Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap:10-16:00 óráig, hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Járványvédelem
Regisztráld a chipet

Hazánkban 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Ez nem választás kérdése, amelyik gazda elmulasztja, az több tízezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. A mikrochipek beültetésével megoldódott az ebek országos regisztrációja és a leolvasást követően gyorsan kideríthető a kutyatulajdonos kiléte, valamint az állat orvosi aktája - már ha a chipet megfelelően regisztrálták!

A chip beültetése 2013 óta kötelező a regisztrációját követően számos információ leolvasását teszi lehetővé.

Minden, amit a chipről tudni érdemes

A rizsszem méretű chipet egy szövetbarát anyagból készült kapszulában helyezik a kutyusok nyakának bal oldalán a bőr alá. Természetesen úgy alakították ki a szerkezetet, hogy az semmilyen káros hatással nincsen az állatokra nézve, valamint a beültetése is gyors és fájdalommentes.

A chip rizsszem nagyságú, szövetbarát anyagból készült kapszulában kerül a kutya bőre alá.

Tipp: Motiválhatjuk kedvencünket a rendelőben ízletes jutalomfalattal, így míg a markunkban lévő finomságra összpontosít, biztosan meg sem fogja érezni a kis szúrást!

A chip egy vonalkódot tartalmaz, ami egyedi számsorral van ellátva:

  • Ez a kód megtalálható a kisállat egészségügyi (oltási) könyvében, a származási lapján, illetve az állatútlevélen is.
  • Az állatorvos a mikrochip beültetését követően beragasztja az azonosítóval ellátott matricát az oltási könyvbe és hivatalosan 10 nap áll rendelkezésére, hogy elvégezze a regisztrációt a központi adatbázisban - tudhatjuk meg a Magyar Állatorvosi Kamara weboldaláról.

A MÁOK PetVetData online felületén egyébként bárki belépés nélkül ellenőrizheti a nyilvános kereső használatával, hogy a kedvence szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban.

A regisztrációt követően a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvános online keresőfelületén - PetVetData - lehet minden adatot ellenőrizni.

Ehhez csak be kell gépelni a chip 15 jegyből álló azonosítóját. Amennyiben regisztrálva van, akkor megjelennek az alapvető adatok (chipszám, név, fajta, faj, utolsó beadott vakcina neve és az oltás dátuma), a további információk eléréséhez azonban csak a belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá. Ezért, ha változás következett be a személyes adatokban (gazdaváltás, tulajdonos adatai, lakcím, telefonszám), akkor mindenképpen haladéktalanul fel kell keresni egy állatorvost, hogy elvégezze a szükséges módosításokat.

A chip és a beültetés ára

A chip 3 500 forint, azonban a beültetés költsége állatorvosonként változhat. Általában csak néhány ezer forintot kérnek el összesen a műszerért és a beavatkozásért, tehát ez nem egy megterhelő összeg.

A nyakörvre akasztható címtartó használata a hagyományos azonosítást tesz egyszerűbbé.

Tipp: Hasznos lehet, ha egy címtartót is teszünk a kutya nyakába az elérhetőségekkel, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elérjenek bennünket szükség esetén.

Mit tehetünk, ha kóbor kutyát találunk?

Ha olyan kóbor kutyust találunk, aki feltételezhetően nem csak sétál egyet szabadon, hanem elveszett, akkor először is kérdezzünk körbe a környéken, hátha ismeri valaki az ebet.

  • Amennyiben ezzel nem jártunk sikerrel, akkor elvihetjük egy állatorvoshoz, aki chipleolvasóval kiderítheti a gazdája kilétét.
  • Ma már minden állatorvosi rendelőben és menhelyen van leolvasó, így, ha megfelelően van regisztrálva az állat, azonnal felkereshető a kutyatulajdonos a megadott elérhetőségei valamelyikén.
  • Ha ez valamiért nem járható út, felkereshetünk egy MOL benzinkutat is, hátha épp olyanba botlunk, amelyik rendelkezik mikrochip-leolvasóval, ugyanis ezek országszerte már több mint 123 töltőállomáson megtalálhatók.
  • Sőt, egyes kávézók és éttermek is rendelkeznek leolvasóval.

A jól működő mikrochipes rendszer itthon már több ezer elkóborolt kutyát juttatott haza bevezetése óta.

Létezik egy ebkereső mobil applikáció is, a Vigyél Haza kutyakereső, amely ingyenesen letölthető:

  • Segítségével megtalálhatjuk az elveszett kutyánkat, értesíthetünk másokat, ha gazdátlan kutyát látunk vagy válogathatunk gazdira váró, árva kutyusok között is.
  • Rákereshetünk kutyafuttatókra, kapcsolatba léphetünk állatvédő szervezetekkel, menhelyekkel, vagy ebrendészeti telepekkel és sok más hasznos funkció is elérhető az appon keresztül.

Van-e ok aggodalomra?

A tévhitekkel ellentétben nincsennek nyilvánosan közzétéve az adataink, amelyeket rögzít az állatorvos a chip beültetésekor. Csak a regisztrált állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek férhetnek hozzá a személyes adatokhoz a leolvasott chipszám ismeretében.

Csak regisztrált állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek férhetnek hozzá a rendszerben rögzített személyes adatainkhoz.

Azt azért ne gondoljuk, hogy ha elkóborol a kutyánk, akkor a tartózkodási helye megtudható a beültetett szerkezeten keresztül, ugyanis a chip nem ad GPS jeleket. Meg kell várni, amíg valaki beolvassa a kódot és felveszi a kapcsolatot a gazdival.

Ellenőrizd, hogy biztonságban tudhasd!

A chip előnyei tehát vitathatatlanok, azonban csak akkor tud segítséget nyújtani az elkóborolt, elveszett kutya számára, ha a regisztrálás el lett végezve és a tulajdonos elérhetőségei is naprakészek. Hiába van chip, ha egy menhelyre került kutya tulajdonosával nem tudják felvenni a kapcsolatot.

Előfordul, hogy a mikrochipet nem regisztrálják, ezért a biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy szerepel-e a kedvencünk a PetVetData weboldalán és amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nincs az adatbázisban, kérjük meg az állatorvosunkat, hogy regisztrálja a chipet.

Aki már vesztett el kisállatot, az tudja, hogy ez mivel jár... az idegeskedés, a keresésére fordított idő és pénz, és amit az állat csavargás, éhezés, fagyoskodás, gyepmesteri telepen töltött idő alatt átél... nem beszélve az összeszedett betegségekről, sérülésekről! Ez mind megspórolható a chippel!