Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kölyökkutya etetése: ha azt akarod, hogy a kölyökkutyád egészséges legyen, akkor ezt olvasd el!
2018.07.27
10:56
Dr. Berkényi Tamás & Dr. Zsigmond Gábor állatorvos
Kölyökkutya etetése: ha azt akarod, hogy a kölyökkutyád egészséges legyen, akkor ezt olvasd el!

A kiskutyák helyes táplálása sorsdöntő hatással van a későbbi életükre. A hibás etetéssel életre szóló egészségkárosodást okozhatunk a kutyának. Éppen ezért fontos, hogy válassz megfelelő minőségű tápot, és figyelj az adagolásra, hogy a kiskutyád egészségesen nőhessen fel! Cikkünkből most minden fontosat megtudhatsz, ami ebben segít neked.

Mire figyeljek egy kölyökkutya etetésekor?

A kölyökkutya etetése eltér a felnőtt kutyákétől. Amikor a családba kerül kölyökkorú négylábú barátod, hasznos, ha megkérdezed az előző gondozóját arról, hogy mivel etették korábban. Így folytathatod a táplálást egy, a számára már megszokott táppal. Nem szükséges és nem is ajánlott azonnal tápot váltani. Az új táp bevezetése nagy gondot okozhat a kiskutyánál, ugyanis néhány hetesen még igen érzékeny gyomrú. Jobb a tápváltással legalább a 12 hetes korig várni.

A kutyakölyköket 4 hetes kortól ajánlott megismertetni az új táplálékkal. Ez általában a tenyésztő, vagy a mama kutya gazdijának a feladata. Hasznos, ha az anya kutyát már azzal etetik, amivel később a kölyköket is fogják. Ennek segítségével a mama kutya kalcium és fehérje ellátása jobb lesz, a tej összetétele is változik és így könnyebben rászoknak a kölykök az új eledelre.

A megfelelő táplálék kiválasztásánál a következő élettani szempontokat kell figyelembe venni:

  • A kutyák ragadozómúltú, alapvetően állati eredetű fehérjét igénylő állatok, azonban nem kizárólag húsevők.
  • Megfelelő mennyiségben és arányban kell biztosítani számukra a fehérjék mellett a zsírokat, szénhidrátokat is, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.
  • Mind az alul-, mind a túltáplálás káros.
  • A nem megfelelő mennyiségben (ideális kb. 25-30 %) és minőségben (ideális: állati eredetű fehérjeforrás) etetett fehérje hiánybetegségeket okozhat.

Nézd meg ezt a rövid videót és megérted, hogy miért a Eukanuba az ideális eledel kutyád számára! »»»

A kutyakölyök táplálása születés után

A kölykök a megszületésük utáni első három hétben – szerencsés esetben – kizárólag anyatejjel táplálkoznak. Ebben az időszakban rendkívül fontos az első 24 órában a nagy ellenanyagtartalmú föcstej felvétele, mely megvédi a kiskutyákat azoktól a fertőző betegségektől, melyekkel a szuka életében már korábban találkozott.

Ha nincs elég teje a mama kutyának, vagy valamiért nem neveli az anya a kölykeit, kutya tejpótló készítményekkel táplálhatjuk a kicsiket. Tehéntejet semmiképpen nem ajánlott nekik adni, mivel az nem fedezi a kutyák szükségleteit. Mindemellett fontos tudni, hogy ennek a legmagasabb a tejcukor tartalma, amit a kiskutyák nem tudnak tolerálni.

Hogyan változik a kutyakölyök táplálása a 3-6. héten?

  • A harmadik hét után a kölykök már kóstolgatják anyjuk eledelét, ebben az időben elkezdhetjük tehát az etetésüket szilárd táplálékkal. Kezdetben kiegészítésképpen az anyatej mellé, benedvesítve történjen.
  • Fokozatosan a kiskutyák teljes egészében átállnak a szilárd táplálékra a hatodik héttől.
  • Ebben a - 3-6 hét közötti - időszakban célszerű az elválasztásra javasolt, ún. starter tápok etetése.
  • Ezek magas fehérje-, energiatartalma, nagyon jó emészthetősége, hasmenést megelőző, bélflórát stabilizáló összetevői segítik a zökkenőmentes átállást az anyatejről a kiskutyák szilárd táplálékára.

Az elválasztás mindig kritikus időszak a kölykök életében

A hirtelen táplálékváltás emésztési rendellenességekhez, ennek következményeképpen pedig hasmenéshez vezethet. Ez fiatal korban könnyen akár végzetessé is válhat. Az elválasztási időszakban jelentkező hasmenés azonnali állatorvosi kezelést igényel!

A kölyköket kizárólag nekik készített eledellel kell etetni, a felnőtt kutyák tápláléka számukra nem megfelelő.

Kölyökkutya etetése

Milyen körülményeket teremtsek a kölyökkutya etetésekor?

A kutyus számára a lehető legjobb, ha kialakítasz egy helyet a lakásban, ahol kényelmesen táplálkozhat és megbízhat benne, hogy az ott található eledel az övé. Legyen tehát saját helye, és saját tányérjai. Ügyelj rá az esetleges betegségek elkerülése végett, hogy a tányérja mindig tiszta legyen és az el nem fogyasztott ételt az evés után fél órával már ne hagyd elől. Az ott felejtett húsok, vagy nedves eledelek romlandóak és félő, hogy olyat eszik, amitől utána megbetegszik.

Emellett fokozottan figyelj rá, hogy mindig legyen számára elérhető friss, tiszta ivóvíz, akár tél, akár nyár van!

Ha igazán boldog kiskutyát szeretnél, akkor minden nap ugyanabban az időpontban adj neki ennivalót. Javasolt az első két hónapban naponta négy alkalommal etetni. Ezután 4-5 hónapos korig háromszor, majd ettől kezdve elegendő a naponta egy-, vagy kétszer etetni. Gyomorcsavarodásra hajlamos egyedeknél napi kétszer javasolt etetni, hogy elkerüljük a hirtelen nagy mennyiségű táplálék felvételét és az ezzel járó gondokat.

Mivel a fiatal növendékeknek egészen más összetételű eledelre van szükségük, mint felnőtt társaiknak, a legjobb, ha a kölyökkutyákat kölyök táppal etetjük.

Kölyökkutya etetési táblázat

Kölyökkutyád napi etetési mennyiségét a várható felnőttkori testtömege és aktuális kora határozza meg. E táblázat segítségével könnyen eligazodhatsz majd a tápok csomagolásán található etetési javaslatokon:

Kutya felnőttkori testmérete  Eddig számít kölyöknek  Felnőttkori várható testtömeg 
Kis testű 8 hónapos korig 10 kg-ig
Közepes testű 12 hónapos korig 10-20 kg-ig
Nagy testű 18 hónapos korig 20-40 kg
Óriás testű akár 24 hónapos korig  

Etethetem a kölyökkutyát házikoszttal? Ha igen, mire figyeljek?

A házi koszt az, amit a gazdi magának főz és megeszik. Az emberek számára készült házikoszt nem fedezi a kiskutya energia és táplálékigényét, ami hiánybetegségeket okozhat a kutyának.

Amennyiben B.A.R.F. vagy otthon főzött eledellel szeretnéd etetni a kutyád, nem szabad elfelejteni, hogy ez az élelmezési módszer egy külön tudomány. Ha nincs meg ez a fajta képzettséged, akkor szerencsésebb, ha inkább szakértők által összeállított, teljes értékű táplálékot válasszuk számára. Egy jól megválasztott tápban minden megvan, amire a kutyának szüksége van. Ráadásul a táp etetéssel nem csak időt, de pénz is megtakaríthatsz.

Hogyan etessem életkor szerint?

Az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt jelent

A kölykök energiaigénye közel kétszerese lehet a felnőttekének, azonban kis gyomorméretük miatt a felnőtt állatoknak készült tápból nem tudnak annyit felvenni, amely a tápanyag- és energiaigényüket fedezné.

A kölykök tápláléka abban különbözik a felnőtt társaikétól, hogy az koncentráltabb, tápanyagokban és energiában gazdagabb, továbbá eltér az egyes tápanyagok és energia egymáshoz viszonyított aránya is. Emiatt a kölyköket felnőtt táppal etetni súlyos hiba és kerülendő.

Kölyökkori etetésben mérvadó a felnőttkori méret

A kutya fajtájának felnőttkori mérete is mérvadó a kölyökkori táplálásban

Nem minden kölyöknek egyezik a tápanyagigénye, ez is változik a fajta mérete függvényében.

A kistestű fajták kölykeinek:

  • Egy testtömeg kilogrammra vetítve magasabb az úgynevezett metabolizációs rátája (gyorsabb az anyagcseréje).
  • Hamarabb éri el kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestű fajták – a kistestű fajták kifejlett kori testtömegüket kb. 8-12 hónapos korukra elérik.
  • A kistestű fajtáknak nagyobb fehérje, zsír, kalcium és foszfor stb. tartalmú tápra van szükségük.
  • A kistestű kölykökre jellemző még a kis száj és kis gyomor.
    Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis tápszemekből állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni.
  • A koncentrált tápanyagtartalom biztosítja, hogy a kölykök teljes értékű és kiegyensúlyozott tápot kapjanak, még akkor is, ha kisméretű gyomruk csak kis mennyiségű táplálékot képes befogadni.

A közepes kölyökkutya etetése:

  • Kissé magasabb az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk, mint a nagytestűeknek, azaz gyorsabb az anyagcseréjük.
  • Ezek a fajták kifejlett kori testtömegüket 12-18 hónapos korukban érik el, tehát hamarabb, mint a nagytestű fajták. Ezért nekik a nagytestű fajták kölykeinél tápanyagdúsabb táplálékra van szükségük.     

A nagytestű kölyökkutya etetése:

  • Alacsonyabb a metabolizációs rátája, mint a kisebb testű fajtáké.
  • Növekedése nagyobb mértékű, kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el.

A kutyakölykök növekedési sebessége is eltérő

  • Az egyes fajták növekedési sebessége eltérő, a nagytestű fajtáké a legnagyobb.
  • Amíg egy kistestű kölyök növekedése során a születéskori testsúlyát tízszeresére növeli, (az ember 28-szorosára) addig a például a német dog születési súlya 130-szorosára nő.
  • A nagytestű fajták kölykeinél a gyors növekedés időszakában vétett etetési hibák maradandó csontfejlődési rendellenességekhez vezetnek.

Kölyökkutya túletetés veszélyei

A túletetés veszélyei

A növendék kutyák táplálásánál a túletetéssel lehet a legegyszerűbben bajt okozni. A nagy tápanyag és energiatartalmú tápok kizárólag az előirt adagolásban etethetők. Ezért adnak melléjük mérőpoharat, melynek használata feltétlenül fontos.

  • A korlátozás nélküli (ad libitum) etetés nem vezet nagyobb méretű kutyához, viszont végzetes etetési hiba lehet.
  • A túlzott energiabevitel gyors testsúly növekedést eredményez, ami túl nagy nyomást gyakorol a még meg nem erősödött csontváz rendszerre, az ízületi felületekre (pontosan úgy, mint egy túlterhelés alatt összeroskadó polc).
    • A túlsúly az ízületek deformálodásához, a csípő ízület estében például bizonyos esetekben a csípő ízületi diszplázia megjelenéséhez vezethet.
  • A túl nagy fehérjetartalom túlzott energiabevitelt is jelent, ezért jelentkezhet például a csípő ízületi diszplázia fehérje túletetés esetén is, ez azonban nem a fehérje, hanem annak energiatartalma miatt alakul ki.
    • Ennek megelőzése érdekében a nagytestű fajták kölyök tápjai alacsonyabb energia-, zsír- és fehérjetartalmúak, mint a kisebb testű fajtáké.
  • A túlzott kálciumetetés is súlyos következményekkel járhat.
    • A kiskutyák emésztőrendszere még nem tudja korlátozni a kálcium felszívódását, a felnőtt kutyákkal ellentétben.
    • Ha túl magas a táplálék kalcium tartalma, vagy csonterősítő tablettákat túladagolja a gazda, akkor annak jelentős része felszívódik a kölyök bélcsatornájából.
    • A kalcium túladagolás a csontosodás folyamatát megzavarja és például osteochondrosishoz (porcnövekedési zavarhoz) vezethet.
    • Ennek megelőzésére a nagytestű fajták kölyöktápjainak például alacsonyabb a kalcium (Ca) tartalma, mint a kisebb testű fajtáké.
    • Tápetetés mellett az ásványi anyag készítmények etetését kerülni kell. 

Kölyökkutya táplálékkiegészítő etetése

A vitaminok és táplálékkiegészítők adagolása

  • Hasonlóan veszélyes a vitaminok ellenőrzés nélküli (túl)adagolása, például a zsírban oldódó D-vitamin túladagolása lágyszöveti kalcium lerakódáshoz vezet.
  • Tápetetés mellett a vitaminkiegészítés nem javasolt.
  • Hasznos lehet egyes táplálékkiegészítők, például ízületvédők (glükózamin, chondroitin-szulfát) etetése, melyek a porc képződését, esetleges sérüléseik megelőzését segíthetik.

Összefoglalásul elmondható, hogy a kölykök növekedéskori etetése szempontjából az úgynevezett gyors növekedés szakasza (4-8 hónap) a legkritikusabb életszakasz. Ebben az időszakban a túletetés, a túlzott energiabevitel a legnagyobb kockázati tényező, mellette pedig az ásványianyag- és vitamin- túladagolás, táplálékkiegészítők túlzott használata. Ebben az időben – a nagyobb fajtáknál különösen - célszerű kerülni a megterhelő mozgást is.

Dr. Berkényi Tamás állatorvos

Az alábbi Eukanuba kölyöktápok közül válassz kedvencednek! kattints IDE

Most érkezik a legújabb családtag?

Mire figyelj, ha kölyökkutya érkezik a családba? Hogyan legyen szobatiszta? Olvasd el blogcikkünket! 

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Nézd meg ezt a rövid videót és megérted, hogy miért a Eukanuba az ideális eledel kutyád számára!»»»

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.