod is.

A féreghajtást a készítmény típusától függően legfeljebb havonta, kölyök korban 2 hetente kell ismételni. Kijáró macskák és kisgyerekes családok esetében negyedévente javasolt szélesspektrumú féreghajtót adni a család kedvencének. A rendszeres szélesspektrumú féreghajtók használata mellett ne feledkezzünk meg a kullancs- és bolhairtókról sem! A bolha által terjesztett galandférgesség emberben is kifejlődhet.

Íme néhány módszer, amellyel megelőzheted, hogy kedvenced férges legyen:

  • minden kölyökkutyát és macskát a családba kerülésekor féregteleníteni kell
  • használj havi szívférgesség- és bolha elleni széles spektrumú készítményeket,
  • amelyek egész évben védelmet nyújtanak
  • a wellness és székletvizsgálat legyen rutinszerű
  • a macska alomtálcáját mindig tartsd tisztán

Tudtad? A lakásban tartott macska is lehet férges!

Noha a szabadban vadászó macskák könnyebben megfertőződhetnek a zsákmányuk elfogyasztásától, fontos tudni, hogy egy lakásban tartott cica is megfertőződhet. Elég, ha arra gondolunk, hogy a lakásba lépve cipőnkkel éppúgy behordjuk az utcáról a kórokozókat, lárvákat, petéket, mintha ő menne ki a szabadba.

Kérdésed merült fel a féregtelenítés kapcsán? Írj nekünk itt, és szakértőink hamarosan válaszolnak!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.