Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Szőrhullatás - miértek és hogyanok
2021.06.15
07:58
Szőrhullatás - miértek és hogyanok

A kutyákon számos okból kialakulhatnak kopasz foltok vagy elvékonyodhat a szőr, némelyik eset súlyosabb, mint a másik. Míg a vedlés normális jelenség, de az olyan állapotok, mint az ételallergia és a pajzsmirigy alulműködés szintén kutya szőrhulláshoz vezethetnek. Épp úgy, mint az emberi hajhullás esetén, nincs csak egy oka annak, hogy kutyának hullik a szőre.

Mi okozza a kutya szőrhullását?

Különböző okai lehetnek a szőrhullásnak, íme néhány gyakori ok:

Hormonváltozások

A terhes és szoptató kutyákon néha szőrhullást tapasztalhatunk a hormonváltozások miatt. Ez általában a terhesség és az ápolás időszaka után leáll, amint a hormonjai visszatérnek a nem reproduktív szintre.

A szőrhullás másik, hormonokkal összefüggő oka a pajzsmirigy alulműködés, amelynek következtében a szervezet túl keveset termel a tiroxin (T4) hormonból. Ez tompa szőrzethez, kopasz foltokhoz és korpásodáshoz vezethet. A pajzsmirigy alulműködés általában a közepes és nagy méretű, 4 éves vagy annál idősebb kutyákat érinti.

Szőrhullás - miértek és hogyanok

Allergiák

Az állatorvosok becslése szerint a kutyák bőrbetegségének - beleértve a szőrhullást is - több mint 70%-a allergiás eredetű. A bőr egészségét általában befolyásoló allergének közé tartoznak a bolhacsípések, az ételallergiák és a környezeti allergiák, például a pollen és a penész. Az allergia általában genetikai jellegű és az ok felkutatása bonyolult folyamat lehet.

Az allergiás tünetek közé tartozik a bőrviszketés, vörös foltok, foltos szőrkopás/hullás, krónikus fülviszketés, gyomor-bélrendszeri problémák és krónikus hasmenés vagy bélgáz. Ha kutyád ilyen tüneteket tapasztal, jobb, ha beszélsz állatorvosoddal az allergiás vizsgálatokról.

Genetika

Néha természetes, hogy a kutyuson megjelennek a kopasz foltok ahogy idősödnek, gyakran már az 1 éves kor elérése után. Az agár, a csivava és a tacskó mind hajlamos a fül, mellkas, has, comb vagy alsó nyak szőrének levedlésére.

Bőrfertőzések

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is kaphatnak bakteriális vagy gombás fertőzéseket. A bakteriális bőrfertőzések gyakran karcolás vagy bolha harapás következtében megsérült bőrrel kezdődnek és emiatt irritációt, szőrhullást okozhatnak.

Az ótvar - más néven tinea - egy gombás fertőzés (valójában nem féreg), amely kerek, hámló bőrfoltokat és szőrhullást okoz. Ez a fertőzés gyakori kutyáknál, macskáknál és embereknél. A candida fertőzés a bőrön irritációt, nyílt sebeket okoz és szőrhulláshoz is vezethet. Ezek a bőrfertőzések gombaellenes krémekkel vagy orális gyógyszerekkel kezelhetők.

Bolhák vagy atkák

Rüh - A legtöbb kutya bőrén élnek ezek az apró élőlények, de a stressz vagy egy autoimmun rendellenesség megsértheti az immunrendszer természetes védekezőrendszerét és az atkák ellenőrizetlen elszaporodásához vezethet, ami irritáló bőrt és elváltozásokat okozhat.

A bolhák és az atkák okozta viszketés néhány esetben szőrhulláshoz vezethet. A kutyák egyszerűen megkarcolják magukat vakarózás közben és szőrtelen foltokat hagynak a bőrükön. A gyakori vakarás bőrkopáshoz vezethet, ami bakteriális vagy gombás fertőzésnek adhat helyet, és ez további szőrhullást eredményezhet. Néhány kutya allergiás a bolhákra vagy az atkákra, ez pedig további bőrgyulladásokat és szőrhullást okozhat. Mind a bolhák, mind a bőratkák nagyon fertőzőek és átterjedhetnek más háziállatokra, sőt még emberekre is, ezért nem szabad elhanyagolni a kezelést.

A paraziták mindkét típusa gyógyszerekkel kezelhető és speciális samponok, permetek, vitaminok segíthetnek az irritált bőr megnyugtatásában. Vásárláskor vess néhány egy pillantást a hatóanyagokra annak megállapításához, hogy a készítmény megcélozza-e a kutyád által tapasztalt bőrproblémákat.

Célszerű lépésről-lépésre kiküszöbölni a lehetséges okokat. Segítség lehet kutyák részére kifejlesztett szőrkondícionáló tabletta biotin tartalommal. A biotin hozzájárul a fényes, csillogó szőrzet kialakulásához és fenntartásához. Érdemes lehet különös figyelmet szentelni a tápra és kipróbálni különböző hipoallergén kutyaeledeleket, hátha ezek enyhítik a problémát. A változás nem egyik napról a másikra történik.

Ha nem tapasztalsz javulást a különböző készítmények használatával, érdemes felkeresni az állatorvost, hogy kizárjon néhány komolyabb eshetőséget, mielőtt a helyzet rosszabbodna.

Az állatorvosi vizit mindenképp javasolt, ha a kutyán kopasz folt található a következőkkel kombinálva:

  • viszketés,
  • rossz szag,
  • irritált vagy fertőzött bőr,
  • megváltozott a viselkedés, vagy
  • bármely bőrelváltozás más háziállatoknál vagy a háztartásban élőknél.

A megelőzésen nagy hangsúly van, hiszen sokkal könnyebb a probléma megjelenése ellen tenni, mint azt utólag orvosolni. Ápoljuk az állat szőrét, lehetőleg válasszunk mindig a kutya típusának megfelelő, számára könnyen emészthető kutyaeledelt és teremtsünk nyugodt környezetet, tiszta fekhelyet, hogy megelőzzük a szőrhullást.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.