Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
A kutyák gyomorcsavarodása

A gyomorcsavarodás súlyos, életet veszélyeztető, és az esetek többségében elhulláshoz vezető kórforma. Elsősorban nagy- és óriás testű kutyákban fordul elő, de kivételes esetekben kis- és közepes testű kedvenceinkben is kialakulhat. A gyomorcsavarodás kialakulásának esélyét növeli az egyszerre nagy mennyiségben elfogyasztott, jellemzően száraz táp, annak gyors felvétele, illetve az etetést követő felügyelet nélküli testmozgás.

A nagymennyiségben felvett takarmány a gyomornedvek és a felvett ivóvíz miatt megduzzad, ezáltal a gyomor falának feszülését okozza, amitől annak motilitása lassul vagy le is állhat. Az etetést követő mozgás, hempergés - amely adódhat a feszülő gyomor okozta rossz közérzetből is - vezethet a gyomor - jellemzően óramutató járásával megegyező irányú - csavarodásához. A csavarodás miatt nincs lehetősége a tartalomnak ürülni sem a nyelőcsövön át, hányadék formájában, sem pedig a vékonybelek irányában, így a pangás a gyomortartalom erjedéséhez, ezáltal gázképződéshez vezet, ami tovább súlyosbítja a problémát. A gyomor csavarodásával, annak vérellátása romlik, meg is szűnhet illetve az egyéb szervek és erek összenyomatása miatt perifériás keringési elégtelenség, szívritmus-zavar, endotoxin-sokk alakul ki.


A tünetek nem sokkal az etetést követően alakulnak ki. A kutyák ilyenkor nyugtalanok, hányingerük van, inni próbálnak, de a vizet jellemzően visszaöklendezik, hasuk felfúvódik, elfekszenek. A gyógykezelés sikeressége még a 3-6 órán belül történő sürgősségi ellátás esetén sem garantálható, bár a lehető leghamarabbi felismerés és kezelés növeli a túlélés esélyét.


Van lehetőségünk megelőzni a problémát, ha nagytestű kutyánkat többször kis adagokkal etetjük meg a nap folyamán, illetve kerüljük, megakadályozzuk az etetést követő mozgatást, mozgást. Műtéti úton is van lehetőség megelőzni a problémát, ilyenkor a gyomorfalat a hasfalhoz varrja ki az állatorvos és ezzel megakadályozható a gyomor megcsavarodása. Persze ilyenkor sem szabad túletetni kedvencünket, mert a heveny gyomormegterhelés is okozhat súlyos tüneteket.