Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
A Lyme fertőzés jelen van – miért ne védekeznénk ellene, ha tudunk?

A minap olvastam egy kitűnően képzett, nagytudású kolléganő hozzászólását a neten: ő nem szokta javasolni a Lyme elleni vakcinázást a tulajdonosoknak.

Ezen azért egy kicsit elgondolkoztam…


A Magyarországon befogott kullancsokban mindenhol előfordulnak a Borrelia baktériumok, régiótól függően 12-50% arányban. A legfertőzöttebb területek az Északi-középhegység, Nyugat- és Dél-Dunántúl, de az ország egyéb területein is bárhol számíthatunk a kullancsok által közvetített Borrelia fertőzésre.


A betegséget az esetek túlnyomó részében háromféle faj: a Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii illetve a B. garinii okozza, kevert fertőzés formájában is. Mindhárommal gyakran találkozunk a Lyme kóros kutyákban. A Lyme kór ismert zoonózis, amely a kutyánkra ugyanolyan veszélyes mint az emberre – csak éppen később derül rá fény, mert kutyákon a kezdeti, jellegzetes bőrtünetek nem láthatók.
A Lyme borreliózis esetében a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, mert nehezen gyógyítható, idült, többéves lefolyású betegség; lappangási ideje több hónap. Kutyában leggyakoribb klinikai formája a recidiváló ízületgyulladás, de előfordul az idegrendszeri érintettség, vese és szívkárosodás is. A kialakult idült fertőzés antibiotikumokra rosszul reagál, nagy dózisú, hetekig-hónapokig tartó kezelés szükséges – ezért a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt.

A Lyme borreliozissal szemben kétféle módon célszerű felvenni a harcot.
Első lépcsője a kullancsokkal szembeni védekezés. Számos korszerű bolha-és kullancsirtó szer áll rendelkezésünkre, azonban ezeknek van egy közös tulajdonságuk: a külsőleg alkalmazott készítmények hatékonysága legfeljebb 96%, az orális adagolásúak pedig nem azonnali hatásúak, a kullancsnak vért kell szívnia ahhoz, hogy a hatóanyag kifejtse a hatását.


A fentiek miatt a Borreliózissal szemben védőoltást is kell alkalmaznunk, mert a kullancsok okozta fertőzésátvitel 100% biztonsággal nem előzhető meg a kullancsriasztó készítmények alkalmazásával. Ehhez olyan vakcinát célszerű választani, amely mind a három, legfontosabb kórokozót tartalmazza. Többféle védőoltás is rendelkezésre áll Magyarországon, de csak egy olyan létezik, amellyel biztosítható egyidejűleg mind a három törzzsel – Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii, B. garinii – szembeni teljes körű, tartós védelem.

Természetesen egyéb vakcinákkal is elérhető hasonló hatás, ha egyidejűleg többféle Borrelia oltást adunk be a kutyának – vállalva ennek többlet költségigényét.

Írta: dr. Tilly Péter