Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Féreghajtás kutyáknál és macskáknál
2022.04.01
10:24
Demkó Kata
Féreghajtás kutyáknál és macskáknál

Féreghajtás kutyáknál és macskáknál: miért van rá szükség?

Vannak a világon kellemesebb témák is, mint a házikedvencek (macskák és kutyák) féregtelenítése. Ennek a potenciálisan veszélyes állapotnak azonban a csírájában való elfojtása elsődleges fontosságú egy felelős gazdi számára. Mi az a féregtelenítés és mit érdemes erről tudni? Olvasd el cikkünket a válaszokért.

Amikor az állatorvos féregtelenítést említ, a "férgek" alatt kifejezetten a bélparazitákat érti. (Nem tévesztendő össze a szívférgességgel, ami egy teljesen másfajta betegség). Ha kedvenced immunrendszere gyengélkedik, a fertőződés esélye megnő, később pedig maga a bélférgesség csökkentheti az általános védekezőképességet.

Férgesség esetén a bélféreg típusától függetlenül ezek a leggyakoribb tünetek:

 • farkasétvágy melletti fogyás,
 • nyákos bélsár,
 • hasmenés,
 • végbélviszketés,
 • bőrviszketés,
 • időnként bélféregürítés a széklettel vagy hányással.

Gazdiként legnagyobb eséllyel orsóférgekkel találkozhatsz, amelyek szürkésfehér színűek, hengeresek, cérnaszerűek, de akár spagetti méretűek is lehetnek. Emellett találkozhatsz még fonal- és galandférgességgel is. A fonalférget szürkésfehér színe és lapos, szalagszerű alakja által azonosíthatsz. A galandféreg uborkamagra hasonlít, sokszor láncszerűen összefűzött alakzatáról ismerhető fel.

Mikor kell féregteleníteni a kutyát és a macskát?

Cicáknál kevésbé jellemző a féregtelenítés. Mivel a férgesség átterjedhet a magzatra, fontos a kiscicák kezelése is. A kiscicákat ajánlatos 2, 4, 6 és 8 hetes korukban féregteleníteni. Minden ennél idősebb macskának a negyedévenkénti rendszerességű ismétlés javasolt.

A kutyakölykök számára szintén 2 hetes korban kell megkezdeni, és az elválasztásig 2 hetente, majd féléves korig 4 hetente javasolt ismételni a féregtelenítést.

Felnőtt kutyák esetében a lakóhely, az eleség és az életmód határozza meg a féregtelenítés javasolt gyakoriságát. Általánosságban a negyedévenkénti kezelés ajánlott.

A féregfertőzés kockázatát növeli, ha a kedvenced a kertben él vagy gyakran kijár a szabadba és előszeretettel kóstol bele tetembe, vagy más állat ürülékébe.

Féreghajtás kutyáknál

Hogyan kell féregteleníteni kedvencemet?

Negyedévenként vagy esetleges fertőzés esetén, miután állatorvosod azonosította kedvenced férgességét, megfelelő kezelési tervvel rendelkezik a diagnosztizált férgek típusának megfelelően. Az orvos féregtelenítő gyógyszert fog adni, vagy felírni, amely lehet egy kis tabletta, folyadék, szuszpenziót.

Miért fontos a kutya és macska féregtelenítése?

Már a gondolat is nyugtalanító, hogy kutyádnak vagy macskádnak férgei lehetnek. Senki sem szeretné, ha bújós szőrös kiskedvencének - aki ott alszik, ahol ő - férges lenne. Tekintve, hogy a bélférgesség átterjedhet a gazdira is (zoonózis), talán nem is kérdés, mennyire fontos a megelőzése. Kiváltképp akkor, ha a háztartásban gyerekek is élnek.

A férgesség a csupán bosszantó tünetektől egészen az életveszélyesig terjedhet. A sérült, nagyon fiatal vagy az idős korú kiskedvencek különösen veszélyeztetettek. Vérszegénységet kaphatnak, lázas állapot állhat fel, gyengült immunrendszerük miatt további betegségeket kaphatnak el, vagy súlyosan kiszáradhatnak a hányástól és hasmenéstől.

Az is előfordulhat, hogy a férgek úgy elszaporodnak kedvenced szervezetében, hogy nem tudnak átjutni a tápcsatornán. Ez bélelzáródást okozhat, ami végzetes állapotot eredményezhet. A fertőzött, féregtelenítés nélkül maradt kölykök növekedését és fejlődését is negatívan befolyásolhatja. Az egészséges felnőtt állatoknak ritkán okoz jelentős egészségügyi problémákat a férgesség. Ettől eltekintve mégis eléggé veszélyeztetettek ahhoz, hogy hangsúlyozzuk a féregtelenítés fontosságát, továbbá terjeszthetik a betegséget is.

Elkaphatom kedvencemtől a férgeket?

Röviden: igen. Bár az alapvető higiénia (elsősorban a kézmosás) gyakorlása esetén ritkán fordul elő. Bizonyos típusú férgeket az ember is elkaphat kedvencétől. Ezért is fontos, hogy megvédd kedvenced és családod egészségét is a bélférgességtől.

gondos-gazdi

Hogyan előzhetem meg, hogy kedvencem férges legyen?

Mint a legtöbb betegség esetében, a bélférgesség kapcsán is a megelőzésre érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A bélférgesség könnyen megelőzhető rendszeres féregtelenítéssel, így egy sor kellemetlenségtől kímélheted meg kedvenced és családod is.

A féreghajtást a készítmény típusától függően legfeljebb havonta, kölyök korban 2 hetente kell ismételni. Kijáró macskák és kisgyerekes családok esetében negyedévente javasolt szélesspektrumú féreghajtót adni a család kedvencének. A rendszeres szélesspektrumú féreghajtók használata mellett ne feledkezzünk meg a kullancs- és bolhairtókról sem! A bolha által terjesztett galandférgesség emberben is kifejlődhet.

Íme néhány módszer, amellyel megelőzheted, hogy kedvenced férges legyen:

 • minden kölyökkutyát és macskát a családba kerülésekor féregteleníteni kell
 • használj havi szívférgesség- és bolha elleni széles spektrumú készítményeket,
 • amelyek egész évben védelmet nyújtanak
 • a wellness és székletvizsgálat legyen rutinszerű
 • a macska alomtálcáját mindig tartsd tisztán

Tudtad? A lakásban tartott macska is lehet férges!

Noha a szabadban vadászó macskák könnyebben megfertőződhetnek a zsákmányuk elfogyasztásától, fontos tudni, hogy egy lakásban tartott cica is megfertőződhet. Elég, ha arra gondolunk, hogy a lakásba lépve cipőnkkel éppúgy behordjuk az utcáról a kórokozókat, lárvákat, petéket, mintha ő menne ki a szabadba.

Kérdésed merült fel a féregtelenítés kapcsán? Írj nekünk itt, és szakértőink hamarosan válaszolnak!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében