Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
A kutyák fokozott könnytermeléséről

A többi háziállathoz hasonlóan a kutyák szaruhártyáját borító könnyréteg termelése és elvezetése is folyamatos. Az elvezetés a könnycsatornákon keresztül zajlik az orrjáratokba.


Amikor egy kutya könnyezik, a tulajdonos hajlamos arra gondolni, hogy valamilyen idegentest került a szembe és irritálja a kötőhártyát. Ez kétségtelenül előfordul, de ilyenkor a hirtelen jelentkező, intenzív könnyezés és pislogás segítségével többnyire spontán megoldódik az eset.


A tartósan fennálló könnycsorgás hátterében több kiváltó tényező is állhat: előfordulhat entropium, amikor az alsó szemhéj széle a szemzugban kismértékben befelé fordul, és a pillaszőrök tartósan irritálják a kötőhártyát, ezzel fokozzák a könnytermelést. Állhat krónikus bakteriális fertőzés is a háttérben. Fokozott könnyezést okozhat ugyanakkor a könnycsatornák elzáródása, amikor a könny mennyisége megfelelő, de csak a szemzugon keresztül tud elszivárogni a könny. A szemvizsgálatnak ezért része a könnytermelés mennyiségének a mérése: ilyenkor egy vékony papírcsíkot akasztanak az alsó kötőhártyazsákba, és az átitatódott rész hossza alapján határozzák meg a mennyiséget (Schirmer teszt).


A tartós könnyfolyás fehér szőrű kutyákban a szemzug környékének barnás elszíneződését okozhatja a könnyben lévő laktoferrin és a nedves területen elszaporodó baktériumok miatt, ami azt jelzi, hogy a folyamat hosszabb ideje fennáll.
Ilyen esetekben feltétlenül állatorvosi vizsgálat szükséges: az elzáródott könnycsatorna átmosását vagy az entropium korrekcióját csak rendelői körülmények között lehet elvégezni. Ha pedig bakteriális kötőhártyagyulladás áll a háttérben, a baktérium azonosításához és antibiotikum érzékenységének meghatározásához mintavételre és tenyésztésre van szükség, ennek alapján választja ki a kezelő állatorvos a szükséges készítményt. Sokféle állatgyógyászati szemcsepp és szemkenőcs kapható, azonban egyetlen olyan sincsen, amely valamennyi szóba jöhető kórokozóval szemben hatékony – ezért eszünkbe se jusson, hogy az esetleg otthon lévő, humán célra felírt szemcseppel próbálkozzunk! Ha nem hat a kórokozóra, az tovább szaporodik, ami szaruhártyafekély kialakulásához, végső soron a látás vagy a szemgolyó elvesztéséhez is vezethet.

dr. Tilly Péter